Τι είναι το κάταγμα σπονδυλικής στήλης και γιατί πρέπει να οδηγεί αμέσως στον ορθοπεδικό

Τι είναι το κάταγμα σπονδυλικής στήλης και γιατί πρέπει να οδηγεί αμέσως στον ορθοπεδικό

Ο ειδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης κ. Γιάννης Καρνέζης, εξηγεί στο protothema.gr πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την κυφοπλαστική 

Τι είναι το κάταγμα σπονδυλικής στήλης και γιατί πρέπει να οδηγεί αμέσως στον ορθοπεδικό
Τα  κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση ακόμα και μετά από απλές καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι. Μπορεί, για παράδειγμα, ένας ξαφνικός έντονος πόνος στην πλάτη ή στη μέση να οφείλεται σε κάταγμα σπονδυλικής στήλης, ιδίως όταν εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Περίπου 10.000 κατάγματα σπονδυλικής στήλης καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με τους ηλικιωμένους να απειλούνται αλλά και να πλήττονται περισσότερο από αυτά. Η αποκατάσταση του σπονδύλου που υπέστη «καθίζηση» λόγω του κατάγματος -ώστε να μπορεί και πάλι να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί- είναι επιβεβλημένη.

H κυφοπλαστική είναι μία ιδιαιτέρως αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.  Ο ορθοπεδικός, ειδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου «Υγεία» και ιδρυτής του δικτύου παθήσεων σπονδυλικής στήλης Back Care (www.backcare.gr), κ. Γιάννης Καρνέζης, εξηγεί στο protothema.gr πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης ρίχνοντας παράλληλα φως στον μηχανισμό του πόνου που προκαλούν τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης.

Το περιστατικό της κυρίας Ιωάννας, μιας 75χρονης συνταξιούχου εκπαιδευτικού το οποία διαχειρίστηκε ο γιατρός είναι, όπως λέει, αντιπροσωπευτικό για τον τρόπο που επέρχονται τα κατάγματα και τις επιπτώσεις τους.

Κλείσιμο


 
Το κάταγμα της συνταξιούχου
Η γυναίκα, ούσα γενικώς σε πολύ κατάσταση σε ό,τι αφορά την υγεία της, αισθάνθηκε μία μέρα ξαφνικά έναν πολύ δυνατό πόνο καθώς σήκωσε μια γλάστρα στη βεράντα της. Ο πόνος που επέμενε για μέρες την οδήγησε για εξετάσεις. Ο γιατρός της είδε την ακτινογραφία και διέγνωσε συμπιεστικό κάταγμα στον 1ο οσφυικό σπόνδυλο. Της συνέστησε συντηρητική θεραπεία με παυσίπονα και παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν έπειτα από πολύ καιρό η ασθενής δεν παρουσίαζε βελτίωση, της είπε ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με τον πόνο.

«Η αλλαγή στη ζωή της κυρίας Ιωάννας ήταν δραστική: ξαφνικά από μία καθημερινότητα με έντονη κίνηση έπρεπε να συνηθίσει σε μειωμένη κινητικότητα, στο να ζητά και να δέχεται τη βοήθεια των άλλων για απλά θέματα και κυρίως να ζει με πόνο. Όταν ο γιος της και φίλος μου επικοινώνησε μαζί μου του εξήγησα τη μέθοδο της κυφοπλαστικής» λέει ο ειδικός, προσθέτοντας πως «πράγματι η ασθενής υποβλήθηκε στην ελάχιστα επεμβατική, ασφαλή, αποτελεσματική και αποδεδειγμένη κλινικά επέμβαση της κυφοπλαστικής. Δύο μόλις εβδομάδες μετά την επέμβαση της κυφοπλαστικής η κυρία Ιωάννα είχε επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες και το σημαντικότερο χωρίς να πονάει».

Οι περιπτώσεις σαν εκείνη της κυρίας Ιωάννας είναι πολύ συχνές. Και όπως επισημαίνεται, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την κυφοπλαστική και μάλιστα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που συμβαίνουν.

Ο μηχανισμός του πόνου στο συμπιεστικό κάταγμα της σπονδυλικής στήλης

Όπως εξηγεί ο ειδικός, η σπονδυλική στήλη που σηκώνει καθημερινά όλα τα βάρη από τις δραστηριότητες μας και τις κινήσεις μας, αποτελείται από σπονδύλους που στο πίσω μέρος τους συνδέονται με αρθρώσεις. Αυτές με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν φθορές που ονομάζονται σπονδυλοαρθρίτιδες. «Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στη σπονδυλική μας στήλη μετά το κάταγμα όταν ο σπόνδυλος έχει υποστεί καθίζηση και δε μπορεί να σηκώσει το βάρος που σήκωνε μέχρι τότε» λέει ο κ. Καρνέζης και συνεχίζει: «Όλο αυτό το βάρος πέφτει πάνω στις αρθρώσεις προκαλώντας έντονο και συνεχή πόνο. Είναι πιθανόν ο πόνος να μειωθεί, αλλά με αργό ρυθμό και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι εύκολο όμως για το άτομο που υπέστη τέτοιο κάταγμα να επιστρέψει στις προηγούμενες δραστηριότητές του».

 
Η λύση της κυφοπλαστικής
«Η μόνη λύση που μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα στον σπασμένο σπόνδυλο ώστε να μπορέσει αυτός να σηκώσει και πάλι το βάρος που του αναλογεί, είναι η κυφοπλαστική. Ο σπόνδυλος δυναμώνει κι ενισχύεται με ειδικό ορθοπεδικό υλικό, ανάλογο με το τσιμέντο. Η έγχυση του υλικού αυτού γίνεται διαδερμικά, δηλαδή μέσω ειδικής βελόνας χωρίς κλασική χειρουργική τομή. Η όλη επέμβαση διαρκεί μισή ώρα ή και λιγότερο και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα» περιγράφει ο κ. Καρνέζης το αποτέλεσμα της κυφοπλαστικής.

Μελέτες έχουν δείξει πως με τη συντηρητική μέθοδο αντιμετώπισης του κατάγματος σπονδυλικής στήλης, δηλαδή με ακινησία και παυσίπονα, ο πόνος μειώνεται με αργό ρυθμό. Μετά την κυφοπλαστική ο πόνος υποχωρεί με πιο γρήγορο ρυθμό. Το ίδιο δραστικό αποτέλεσμα έχει η μέθοδος της κυφοπλαστικής και σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

«Η εμπειρία μου, πλέον, μετά από εκατοντάδες περιστατικά, δείχνει ότι η κυφοπλαστική έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα: γρήγορη υποχώρηση του πόνου, ταχεία βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική και ασφαλή μέθοδο» καταλήγει ο ειδικός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης