Στη Σαουδική Αραβία ο φυγάς πρόεδρος της Τυνησίας

Στη Σαουδική Αραβία ο φυγάς πρόεδρος της Τυνησίας

Ο Μπεν Άλι, εγκατέλειψε την Παρασκευή την χώρα του μετά από 23 χρόνια στην εξουσία...

Στη Σαουδική Αραβία ο φυγάς πρόεδρος της Τυνησίας

Στη Σαουδική Αραβία, μαζί με μέλη της οικογένειάς του βρίσκεται ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπεντίον Μπεν Άλι, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

«Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του Προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του», ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο

Ωστόσο, χθες το βράδυ ανέφερε ότι ο Μπεν Αλί κατευθύνονταν προς το Κατάρ όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Προσωρινός πρόεδρος της χώρας, ορίστηκε το Σάββατο από το Συνταγματικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μεμπαζάα, , γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία του Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Κλείσιμο

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι βάσει του συντάγματος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και όχι ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι βάσει του συντάγματος πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το αργότερο εντός 60 ημερών από σήμερα

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να δώσει άδεια στον φυγά πρόεδρο.

Ο Μπεν Άλι ήταν στρατιωτικός καριέρας. Γεννήθηκε στο Χαμάμ Σους και φοίτησε στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σεν-Σιρ, στη Γαλλία και την Ανωτάτη Σχολή Πληροφοριών και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα απέκτησε το βαθμό του στρατηγού και το 1984 διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κατόπιν υπουργός Εσωτερικών. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μέχρι την ανατροπή του Μπουργκίμπα.

Συνεχίζονται οι λεηλασίες

Την ιδια ώρα συνεχίζονται οι λεηλασίες παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην Τύνιδα.

Το Σάββατο λεηλατήθηκε το σούπερ-μάρκετ Geant (Γίγας), στη βόρεια έξοδο της Τύνιδας. Τμήμα του καταστήματος πυρπολήθηκε την Παρασκευή. Δεκάδες άνθρωποι έβγαιναν από το πολυκατάστημα παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια, ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς που βρισκόταν πολύ κοντά, ήταν εγκαταλελειμμένο.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως πολυκαταστήματα των γαλλικών εταιριών Carrefour και Casino, στα οποία ήταν συνέταιροι επιχειρηματίες προσκείμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Δύο ακόμη καταστήματα Carrefour, στη Μάρσα, βορείως της Τύνιδας, και στη συνοικία Γαζάλα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ την ίδια τύχη είχαν τρία πολυκαταστήματα των εταιριών Monoprix και Magasin General σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης