«Βουτιά» στην ηλεκτρονική αγορά για τα χάπια του σεξ

«Βουτιά» στην ηλεκτρονική αγορά για τα χάπια του σεξ

Πρόκειται για φάρμακα που χρειάζονται ιατρική ένδειξη, συνταγή, δοσολογία και ενημέρωση για τις πιθανές παρενέργειες

xapia_tou_sex
Στην απρόσωπη ηλεκτρονική αγορά μέσω Διαδικτύου καταφεύγουν οι Έλληνες για να προμηθευτούν χάπια για τη στύση. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για φάρμακα που χρειάζονται ιατρική ένδειξη, συνταγή, δοσολογία και ενημέρωση για τις πιθανές παρενέργειες, ο ανδρικός πληθυσμός στη χώρα μας τα αντιμετωπίζει κυρίως αφροδισιακά και ως βοηθήματα για την σεξουαλική του δραστηριότητα και λιγότερο ως φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής υπόδειξης. Ωστόσο, η λήψη τους που βασίζεται στον προσωπικό αυτοσχεδιασμό των επίδοξων εραστών κρύβει παγίδες και κινδύνους για τους ίδιους, κάποιες δε φορές και για το άλλο τους…,μισό.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών μελέτησε δείγμα 5.000 ανδρών, που λαμβάνουν χάπια για τη στύση και κατέγραψε τον τρόπο προμήθειας τους, τον τρόπο χορήγησής τους, την αποτελεσματικότητά τους αλλά και τα λάθη που προκλήθηκε μετά τη λήψη τους.

«Η μελέτη μας αφορούσε στην παρακολούθηση 5.000 περιστατικών. Καταγράφηκαν άνδρες που πήραν συνταγές είτε από το δικό μας κέντρο είτε από άλλους γιατρούς, είτε από φαρμακοποιούς αλλά και από φίλους και από το Ίντερνετ», λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Ινστιτούτο, ένας στους πέντε άνδρες υποφέρει από ανικανότητα. Εκτιμάται δηλαδή πως η χορήγηση φαρμάκων για τη στύση αφορά τουλάχιστον 1 εκατ. άνδρες στη χώρα μας.

Τα χάπια αυτά συνταγογραφούνται προφανώς όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας που προκαλεί ανικανότητα, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν life style χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πως πωλούνται στα φαρμακεία και μέσω ίντερνε, με τις πωλήσεις του Διαδικτύου να κερδίζουν συνεχώς έδαφος καθώς τα φάρμακα για τη στύση κοστίζουν εκεί φθηνότερα ενώ επιτρέπουν την απρόσωπη συναλλαγή.

Τα χάπια, όμως, είναι φάρμακα, επισημαίνουν οι ειδικοί, που σημαίνει πως έχουν ενέργειες και παρενέργειες. «Η ασφάλεια τους κρύβεται σε λεπτομέρειες που μόνο οι γιατροί συνήθως ξέρουν να διαβάζουν, γι΄ αυτό είναι καλό οι υποψήφιοι για τη λήψη τους να συμβουλεύονται τους ειδικούς» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Πόσο αποτελεσματικά είναι; «Η αποτυχία δράσης τους ανέρχεται συνολικά στο 30%, δηλαδή τρεις στους 10 άνδρες μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη στύση τους. Τα χάπια δεν δρουν όλες τις φορές το ίδιο. Δηλαδή, κάποιες φορές το φάρμακο λειτούργησε και μετέτρεψε τον άνδρα σε… Σούπερμαν στο κρεβάτι και την επόμενη φορά μπορεί να έχει μηδενική δράση», επισημαίνει ο χειρουργός – ουρολόγος – ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, κ. Χρήστος Φλιάτουρας.

Ποιοι δεν πρέπει να τα παίρνουν

Τα χάπια για τη στύση είναι… φάρμακα και όχι αφροδισιακά, άρα απευθύνονται σε αυτούς που έχουν κάποια μορφή ανικανότητας και όχι σε αυτούς που θέλουν επιδόσεις με σύζυγο, ερωμένη και γραμματέα, ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Κλείσιμο
Απαγορεύσεις για τη λήψη τους υπάρχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες του ανδρικού πληθυσμού: Δεν επιτρέπεται να τα λαμβάνουν οι έφηβοι και οι νέοι κάτω των 18 χρόνων. Το ίδιο και οι ηλικιωμένοι κυρίως αυτοί που δυσκολεύονται να ανέβουν δυο σκάλες επειδή τους κόβεται η αναπνοή. Επίσης, όσοι παίρνουν πολλά φάρμακα όπου πρέπει να ελεγχθεί ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις για κοινή λήψη.

Τέλος, απαγορεύεται να λαμβάνουν χάπια για τη στύση όσοι ακολουθούν αγωγή με νιτρώδη για στεφανιαία νόσο.

Οι φόβοι των ανδρών απέναντι στα χάπια του σεξ

Κατά το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας των «μαγικών χαπιών» καταγράφηκαν επεισόδια θανατηφόρα λόγω άγνοιας γιατρών και ασθενών και έκτοτε τα ακολουθεί η αρνητική φήμη. Ωστόσο, οι ειδικοί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου επισημαίνουν πως όλες οι μελέτες σήμερα δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την καρδιακή υγεία λόγω λήψης του φαρμάκου, αλλά λόγω σεξουαλικής υπερκόπωσης. «Δηλαδή αυτοί που πάθαιναν εμφράγματα μετά τη χορήγηση των χαπιών του σεξ ήσαν αυτοί που θα τα πάθαιναν ακόμα και αν κουράζονταν από προσπάθεια και κόπωση αλλού είδους π.χ. τρέξιμο» διευκρινίζουν και συστήνουν σε κάθε περίπτωση σε όλους όσοι επιθυμούν να πάρουν χάπια για τη στύση να συμβουλευτούν οπωσδήποτε καρδιολόγο.

Ποια είναι τα λάθη στο τρόπο λήψης τους

Οι άνδρες παίρνουν τα χάπια της στύσης πάντα με αγωνία… επίδοσης και ειδικά όταν πρόκειται να συνευρεθούν με μια νέα σύντροφο που θέλουν να εντυπωσιάσουν. «Αυτή είναι η παγίδα του άνδρα, αφού η αγωνία που προηγείται καταργεί την επιθυμία του. Η προσπάθεια απόδοσης είναι το Βατερλό της επιθυμίας.

Και χωρίς επιθυμία, τα χάπια αυτά δεν λειτουργούν» διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό κομμάτι της λήψης του σκευάσματος, οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως πρέπει να καταναλώνονται πάντα μετά το φάρμακο για τη στύση δύο ποτήρια νερό για να αυξηθεί ο όγκος αίματος στον οργανισμό και να διαχυθούν καλύτερα. Απαγορεύεται με τη λήψη τους η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ και αλκοόλ.

Ποιες παρενέργειες έχουν

Η συχνότερη παρενέργεια που έχουν τα χάπια του σε συνήθως δεν…θεωρείται παρενέργεια από τους άνδρες: η πολύ έντονη στύση, η μεγάλης διάρκειας στύση (οι γιατροί τη λένε παράταση ή πριαπισμό) αρέσει στους περισσότερους άνδρες αλλά και στους συντρόφους τους.

Άλλη παρενέργεια είναι ο πονοκέφαλος, που χαρακτηρίζεται συχνός και ενοχλητικός, αντιμετωπίζεται ωστόσο με κατανάλωση άφθονου νερού και ασπιρίνης.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ζάλη και θολούρα, αλλά σε ανεκτό επίπεδο.

Ανάμεσα στις παρενέργειες αναφέρεται η «γαλάζια όραση», ο άνδρας δηλαδή τα βλέπει όλα μπλε, καθώς και η ερυθρότητα στο πρόσωπο, η οποία συνήθως προκαλεί αναστάτωση στο άλλο.. μισό του ενισχυμένου εραστή καθώς φοβάται ότι εκείνος εμφανίζει εγκεφαλικό ή γενικά πρόβλημα καρδιαγγειακό.

Τέλος, αναφέρονται ως παρενέργειες η τάση για εμετό και η κλειστή μύτη που παραπέμπει στα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Υπάρχουν όμως και ανησυχητικές παρενέργειες οι οποίες πρέπει να σημάνουν συναγερμό και να οδηγούν σε αναζήτησης άμεσης ιατρικής βοήθειας. Πρέπει λοιπόν να κληθεί το ΕΚΑΒ όταν ο άνδρας που έχει λάβει χάπια για τη στύση εμφανίσει τα εξής:

• Πόνο στο στήθος

• Ζαλάδα

• Τάση για λιποθυμία

• Απώλεια όρασης

• Δυσκολία αναπνοής, πρήξιμο στα χείλη και στα βλέφαρα, όπως σε αλλεργική αντίδραση σε τροφές (αναφυλαξία)

• Ανεξέλεγκτους σπασμούς

«Πολλές φορές η υγεία του σεξ έχει σχέση με την υγεία της καρδιάς, κάτι που δεν είναι πάντα φανερό, αλλά που ένας ειδικός θα το διαγνώσει και θα σας σώσει π.χ. από ένα έμφραγμα, ένα εγκεφαλικό, ή και μια δυσάρεστη σεξουαλική αποτυχία» λέει ο Δρ. Κωνσταντινίδης και καταλήγοντας καλεί όσους Έλληνες έχουν προμηθευτεί τα χάπια του σεξ από το διαδίκτυο, φίλους, συνεργάτες ή την ερωμένη τους να ζητήσουν και τη γνώμη ενός ειδικού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης