Η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο

Η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο

Αρσενικά τρωκτικά που εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν όγκους γύρω από τις καρδιές τους, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό ήταν πολύ μικρό και εκτέθηκε σε τόσο μεγάλο επίπεδο που πρακτικά κανένας χρήστης δεν θα μπορούσε να βιώσει στην πραγματικότητα

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αφορούν την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι το ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επικίνδυνη για την άνθρωπο και φυσικά να συνδέεται με μορφές καρκίνου. Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές έρευνες που καταλήγουν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα (μια έτσι, μια αλλιώς…) και τώρα έχουμε ακόμα μία μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε σε βάθος διετίας.

Καταρχήν, να σημειωθεί ότι τα κινητά τηλέφωνα όντως εκπέμπουν ακτινοβολία, αλλά στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων που είναι σημαντικά χαμηλότερης ενέργειας σε σύγκριση με την ιονίζουσα ακτινοβολία (π.χ. των ακτίνων Χ) υψηλής ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο DNA και πιθανότατα να οδηγήσει σε καρκίνο.

Η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC – Federal Communications Commission) επιβάλει περιορισμούς σχετικά με την εκπομπή ραδιοκυμάτων που προέρχονται από τα smartphones, αλλά για το ίδιο ζήτημα έχει ισχυρό λόγο και η FDA (Food and Drug Administration). Γι’ αυτό, ζητήθηκε η διεξαγωγή σχετικής έρευνας από το τμήμα NTP (National Toxicology Program) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health).

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν οι συχνότητες των δικτύων 2G και 3G. Τα αρσενικά τρωκτικά που εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν όγκους γύρω από τις καρδιές τους, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό ήταν πολύ μικρό και εκτέθηκε σε τόσο μεγάλο επίπεδο που πρακτικά κανένας χρήστης δεν θα μπορούσε να βιώσει στην πραγματικότητα. Τα θηλυκά δεν εμφάνισαν κανένα πρόβλημα και σε έναν δεύτερο γύρο ερευνών παρατήρησαν ότι ούτε τα αρσενικά αντιμετώπισαν προβλήματα. Επιπλέον, δεν είχαν καμία καταγραφή για ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο, αν και συνεχίζουν εκτενέστερα τις δοκιμές για αυτό το ενδεχόμενο.

Εδώ να αναφέρουμε ότι η έκθεση των ποντικών στην ακτινοβολία έγινε σε όλο το σώμα για 9 ώρες καθημερινά επί 2 χρόνια. Ένα ποντίκι 2 ετών αντιστοχεί ηλικιακά σε έναν άνθρωπο 70 ετών, επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όντως η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε την εξέταση των αποτελεσμάτων της έρευνας και από άλλους επιστημονικούς οργανισμούς.

Πηγή: techgear.gr

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΝΥ

Στάχτη στα ματια σας ειναι η .... ερευνα (!) αυτη. Βιώνουμε το μεγαλυτερο πειραμα ολων των εποχων. Ολοι ειμαστε πειραματόζωα με το ζορι για τις γενεές του μέλλοντος, με τα αποτελέσματα να μην προμηνύονται καθόλου μα καθόλου καλά.

Καταναλωτες κουτοχορτου

Είναι δυνατόν να άφηναν να βγει έρευνα που να έλεγε το αντίθετο κ να χαλάγανε μπίζνες δισεκατομμυρίων?

Τηλεφωνακιας

Αφήστε με να μαντέψω.... την έρευνα χρηματοδότησαν 29 κατασκευαστές κινητών, αυτοί ξέρουν !!

AA

Ελεος. 2 χρόνια στα ποντίκια ΔΕΝ "ισοδυναμούν" με 20+ χρόνια σε άνθρωπο. Το ότι τα ποντίκια ζουν λιγότερο δε σημαίνει ότι ΟΛΕΣ οι βιοχημικές/γεννετικές διεργασίες επηρρεάζονται σε αντίστοιχη "γρηγορότερη" κλίμακα! Επίσης, αν δεν ξέρεις που δημοσιεύτηκε η μελέτη και κυρίως ποιός τη χρηματοδότησε δε μπορείς να κρινεις τη σημερον ημέρα.

Ποντικομαμή

Στην επόμενη έρευνα να ζητήσεις συμμετοχή, να κάτσεις από πάνω και να παρακολουθείς για 5 χρόνια τα ποντίκια μη τυχόν έρθει κανείς από κάποια πολυεθνική και τα αλλάξουν κρυφά στο τέλος του πειράματος για να μας ξεγελάσουν.

Λεωνίδας

Για προχωρείστε και στα πιθηκια και αν δειτε τα ίδια αποτελέσματα, εδω θα είμαστε να χαρούμε. Τα ποντίκια μοιάζουν αλλά δεν είναι και αντιπροσωπευτικά. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ποιος χρηματοδοτεί την ερευνα. Αν είναι κανένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο καλώς. (Κάμερα σε εμένα) Αν είναι όμως η Βονταφον.... το πιάσατε έτσι;

@

Ανοησίες, γιατί αυτό που επηρεάζει και είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί και -κυρίως- να αξιολογηθούν οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις με τον οργανισμό είναι η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ακτινοβολία με την έκθεση σε μάκρος χρόνου (και όχι το μεμονωμένο υψηλό επίπεδό της στο οποίο είτε θα επιβιώσεις είτε θα σε σκοτώσει).

The

Το πραγματικό νέο εδώ είναι ότι άνθρωποι και ποντίκια μοιάζουν. Το λένε το ξανά λένε αλλά οι κορωνιδολατρες ανθρωποκεντροι θρησκείοσανοφαγοι δεν αντιδρούν...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sotiria

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΣΕΕ) ζητούν αρμοδίως να ενημερωθούν για την διάθεση των χρημάτων που συγκετρώθηκαν μετά από έρανο μέσω των ΜΜΕ και συγκεκριμένα της ΕΙΤΣΕΕ τον Απρίλιο του 2016

2
brain

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου - Διατρέχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο