Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Μικρός ο όγκος των γενοσήμων, μεγάλες οι μειώσεις των τιμών τους, ατελέσφορα τα μέτρα της πολιτείας

farmakov_009

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαρακτηρίζει  «ατελέσφορη τη διαδικασία των συνεχών ανατιμολογήσεων που καταστρέφουν τα ελληνικά φάρμακα, χωρίς κανένα όφελος σε όρους εξοικονομήσεων και λειτουργούν μονίμως και καταχρηστικά υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεισαγωγέων»

«Προκλητική εμμονή στην υιοθέτηση ενός μοναδικού σε όλη την Ευρώπη, παράτυπου συστήματος τιμολόγησης, που εξοντώνει τα γενόσημα και τα παλιά καταξιωμένα φάρμακα» διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μετά την ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης των φαρμάκων.

Καταλογίζει στους αρμόδιους «αδυναμία να ελέγξουν το αυξανόμενο κόστος των νέων θεραπειών και να περιορίσουν την αναίτια υποκατάσταση των οικονομικών δοκιμασμένων επιλογών από νεότερα ακριβότερα φάρμακα» και χαρακτηρίζει «ατελέσφορη τη διαδικασία των συνεχών ανατιμολογήσεων που καταστρέφουν τα ελληνικά φάρμακα, χωρίς κανένα όφελος σε όρους εξοικονομήσεων και λειτουργούν μονίμως και καταχρηστικά υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεισαγωγέων».

Σχολιάζοντας η ΠΕΦ την υποθετική εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,7%, αναφέρει πως «το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα, δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι μειώσεις για μια ακόμη φορά επικεντρώνονται στα γενόσημα και στα παλαιότερα καταξιωμένα φάρμακα, ενώ τα νεότερα εισαγόμενα ακριβότερα βρίσκονται πρακτικά στο απυρόβλητο. Μάλιστα, το ύψος των μειώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογο των τιμών των φαρμάκων : Όσο φθηνότερο είναι ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερη μείωση δέχεται και αντίστροφα».

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, από το 2015 μέχρι σήμερα, μέσα από διαδοχικές εξαμηνιαίες ανατιμολογήσεις, οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 37,6%. Στην ίδια περίοδο, τα εισαγόμενα φάρμακα εκτός πατέντου μειώθηκαν 8,5%, τα εντός πατέντου κατά 3,2%, ενώ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους μειώθηκαν κατά 2,9%.

«Είναι δεδομένο ότι ο κύριος λόγος αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι οι τιμές, αλλά η μέχρι σήμερα απουσία φραγμών και ελέγχων στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στην πράξη, η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση από την ανατιμολόγηση, εξανεμίζεται γρήγορα υπό την επίδραση της υποκατάστασης» καταλήγει η ΠΕΦ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panic_crisis

Η κρίση πανικού είναι μια συνθήκη κατά την οποία το άτομο, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντικειμενικό ερέθισμα φόβου, μπαίνει άξαφνα σε μια κατάσταση στην οποία αισθάνεται σαν να βιώνει μία πραγματική συνθήκη κινδύνου