Χάος με τους οικογενειακούς γιατρούς - Δεν φθάνουν για όλους τους ασφαλισμένους

Χάος με τους οικογενειακούς γιατρούς - Δεν φθάνουν για όλους τους ασφαλισμένους

Η «δεξαμενή» με τους 2.350 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των μονάδων ΠΕΔΙ και των Κέντρων Υγείας, που το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» ως οικογενειακούς γιατρούς, αδειάζει με ταχύ ρυθμό

γιατροι09
«Μπλακ άουτ» διαβλέπουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς του ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ- ΕΟΠΥΥ).

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, η δεξαμενή με τους 2.350 γιατρούς, μεταξύ των οποίων και οι περίφημοι οικογενειακοί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και των Κέντρων Υγείας, που το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» ως οικογενειακούς γιατρούς για τις ανάγκες της ΠΦΥ, αδειάζει με ταχύ ρυθμό.

Από το σύνολο αυτό, οι περίπου 2.100 είναι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ οι οποίες θεωρητικά είναι οι μονάδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Οι 800 εξ αυτών, όμως, βρίσκονται στο σύστημα υγείας και τις μονάδες ΠΕΔΥ έχοντας καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους στο ΠΕΔΥ και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου. Βρίσκονται, δηλαδή, όπως ανεφερε ο πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, με ασφαλιστικά μέτρα και με την προθεσμία που τους έδωσε το υπουργείο Υγείας να επιλέξουν ειτε το ΠΕΔΥ ειτε το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, από το σύστημα έχουν «κλείσει» τα ραντεβού αυτών των γιατρών που ειναι σε αυτήν την εργασιακή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες που αναζητούν ραντεβού και γιατρό στο ΠΕΔΥ.

Αν συνυπολογιστεί ότι αναμένουν τη συνταξιοδότηση άλλοι 100 γιατροί, απομένουν στις μονάδες περίπου 1.200 γιατροί! Και σημειωτέον πρόκειται για τους μόνιμους γιατρούς του συστήματος της ΠΦΥ, στους οποίους θα προστεθούν οι περίπου 500 οικογενειακοί γιατροί και άλλοι 700 ιδιώτες συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα 10 εκατ. Ασφαλισμένους.

Την οριακή κατάσταση των μονάδων υγείας περίγραψαν και τα άλλα μελη του ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠ. Στο Άργος, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, από τους 11 γιατρούς που είναι σε ΠΕΔΥ οι 8 βρίσκονται με ασφαλιστικά μέτρα και μόνο οι 3 μόνιμοι.

Οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται επί της ουσίας, παρα μόνο για συνταγογράφηση «Φαίνεται πως το υπουργείο Υγείας κάνει τα πάντα για να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Το παράδειγμα με τις εργαστηριακές εξετάσεις στο ΠΕΔΥ είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Μολις το 5% των εξετάσεων γίνονται στις δημόσιες μονάδες. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρα. Μπορούμε να κάνουμε λίγες εξετάσεις. Τι θα πιούμε στους αςφαλιςμενους; Ότι θα σας πάρουμε αίμα και θα σας κάνουμε τις πεντε εξετάσεις και τις αλλες πεντε θα τις κάνετε σε ιδιωτικό κέντρο;», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Παρασκευόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ενδεικτικό των δραματικών κενών που υπάρχουν ειναι πως παιδίατροι απο μονάδες της Θεσσαλονίκης καλύπτουν και περιοχές όπου δεν υπαρχουν παιδίατροι στο σύστημα, όπως στη Φλώρινα.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν ενίσχυση του συστήματος ΠΕΔΥ με προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014 αλλά και να μην απολυθούν οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Επιμένουν σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις από το νέο έτος.

Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας: Η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ναυαγεί

Ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του Ι.Σ.Α. και των Συλλόγων Ασθενών για την Π.Φ.Υ. συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, για την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, με θέμα την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς αλλα και τους ασθενείς να επιδείξουν ψυχραιμία στα ζητήματα που συνεχώς ανακύπτουν λόγω της προβληματικής εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού, ενώ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και συλλογική δράση.

Στην επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Ι.Σ.Α. συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών και από τον Ι.Σ.Α. ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και τα μέλη του Δ.Σ. οι Ι. Κεχρής και Π. Ψυχάρης.

Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας.

Έχει επίσης πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).

" Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί. Τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Κλείσιμο
Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας συνιστά ψυχραιμία στους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς και τους διαβεβαιώνει ότι "θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όπως μέχρι σήμερα, στους δε συναδέλφους συνιστούμε να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους"..


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης