Έρευνα: Καυτό τσάι και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Έρευνα: Καυτό τσάι και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Η έρευνα που έρχεται από την Κίνα πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας από 30 έως 79 ετών, που παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια

Το πολύ ζεστό τσάι σε συνδυασμό με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με έρευνα.

Μέχρι και σήμερα είχαμε συνδέσει τον καρκίνο του οισοφάγου με την κατανάλωση αλκοόλ και του καπνίσματος, ωστόσο το καυτό τσάι έρχεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να μπει στη λίστα υψηλού κινδύνου.

Η έρευνα που έρχεται από την Κίνα πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας από 30 έως 79 ετών, που παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια. 

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι η μεγάλη κατανάλωση καυτού τσαγιού σε συνδυασμό με αλκοόλ ή κάπνισμα συνδέεται άμεσα με ραγδαία ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου. 

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα. 

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι «η αποχή από το καυτό τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ανθρώπους που πίνουν πολύ αλκοόλ ή καπνίζουν». 

Ειδικοί στη Βρετανία, μια χώρα όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση τσαγιού, επεσήμαναν ότι στη Δύση γενικότερα οι άνθρωποι πίνουν συνήθως το τσάι τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στην Ασία, με αποτέλεσμα να κάνουν μικρότερη ζημιά στον οισοφάγο τους.

Ο καρκίνος που αρχίζει στον οισοφάγο, έχει πενταετή επιβίωση μόνο 15% μετά την αρχική διάγνωση.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Φ

Η έρευνα μιλάει για μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και όχι για αλκοόλ γενικά. Να είμαστε λίγο ακριβείς και να μη δημιουργούμε σύγχυση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

belly

Διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα μεταφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες το «Νέο Γίγνεσθαι» με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Μαιευτική 

fertility

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Epidemiology, συνέκριναν τους πρόωρους τοκετούς πριν και μετά το κλείσιμο οκτώ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια μετά το 2001