Πρωτοποριακή μέθοδος απώλειας βάρους για να μην νιώθουμε πείνα

Πρωτοποριακή μέθοδος απώλειας βάρους για να μην νιώθουμε πείνα

Η μέθοδος αυτή αφορά την «ψύξη» των νεύρων που στέλνουν σήματα πείνας στον εγκέφαλό μας

Το ένα πέμπτο των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2025, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του περιοδικού The Lancet.

Τα εύρηματα πρόσφατης έρευνας όμως, δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια υπέρβαρους στον κόσμο, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «ψύξη» των νεύρων του εγκεφάλου που στέλνουν τα σήματα πείνας στο σώμα μας, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους παχύσαρκους ασθενείς.

Για τα 160 εκατομμύρια Αμερικανούς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μόνο πέντε με 10% προβλέπεται ότι θα έχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία με τα διάφορα προγράμματα απώλειας βάρους τους.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν αυτές τις πιθανότητες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory ανέπτυξαν μια πειραματική νέα θεραπεία που αποσκοπεί στην ψύξη ενός νεύρου που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά σημάτων πείνας στο σώμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τη μέθοδο αυτή, το 100%(!) των συμμετεχόντων αισθάνθηκε λιγότερη πείνα χωρίς επιπλοκές ή ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενώ μερικοί από αυτούς κατάφεραν να μειώσουν το βάρος μέσα σε 90 ημέρες.

Ο Dr. David Prologo, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει:
«Οι λαοί που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν υπερβολικά [νευρικά] σήματα για την πείνα», συμπληρώνοντας:

«Η ιατρική κοινότητα που ασχολείται με θέματα παχυσαρκίας συνειδητοποίησε ότι αυτή η υπερδραστηριότητα είναι μια γνωστή φυσική κατάσταση».

Όταν είμαστε πεινασμένοι, ένα σήμα -με τη μορφή μιας μικροσκοπικής ηλεκτρικής ώθησης- ταξιδεύει από το στομάχι στον εγκέφαλο κατά μήκος του νεύρου του πνεύμονα, δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας.

«Για τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους που αισθάνονται πεινασμένοι ακόμη και όταν έχουν καταναλώσει γεύματα με αρκετές θερμίδες, τα μηνύματα της αίσθησης της πείνας είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο συχνά απ' ότι των ατομών με χαμηλότερο βάρος και γι' αυτό υπάρχει μία υπερδραστηριότητα αυτών των σημάτων», εξηγεί ο Dr. Prologo.

«Αυτό το σήμα προκαλεί την αναζήτηση τροφίμων και λέει ότι "ό, τι κι αν κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι λιγότερο σημαντικό από το να βρείτε κάτι να φάτε"»,  καταλήγει ο Dr. Prologo.

Ακολουθώντας μια μέθοδο που ονομάζεται CT-καθοδηγούμενη κατάλυση, ο Dr. Prologo και η ομάδα του, κατάφεραν να παρεμβάλουν τα σήματα αυτά που είναι υπεύθυνα για την πείνα.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας εντόπισαν την καλύτερη διαδρομή όπου το σήμα «ταξιδεύει» από το στομάχι στον εγκέφαλο και στη συνέχεια  αναισθητοποίησαν την περιοχή και μούδιασαν το τμήμα του νεύρου του πνεύμονα με την βοήθεια ψυχρού αέριου αργού. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 25 λεπτά και είναι σχεδόν ανώδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την «ψύξη» αυτή καταφέρνουμε να καταστείλουμε μόνο μία από τις δύο βασικές «διαδρομές» των σημάτων, γι' αυτό δεν μιλάμε για «πλήρη εξασθένηση», εξηγεί ο Dr. Prologo.

Παρ' όλα αυτά, όλοι οι συμμετέχοντες που δέχθηκαν τη μέθοδο αυτή, κατάφεραν μέσα σε 90 μέρες να χάσουν έστω και λίγο από το βάρος τους.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τελικά εγκέφαλο φυσιολογικό δε πρόκειται να έχουμε ποτέ! Ή καμμένος θα είναι... ή κατεψυγμένος...

othelos

Η έρευνα δεν καλύπτει αρκετές πτυχές του προβλήματος καθώς η παχυσαρκία δεν σχετίζεται μόνο με την υπεκατανάλωση τροφής αλλα και με τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου. Δύο άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου που καταναλώνουν τα ίδια γεύματα και ασκούνται το ίδιο σωματικά μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές μεταβολές βάρους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

jogging

Οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί, συμπέραναν οι ερευνητές του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης – Το 2016, περίπου 16,2 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ εμφάνισαν τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο

srccccf

Η έρευνα επιστημόνων των Πανεπιστημίων «UCL» και της East Anglia κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είναι περισσότερο ευεπίφορες στα παραπανίσια κιλά και την παχυσαρκία σε σχέση με τις straight γυναίκες

arsakeio

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 τα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων ανοίγουν τις πόρτες τους από τις 10.00 έως τις 14.30 και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, στους γονείς και κηδεμόνες τους