LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - Sputnik V: Ξεκίνησε η παραγωγή του εμβολίου στη Ρωσία

ERGASTHRIO-EMBVOLIA-ARTHROU

Καμία μελέτη στη δημοσιότητα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του - Το εμβόλιο του Πούτιν εξαγρίωσε τις ΗΠΑ - «Δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο» - Το αμφισβητεί και η Γερμανία

Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας.

«Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2, όμως ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Η ανακοίνωση της Μόσχας για το εμβόλιο με την ονομασία Sputnik-V βρίσκεται εδώ και ημέρες στα πρωτοσέλιδα.

Η Ρωσία επιμένει ότι είναι έτοιμο, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί για την αποτελεσματικότητά του και για την έλλειψη αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές. Την ίδια ώρα, άλλες φαρμακοβιομηχανίες σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν ακόμη τις κλινικές δοκιμές τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει «με ανυπομονησία» να αναλύσει τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του Sputnik-V.

«Ο ΠΟΥ είναι σε επαφή με τους επιστήμονες και τις ρωσικές αρχές και περιμένει ανυπόμονα να μελετήσει τις λεπτομέρειες των δοκιμών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. «Η επιτάχυνση της έρευνας για ένα εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τις προκαθορισμένες διαδικασίες για κάθε στάδιο, ώστε να διασφαλιστεί πως κάθε εμβόλιο που θα παραχθεί τελικά θα είναι ταυτόχρονα ασφαλές και αποτελεσματικό», συνέχισε ωστόσο ο ΠΟΥ.

Μέχρι τώρα, η Ρωσία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς μελέτες για τα αποτελέσματα των ερευνών της, που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αναβιώνοντας ψυχροπολεμικές συνθήκες και περιόδους σκληρού ανταγωνισμού όπως ο «Πόλεμος των Άστρων», Αμερική και Ρωσία βρίσκονται ξανά σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, αυτή τη φορά εξαιτίας του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε προόσφατα ότι φαρμακοβιομηχανία της χώρας του κατόρθωσε να παρασκευάσει το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. To «Sputnik V», όπως βαφτίστηκε το σκεύασμα στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ρώσων να το συνδέσουν απευθείας με την κατάκτηση του διαστήματος επί Σοβιετικής Ένωσης, είναι αποτελεσματικό και έτοιμο προς μαζική παραγωγή. Μάλιστα, ο Πούτιν επέτρεψε τη χορήγηση του εμβολίου στην κόρη του.

Russia approves Sputnik V coronavirus vaccine despite testing safety concerns


Από τη δική του πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να αυτοσυγκρατηθεί από το να εκφέρει κάποιο ευθέως απαξιωτικό σχόλιο για το ρωσικό εμβόλιο. Αντ' αυτού όμως ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια για την αγορά 100 εκατ. δόσεων από το εμβόλιο της Moderna. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει προχωρήσει στο Στάδιο 3 των κλινικών δοκιμών για το σκεύασμά της κατά του κορωνοϊού, χορηγώντας το σε 30.000 ανθρώπους.

Η συμφωνία με τη Moderna ακολούθησε μία παρόμοια με την Johnson & Johnson, η οποία εξελίσσει και αυτή το δικό της εμβόλιο. Οι ΗΠΑ έχουν προκαταβάλει 1 δισ. δολάρια για την εξασφάλιση 100 εκατ. δόσεων από το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο οδεύει και αυτό προς το Στάδιο 3 των δοκιμών.

«Ρωσική βιασύνη»

Παραδόξως, ήταν διάφοροι Αμερικανοί ειδικοί από το χώρο της επιδημιολογίας αυτοί που κατήγγειλαν -και μάλιστα με δριμύτητα- τη ρωσική βιασύνη. «Είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια της βλακείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μουρ, ειδικός ερευνητής ιών όπως ο SARS-CoV-2 στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. Και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο Πούτιν δεν έχει κανένα εμβόλιο. Απλώς κάνει πολιτική κίνηση».

Σε παρόμοιο πνεύμα εκφράστηκε ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ: «Εγώ δεν θα έκανα εμβόλιο που, όπως φαίνεται, έχει δοκιμαστεί μόνο σε μερικές εκατοντάδες ασθενών -στην καλύτερη περίπτωση».

Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί έντονα την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ως δεδομένο ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου John Hopkins.

Ο δρ. Σάλμον, όπως και άλλοι Αμερικανοί επιστήμονες προβληματίζονται από την ταχύτητα αλλά και την παραδοσιακή ρωσική κρυψίνοια. Θεωρούν ότι οι Ρώσοι εξάγουν βεβιασμένα συμπεράσματα από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου. Και ενώ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για τις κλινικές δοκιμές των Σταδίων 1 και 2, ανακοίνωσαν ότι το Sputnik V είναι έτοιμο για μαζική χορήγηση και ότι, επιπλέον, το Ινστιτούτο Επιδημιολογικών και Μικροβιολογικών Ερευνών Γκαμαλέγια της Μόσχας έχει δεχθεί παραγγελίες για το εμβόλιό της από 20 χώρες του κόσμου.

Έντονες αμφιβολίες για τις ρωσικές πρακτικές εκφράστηκαν και από τη Γερμανία. Στις ΗΠΑ όμως, όπου οι επιστήμονες φοβήθηκαν κάποια σπασμωδική αντίδραση από τον Πρόεδρο Τραμπ, προς το παρόν ανακουφίστηκαν προς στιγμήν, καθώς τον άκουσαν να κομπάζει απλώς ότι η επιχείρηση «Warp Speed», δηλαδή η συντονισμένη και γενναία επιδοτούμενη από το αμερικανικό κράτος κούρσα για την άμεση παρασκευή εμβολίου, «δεν έχει κανένα προηγούμενο σε μέγεθος».

Σε πλείστες περιπτώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποπειραθεί να συνδέσει το εμβόλιο με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο στόχος του είναι να επωφεληθεί προσωπικά από την ανακάλυψη της ουσίας η οποία θα εξουδετερώσει τον φονικό ιό, προσφέροντάς του ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την παραμονή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Άλεξ Αζάρ, γραμματέας του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (HHS) συνόψισε τον «Ψυχρό Πόλεμο» ΗΠΑ-Ρωσίας γύρω από το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορωνοϊό ως εξής: «Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα το βρει πρώτος, αλλά ποιος θα παράγει κάτι που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για το κοινό, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Eιδήσεις σήμερα:

Μεγάλη φωτιά στη Μεταμόρφωση - Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας

Εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

Οι δύο διαφορετικές «φυλές» καλλιτεχνών στην πανδημία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Προς αμερικανοδουλους γραικυλους

Οι κινεζοι εμβολιασαν ηδη ολον τον στρατο τους. Στην Κινα δεν καταγραφονται πλεον θανατοι. Αυτο σημαινει οτι εχουν φαρμακα.Στη Ρωσια και ειδικοτερα στο Ιραν, που λιγο πριν σημειωνονταν 200 θανατοι την ημερα ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ! Και οι δυο χωρες συνεργαζονται με την Κινα.Ονως στην Δυσιν , στην οποιαν ανηκωμεν, τα πραγματα ειναι διαφορετικα.Εμεις θελουμε μονο ......δημοκρατικα εμβολια και φαρμακα, κατασκευασμενα απο φαρμακευτικες εταιρειες αμερικανικων, γερμανικων η γαλλικων συμφεροντων.Αλλιως ειμαστε ετοιμοι να καταστραφουν οι οικονομιες μας και να ψοφαμε σαν τις κατσαριδες παρα να χρησιμοποιησουμε κακα μη δημοκρατικα φαρμακα και εμβολια.

Εισαι ενας μικρος Θεουλησ! Στη Κινα δεν καταγραφονται θανατοι γιατι απλα δεν τους καταγραφουν! Ακομα

εκει ειναι νεοι που κολλανε. Στο Ιραν, χακερς εβγαλαν προσφατα τα πραγματικα νουμερα στη φορα...

Καλά Κρασιά

Βάλε το κεφάλι σου κάτω από την βρύση και άνοιξε το νερό. Προχθές 174 νεκροί στο Ιράν και εχθές 169 νεκροί. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαν κάτω από 160 νεκρούς την ημέρα. Η ρωσολαγνεία κάνει κακό, σοβαρευτείτε ορισμένοι.

Bill Gates

Μόνο το εμβόλιο του Bill Gates θα μας σώσει!! Α ρε γατάκια!!

patrivths

TI PERMENETE NA POYN OI GERMANOI NA XASOYN THN KONOMA

Α

Ηδη καταγράφονται οι πρώτοι θάνατοι απ το εμβόλιο αυτό. Ο Δικτάτορας νοιάζεται μόνο να ξεπουλήσουν οι κολλητοί του...

Chris

Οι Αμερικάνοι ξόδεψαν πολλά εκατομμύρια δολάρια και χρόνο στην έρευνα για να βρουν ένα στυλό που θα μπορεί να γράφει σε συνθήκες βαρύτητας στο διάστημα. Οι Ρώσοι απλά χρησιμοποίησαν μολύβι.

όχι άλλο κάρβουνο

Το άλλο που λέει ότι η μόνη συνεισφορά της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία είναι το tetris και οι κατά παραγγελία νύφες το έχεις ακούσει?

Α

Γιατί οι Αμερικανοί δεν είχαν μολύβι ρε εξυπνακια;

Αυτά τα λέγαμε όταν είμασταν παιδιά g

Τώρα το θέμα είναι σοβαρό.

Τρελοι

Όσοι πιστεύετε ότι αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό η’ ασφαλές είστε τουλάχιστον τρελοί. Ας το κάνει ο Putin στα πρόβατα τους Ρώσους, εμείς εδώ ούτε να το σκέφτεστε ότι θα το κάνουμε

Leon Degrelle

Η Ρωσία ήταν η πρώτη ξένη χώρα που παρέλαβε το γενετικό κώδικα του ιού από την φίλα προσκείμενη Κίνα. Οπότε προφανώς και θα το ετοίμαζαν νωρίτερα. Αυτά τα περί δεν είναι δοκιμασμένο και δεν είναι σίγουρο ότι είναι καλό είναι fake news επειδή η δύση βρίσκεται κάτι μήνες πίσω στην παραγωγή του. Σιγά μην έβαζαν τους Ρώσους πολίτες σε κίνδυνο. Η Κυβέρνηση πρέπει ΑΜΕΣΑ να αγοράσει παρτίδες και να αφήσει την ρωσοφοβία των αγγλοσιωνιστών στην άκρη.

Πίκος

Και τότε γιατί η Κίνα δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτιάξει δικό της εμβολιο; Η θεωρία σου μπάζει από παντού...Όπως και το μυαλό σου....

Παρακαλω

Παραθεσατε τη δημοσιευμενη μελετη απο τις κλινικες δοκιμες φασης 2 και 3 που αποδεικνυουν τους ισχυρισμους αλλιως απλα δεν ισχυουν.

Δικαστής Ντρεντ

Χαλάει η σούπα των παγκοσμιοποιητων με την κίνηση Πουτιν. Αν του βγει το παραμύθι των μέτρων και ελέγχου των πολιτών τέλος και ο ίδιος γίνεται θεός. Δεν γνωρίζω την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αλλά από προσωπική εμπειρία έχοντας ζήσει Μόσχα 3 χρόνια τα ρώσικα σκευάσματα είναι πολύ φθηνότερα και εξίσου αποτελεσματικά αν όχι καλύτερα των ευρωπαϊκών. Ο χρόνος θα δείξει

Ρωτήστε τους αμερικανούς... κάτι ξέρουν...

Ο Γκαμαλέγια υπήρξε συνεργάτης του Παστέρ για πολλά χρόνια και ήταν αυτός που τελειοποίησε το εμβόλιο της Λύσσας ενώ ανακάλυψε πολλά εμβόλια εναντίον πολλών σπάνιων αλλά θανατηφόρων ιών. Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν ιστορικά στην πρωτοπορία της έρευνας των εμβολίων ενώ το ρωσικό εμβόλιο έναντι του EBOLA θεωρείται από επιστήμονες του ΠΟΥ το πλέον αξιόπιστο αποτελεσματικό και ασφαλές. Για το sputnic V ο καιρός θα δείξει. ΚΑΜΙΑ ΡΩΣΟΛΑΓΝΕΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Πρασινος

Μπραβο Ρωσια . παντα πρωτη βρηκε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια σωστη λυση και οχι καραντίνα κλείνουμε μαγαζια φτωχιά ανεργία μασκες και αγιοσ ο θεος . ΠΑΡΑΚΑΛΩ υποστηριξτε ολη την λυση να βγουμε γρηγορα απο τον κοροιδοιο και την ανεργια γιατι δεν αντεχουμε αλλο και αφήστε τον ΠΟΥ-πορδη και τους οικονομικα ανταγωνιστές και καλα επιστήμονες να ειναι επιφυλακτική

Με λίγα λόγια

Να το κάνουν οι κομμουνιστές μπας και ψοφήσουν και ησυχάσει ο πλανήτης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης