Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν την μαιευτική κλινική στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν την μαιευτική κλινική στην Καμπούλ

Μετά την  επίθεση του περασμένου μήνα  που είχε προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων

Medecins_Sans
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν την μαιευτική κλινική τους στην Καμπούλ, λόγω των φόβων για άλλες επιθέσεις, μετά από εκείνη τον περασμένο μήνα τριών ενόπλων εναντίον της κλινικής αυτής που είχε προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων, ανάμεσά τους μητέρες και νεογέννητα.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 12ης Μαΐου στην κλινική που διαχειρίζεται η οργάνωση Médecins Sans Frontières (MSF).

Η επίθεση προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους.

Ο Τιερί Αλαφόρ Ντιβερζέ, γενικός διευθυντής των MSF, δήλωσε ότι ακόμη και στο μαστιζόμενο από πόλεμο Αφγανιστάν, η οργάνωσή του δεν πίστευε ποτέ ότι νεογέννητα και γυναίκες που γεννούν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο.

«Αλλά αυτό συνέβη. Σήμερα, πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα: Ψηλότεροι τοίχοι και βαρύτερες πόρτες ασφαλείας δεν θα αποτρέψουν τέτοιες τρομακτικές επιθέσεις να ξανασυμβούν. Η παραμονή μας θα σήμαινε ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών θα αποτελούσε παράγοντα της δραστηριότητάς μας και αυτό είναι αδιανόητο», είπε σε ανακοίνωσή του.

Η μαιευτική κλινική, όπου πραγματοποιήθηκαν 16.000 τοκετοί το 2019, παρείχε δωρεάν εξειδικευμένη φροντίδα για περίπλοκες εγκυμοσύνες σε μια χώρα όπου πολλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι θάνατοι των νεογνών είναι υψηλοί.

Κλείσιμο
Ο Ακμάλ Σαμσόρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η απώλεια της μαιευτικής κλινικής αποτελεί πλήγμα και ελπίζει ότι οι MSF θα επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Η Σαμπίκα, μια μαία που εργάστηκε στην κλινική για οκτώ χρόνια και η οποία ζήτησε να κατονομαστεί με το μικρό της όνομα, είπε ότι η επίθεση, μαζί με τους υγειονομικούς φόβους λόγω του κορονοϊού, άφησε πολλές μέλλουσες μητέρες ανήσυχες και τώρα η ίδια είναι απασχολημένη να απαντά σε κλήσεις εγκύων σχετικά με τη διαχείριση του τοκετού στο σπίτι.

«Τώρα το νοσοκομείο θα κλείσει για πάντα, ενδέχεται να χάνουμε μητέρες και ασθενείς», είπε στο Reuters. «Το ηθικό των εγκύων είναι πεσμένο πολύ και υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης