Εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

mukonos-koronaios-arthrou

Στα 2.045 τα συνολικά κρούσματα τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου - Μεγάλη η διασπορά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας - Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα και ποια θα ισχύσουν από Δευτέρα

Οι τουριστικοί προορισμοί και το «αποτύπωμά» τους στην  επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξελίσσονται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους ειδικούς και τις αρχές καθώς τα στοιχεία δείχνουν την επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η πορεία του ιού στην χώρα.

Μετά τα 254 κρούσματα της Παρασκευής, ο συνολικός αριθμός για τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου έχει φτάσει τα 2.045 με συνολικά πλέον 27 περιφέρειες να καταγράφουν τουλάχιστον ένα κρούσμα στην χθεσινή καταγραφή. Την 1η Αυγούστου οι περιφέρειες στις οποίες είχε καταγραφεί ένα κρούσμα ήταν μόλις 12.

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό» έγραψε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποτυπώνοντας σε λέξεις την ανησυχία που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό για την εξέλιξη της πορείας του ιού.

Η μεγαλύτερη «πηγή» προβληματισμού είναι η επιστροφή των εκδρομέων του πρώτου μισού του Αυγούστου - του κατεξοχήν μήνα διακοπών των Ελλήνων - και γι' αυτό τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν και την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των παραθεριστών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και στη λήψη πιο στενών περιοριστικών μέτρων σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό αποτύπωμα με την Πάρο και την Αντίπαρο να παίρνουν τη σκυτάλη από τον Πόρο το πρώτο νησί στο οποίο εφαρμόστηκε ένα τοπικής μορφής lockdown.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι κλειστές δομές όπως τα στρατόπεδα, τα γηροκομεία και οι δομές μεταναστών στις οποίες ανακοινώθηκε ότι όσοι επιστρέφουν για εργασία θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ καθώς οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τέτοιες δομές μπορούν πολύ εύκολα να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ενδεικτικό της αγωνίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και στην παραλία - αναφερόμενος στην Πάρο και Αντίπαρο - ενώ επεσήμανε πως αν φορούν όλοι μάσκες θα σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά να επεκταθούν χρονικά και πέραν της 24ης Αυγούστου καθώς π.χ. στον Πόρο, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους».

Κρας τεστ για την εφαρμογή των μέτρων και το κατά πόσο έχει περάσει στους πολίτες το μήνυμα ότι η περίοδος είναι κρίσιμη θα είναι και η σημερινή ημέρα, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, καθώς οι πιστοί θα πρέπει να εορτάσουν διαφορετικά την Παναγιά, με μάσκες, αποστάσεις, χωρίς λιτανείες.

Τα νέα μέτρα

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
 
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η  Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
 
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
 
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
 
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
 
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
 
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

rempelos

Ο τουρισμός άνοιξε για την TUI τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και για Σαντορίνη και Μύκονο Άνοιξε χωρίς μέτρα και χωρίς μέτρο Να μαζέψουμε όσα μπορούμε μην χαλάσουμε την βολέψει μας Οι εργαζόμενοι ψίχουλα έπαιρναν ψίχουλα θα παίρνουν Οι επιχειρηματιες τόσα χρόνια θησαύριζαν και τώρα ζητάνε πάλι επιχορηγησεις μειωμένο ΦΠΑ απαλλαγή από φόρο και απο ασφαλιστικές εισφορές Αυτοί που τόσα χρόνια ήταν πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή Αυτοί που έκλειναν τα μαγαζιά οταν έβλεπαν εφοριακούς για να μην γίνει έλεγχος Αυτοί που έριχναν ξύλο σε εφοριακούς γιατι "τωρα θα δουλέψουμε και εμείς "Λαμογια μια ζωή Αν δεν κερδίζεται λουκέτο και τέρμα Και μην ακούσω για ανεργία και αλλα κουφά Σιγα το χρήμα που δίνετε

Τώρα!

Κλείσιμο τα σύνορα, επίταξη όλων των ξενοδοχείων και δωρεάν διακοπές για τους Έλληνες! Δεν είναι δυνατόν μερικά εκ. Έλληνες να μην πάνε διακοπές όταν μερικά εκ. δωμάτια είναι άδεια και κάθονται!

Παναγιώτης

Επιτέλους, σχολίασε ο Σώρας, που ξέρει όλα τα κρυμμένα λεφτόδεντρα.

φταίει ο κοντός, φταίει ο ψηλός...

....μόνο η κυβέρνηση δεν φταίει. Αρκετά πιά με την παράνοια, πρέπει να συνεχιστεί η ζωή, με προσοχή αλλά να συνεχιστεί. Θα τρελλαθούμε αλλιώς, δεν θα πάμε από τον ιό.

Α ναι;

Κάτω οι δημοφιλείς προορισμοί! Ζήτω οι μη δημοφιλείς!

Παναγιώτης

Όποιος λέει ότι οι επόμενες 15-20 ημέρες είναι κρίσιμες, στην πραγματικότητα λέει ψέματα. Η ίδια κρισιμότητα θα υφίσταται για όλο το επόμενο 6μηνο. Με την 1η χαλάρωση, πάλι έξαρση θα συμβαίνει κυρίως στα αστικά κέντρα. Πρέπει να γίνει πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και να αποφασιστεί μέχρι ποιού σημείου θα ρισκάρει κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα.

Biggeorge

Ta exete gamisi ola alites na doume ton ximona pina pou tha pesi!!!

Epic

Την άνοιξη τρως πρόστιμο με 100 κρούσματα. Το καλοκαίρι με 250 δεν τρέχει μια. Αυτά δεν στέκουν στα δικαστήρια. Η θα κάνετε καθολικό lockdown για 30 μέρες και θα πετάξετε έξω όλους τους ξένους από χώρες που έχουν κρούσματα η θα τα αφήσετε όλα χύμα όπως οι Σουηδοί. Δεν μπορεί ο νόμος να γίνεται λάστιχο. Στο επόμενο lockdown θα σας γράψουν όλοι στα παπάκια τους γιατί θα ξέρουν ότι μετά θα τα ανοίξετε όλα και με περισσότερα κρουσματα.

Αλέξανδρος Μ

1. Κλείστε τα σύνορα. 2. Κλείστε τα νησιά. 3. Μετακίνηση μόνο εντός των περιφερειών. 4. Απαγορέψτε τις διακοπές. Έχετε την μαγκιά να το κάνετε; Αν όχι άδικα μιλάτε, άδικα-τζάμπα τα μέτρα, ... λόγια-λόγια-λόγια=πολιτικοί βγαλμένοι από τα παλιά, άδικα όλη η ταλαιπωρία, εκτός κι αν τα κάνετε για να βγάλετε χρήματα. [Όλοι μια από τα ίδια σκ.... βγαίνουν.] Υ.Γ. Από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη θα παίζω όβερ το τριψήφιο 500, αφού θα αρχίζουν να γυρίζουν οι τουρίστες από τα νησιά. Όσο για τις ΜΕΘ σκέφτομαι να το κάνω 100 και οβερ, ενώ μετά τις 25 Αυγούστου σίγουρο το 150 οβερ. Όλοι τα βλέπεουν τα χειρότερα και πολλοί ειδικοί τα λένε, ... οι κυβερνώντες δεν τα ακούνε.

Το βλεπες το παιξες;

για ζωες μιλας χαλαρωσε

Γιατρός Κ.Υ.Μ

Τα γνωστά μαγαζιά στην Μύκονο τα έκρυβαν και συνέχιζαν να δουλεύουν με αποτέλεσμα να διασύρουν τον ιό και στους πελάτες είναι υπεύθυνη όλοι τους έχουν όνομα και επώνυμο και πρέπει να λογοδοτήσουν .

ο ιός

σκοτώνει μόνο αρρώστους, χοντρούς, και παπούδες και πάλι όχι αρκετούς. αυτοί λοιπόν θα πρέπει να κλειστούν σπίτι τους και όχι οι υπόλοιποι.

Α

Κλείστε τα λα τώρα!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης