Dr David Samadi: Ο μάγος της ρομποτικής χειρουργικής από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο

Dr David Samadi: Ο μάγος της ρομποτικής χειρουργικής από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο

Ο 45χρονος κορυφαίος γιατρός στη ρομποτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, μετά την επιτυχημένη καριέρα του στις ΗΠΑ, ανέλαβε να μεταφέρει την τεχνογνωσία του στη Μεγαλόνησο

Dr David Samadi: Ο μάγος της ρομποτικής χειρουργικής από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο
Με περισσότερες από 5.600 εγχειρήσεις προστάτη μέσω ρομποτικής επέμβασης, ο Dr David Samadi ανήκει πλέον σε μια πολύ επίλεκτη κατηγορία ιατρών σε παγκόσμιο επίπεδο.



Ο όρος «ρηξικέλευθος επιστήμονας» ίσως είναι λίγος για περιγράψει τον διάσημο Ιρανό Dr David Samadi. Δεν είναι απλώς ένας χειρουργός ουρολόγος, πρωτοπόρος στη ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, στην οποία θεωρείται αυθεντία. Προσθέτει και τον τίτλο του καθηγητή πανεπιστημίου και διευθυντή νοσοκομειακής κλινικής στο βιογραφικό του. Οπως συνηθίζει να λέει, έχει έναν και μοναδικό εχθρό: τον καρκίνο.

Κλείσιμο
Ο Dr David Samadi έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Ελληνισμό, καθώς σε νοσοκομείο της Κύπρου έχει εγκαινιαστεί ινστιτούτο που φέρει το όνομά του. Στη Μεγαλόνησο μάλιστα θα βρίσκεται τον ερχόμενο μήνα για τα επίσημα εγκαίνια της μονάδας «Ινστιτούτο Ρομποτικής Χειρουργικής Dr David Samadi», στο νοσοκομείο Mediterranean. 

Ο 45χρονος διάσημος γιατρός εγκατέλειψε στα εφηβικά του χρόνια μαζί με τον αδελφό του την Τεχεράνη και το Ιράν υπό τη σκιά της ισλαμικής επανάστασης του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979. Πρώτος του σταθμός του ήταν το Βέλγιο και ακολούθως μετακόμισε στις ΗΠΑ. 

Το Νοσοκομείο Mediterranean της Κύπρου θα φιλοξενήσει τον Dr David Samadi μεταξύ 20 και 27 Ιουλίου φέτος, αφού ήδη έχει εγκαινιάσει το πρωτοποριακό «Ινστιτούτο Ρομποτικής Χειρουργικής Dr David Samadi».

Ο σκοπός του Ινστιτούτου είναι η φροντίδα ασθενών -από τις γύρω χώρες- που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις του προστάτη, καθώς και η παροχή της ρομποτικής τεχνολογίας για επεμβάσεις στον προστάτη.

«Οι ασθενείς έχουν μια ευκαιρία και δικαιούνται την καλύτερη περίθαλψη και δεξιότητα. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς να μείνει με πάνες για την υπόλοιπη ζωή του επειδή η εγχείρησή του ήταν ευκαιρία για εξάσκηση νέων χειρουργών»


«Ο σκοπός του ινστιτούτου είναι να φέρει αυτή την τεχνογνωσία στους χειρουργούς και τους φοιτητές Ιατρικής της ευρύτερης περιοχής, ώστε η επόμενη γενιά των ουρολόγων να γνωρίσει αυτή τη ρομποτική τεχνολογία. Θέλουμε, επίσης, αυτή η μονάδα να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής που έχουν ανάγκη αυτή την επέμβαση και μετεγχειρητική φροντίδα», συμπληρώνει ο Dr David Samadi.

Ο Dr David Samadi, που κατάγεται από την αρχαία εβραϊκή κοινότητα της Περσίας, ξενιτεύτηκε σχεδόν μόνος του για ένα καλύτερο μέλλον, όπως λέει ο ίδιος, και ύστερα από υπεράνθρωπη προσπάθεια έφτασε σήμερα να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Με περισσότερες από 5.600 εγχειρήσεις προστάτη μέσω ρομποτικής επέμβασης, ανήκει πλέον σε μια πολύ επίλεκτη κατηγορία ιατρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Αμερική πήγε, λέει γελώντας, γιατί του άρεσε πολύ εκείνη την εποχή ένα βίντεο του Μάικλ Τζάκσον, το «Beat It», με το «στυλιστικό ύφος» του βιντεοκλίπ να τον έλκει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Μετεκπαίδευση στη ρομποτική χειρουργική έκανε στη Γαλλία.

Δεκαετίες μετά, η επιρροή που ασκεί δεν περιορίζεται στο ιατρείο του στο Μανχάταν, στα διάφορα χειρουργεία, ως διευθυντής νοσοκομειακής κλινικής ή στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου Hofstra όπου διδάσκει, καθώς και σε αναρίθμητα συνέδρια και παρουσιάσεις ανά τον κόσμο. 

Αυτό γιατί ο ψηλός, μελαχρινός και ψαρομάλλης χειρουργός με την ιρανική προφορά έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο γνωστούς ιατρικούς αστέρες στα αμερικανικά ΜΜΕ, με δική του εκπομπή στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, με εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή και στήλη στην εφημερίδα «ΝΥ Οbserver». Μέχρι και στη γνωστή αστυνομική σειρά «Law and Order» έχει εμφανιστεί! Ως χειρουργός βέβαια.

Είναι παντρεμένος με τη Σαχάρ Ντανιελπούρ και έχει δύο παιδιά. Η γυναίκα του είναι επίσης Ιρανή και κόρη του Αλμπέρ Ντανιελπούρ, επιφανούς μέλους της εβραϊκής κοινότητας του Ιράν που εκτελέστηκε από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης το 1980.

Μέχρι τα 15 φοιτούσε σε καθολικό σχολείο αρρένων στην Τεχεράνη και το ενδιαφέρον του για την Ιατρική το απέκτησε μέσω του πατέρα του, ο οποίος ήταν εισαγωγέας διαγνωστικών μηχανημάτων στο Ιράν και είχε σχέσεις με τους πιο διακεκριμένους γιατρούς της χώρας.
Από τη γενέτειρά του θυμάται, όπως λέει, την καλοσύνη των καθημερινών ανθρώπων, δεν θεωρεί ότι αποδίδεται πάντα σωστά η εικόνα της ιρανικής κοινωνίας, ενώ είναι λάτρης της περσικής ποίησης.



Πότε κοιμάται;


O Dr David Samadi μιλάει στο «ΘΕΜΑ» και η πρώτη ερώτηση αφορά τον ίδιο. Πότε, δηλαδή, βρίσκει χρόνο και κοιμάται; «Ολοι οι φίλοι και οι ασθενείς μου αυτό με ρωτούν», λέει γελώντας, μια και η συνομιλία μας γίνεται πριν από τις 7 π.μ., ώρα Νέας Υόρκης. «Πάντα χρειάζεσαι πέντε με έξι ώρες. Είμαι τυχερός, βέβαια, γιατί περιβάλλομαι από παρά πολύ ικανούς συνεργάτες. Αγαπώ αυτό που κάνω και το απολαμβάνω.

«Στην ομάδα μου έχω επιθετικούς και αμυντικούς. Εγώ είμαι ο αρχηγός της ομάδας και βεβαιώνω ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε: να νικήσει ο ασθενής τον καρκίνο!»
Επίσης, αγαπώ την τέχνη της Ιατρικής και τη σχέση που έχω με τους ασθενείς μου - αυτό με γεμίζει ως άνθρωπο». Ο Dr David Samadi έχει γίνει πασίγνωστος στις ΗΠΑ για την έμφαση που δίνει στο θέμα της υγείας των ανδρών, τονίζοντας την ανάγκη για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, κάτι που αποφεύγουν πολλοί. Η ειδικότητά του βέβαια είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αρρώστιας, από μελέτες Γενετικής έως την πιο ριζοσπαστική μέθοδο για την αφαίρεση όγκων και καρκινικών ιστών στον αδένα ή και την ολική αφαίρεση του προστάτη με ρομποτική επέμβαση. 

Γιατί επιμένει ρομποτικά, όμως, παραμερίζοντας τη λαπαροσκοπική μέθοδο ή την παραδοσιακή εγχείρηση με το  νυστέρι; «Να ξέρετε ότι η πρώτη επέμβαση για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό το τι αφήνεις πίσω (στην περιοχή της τομής), όπως οι μύες που ελέγχουν την εγκράτεια και τα νεύρα. Η παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση όπου ο χειρουργός ψηλαφίζει τον αδένα με τα δάχτυλά του είναι παρωχημένη». 

Παρομοιάζει τη διαδικασία όπου προσεκτικά μετακινούνται τα νεύρα από τον αδένα κατά την επέμβαση σαν να «ξεφλουδίζεις ένα πορτοκάλι, αρχίζοντας από την κορυφή, αλλά διατηρώντας το κέλυφος, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο προστάτης».





«Ομάδα ποδοσφαίρου»


«Το χειρουργείο μου είναι λίγο σαν γήπεδο ποδοσφαίρου», μας λέει ο Dr David Samadi, γνωρίζοντας ότι συνομιλεί με δημοσιογράφους από την Ευρώπη. 

«Εχω την ομάδα μου, έχω επιθετικούς, έχω αμυντικούς. Εγώ είμαι ο αρχηγός και βεβαιώνω ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε: να νικήσει ο ασθενής τον καρκίνο. Επίσης, μέλημά μας είναι να αυξήσουμε την εγκράτεια, να σιγουρευτούμε ότι οι γύρω ιστοί δεν έχουν πειραχθεί, και να μεταφέρουμε τα νεύρα μακριά από τον προστάτη κατά την επέμβαση».

Είναι εξίσου ριζοσπαστικός και στις απόψεις του για την εκπαίδευση των υποψήφιων ουρολόγων χειρουργών και των χειριστών της νέας τεχνολογίας που ευαγγελίζεται και την οποία διαδίδει σε όλο τον κόσμο.

«Δεν πιστεύω στον θεσμό της “προπόνησης” ασκούμενων χειρουργών επί αληθινών ασθενών, θεωρώ ότι η εντατική και μακροχρόνια εξάσκηση μέσω εξομοιωτή είναι η πιο ορθή μέθοδος, τουλάχιστον για τη χειρουργική ουρολογία και άλλους τομείς. Οι ασθενείς έχουν μια ευκαιρία και δικαιούνται την καλύτερη περίθαλψη και δεξιότητα. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς να μείνει με πάνες για την υπόλοιπη ζωή του γιατί η εγχείρησή του ήταν ευκαιρία για άσκηση νέων χειρουργών».

Επίσης, είναι απόλυτος στην άποψη ότι ένας καλός χειρουργός είναι πάντα προτιμότερος από έναν μέτριο χειριστή-γιατρό της ρομποτικής τεχνολογίας. 

«Αυτή η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε έναν πολύ καλό χειρουργό και την ιατρική του ομάδα να κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά, να υπηρετήσουν καλύτερα την επιστήμη και τους ασθενείς τους. Η τεχνολογία, από μόνη της, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν οι γιατροί-χειριστές του ρομπότ δεν είναι οι καλύτεροι», επισημαίνει.

«Οι χειρουργοί του μέλλοντος δεν πρέπει να είναι απλοί χειριστές ή τεχνικοί», προσθέτει, θεωρώντας αυτή την τεχνολογία κάτι σαν θαύμα. «Πρέπει να ιδρώσεις για να φτάσεις εκεί. Το σύστημα είναι σαν Λαμποργκίνι, δηλαδή πρέπει να έχεις έναν πολύ ικανό πιλότο πίσω από το τιμόνι. Αν αφήσεις πίσω σου τον καρκίνο (στο σώμα, δηλαδή, του ασθενούς), δεν θα πάρεις εύσημα επειδή είσαι επιδέξιος με το ρομποτικό σύστημα. Γι αυτό προτιμώ έναν πολύ καλό παραδοσιακό χειρουργό από έναν μέτριο χειρουργό που χειρίζεται το ρομποτικό σύστημα».

Το κόστος


Οταν του επισημαίνουμε το κόστος της επέμβασης απαντά: «Το κόστος είναι η διαφορά μερικών χιλιάδων δολαρίων μεταξύ της παραδοσιακής ανοιχτής εγχείρησης και της επέμβασης με λαπαροσκόπηση. Η διαφορά είναι μερικές χιλιάδες δολάρια μεταξύ της δεύτερης μεθόδου και της ρομποτικής. Αυτό που κερδίζει ο ασθενής, βέβαια, είναι μια ανάρρωση δύο με τριών εβδομάδων αντί για δύο ή τρεις μήνες, λιγότερο πόνο, καμία μετάγγιση και πολύ λιγότερα φάρμακα για τον πόνο. Επίσης, γλιτώνεις το αυξημένο ρίσκο από τις θρομβώσεις λόγω της ακινησίας». 

Οπως τονίζει, «ένα από τα μυστικά της επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι να υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών που χειρίζονται το ίδιο μηχάνημα, με εκατοντάδες ώρες πείρας στην πλάτη τους». Πέρα από την επέμβαση για τον καρκίνο στον προστάτη, που είναι η ειδικότητά του, θεωρεί ότι η ρομποτική χειρουργική θα έχει αυξημένες εφαρμογές στις γυναικολογικές επεμβάσεις, σε εγχειρήσεις στους νεφρούς και την κύστη, σε επεμβάσεις στο παχύ έντερο για την αφαίρεση όγκων, π.χ., και ίσως σε κάποιες επεμβάσεις της θωρακικής χώρας, αλλά όχι σε καρδιολογικές επεμβάσεις. «Δεν ενδείκνυται όμως η ρομποτική προσέγγιση για πιο απλές επεμβάσεις, που γίνονται άνετα με λαπαροσκόπηση», λέει ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας.

Τι είναι η μέθοδος Da Vinci


Η ερώτηση που δεν κουράζεται ποτέ να απαντά είναι «γιατί μέσω ρομποτικής επέμβασης;». «Διότι δεν ανοίγεις μια τεράστια τομή, δεν γεμίζει η περιοχή με αίματα και οι κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων είναι ακριβείς και περιορίζονται σε πολύ μικρή έκταση. Η ανάρρωση, επίσης, είναι πολύ πιο σύντομη σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο». 

Κατά τον ίδιο, το ποσοστό επιτυχίας που έχει η ομάδα του σε περιπτώσεις ρομποτικής επέμβασης στον προστάτη είναι 95% σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της εγκράτειας και 80% για τη διατήρηση της σεξουαλικής ικανότητας. Και βέβαια, γνωστό «μέλος» αυτής της ομάδας είναι το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, αξίας 2,6 εκατ. δολαρίων. Η διαδικασία, μάλιστα, ονομάζεται «Ρομποτική Προστατεκτομή Da Vinci». 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Dr David Samadi μπορείτε να καλέσετε
στο 001-212-3655000



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης