Πώς το πρόσωπό μας κάνει αποκαλύψεις για την υγεία μας

Πώς το πρόσωπό μας κάνει αποκαλύψεις για την υγεία μας

Τα κόκκινα μάγουλα είναι σημάδι εσωτερικών διαταραχών, το χλωμό δέρμα δείχνει πρόβλημα στο συκώτι – Δείτε αναλυτικά

Πώς το πρόσωπό μας κάνει αποκαλύψεις για την υγεία μας
Όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποιο στοιχείο του προσώπου μας που θα θέλαμε να αλλάξουμε. Πολλοί έχουν πρόβλημα με το σχήμα της μύτης, τα αυτιά, το στόμα και ό,τι άλλο μπορεί μια μέρα να αντικρίσει κάποιος στον καθρέφτη και να μην του αρέσει. Όμως ειδικοί, ισχυρίζονται, πως όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του καθενός, μπορεί να αποκαλύπτουν στοιχεία και ενδείξεις για κάποια πάθηση από την οποία μπορεί να πάσχει ο καθένας...


ΜΑΤΙΑ
Κλείσιμο

Λευκοί κύκλοι στην ίριδα: Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αποτυπώνονται πολλές φορές στο μάτι του ατόμου, μέσω λευκών δαχτυλιδιών γύρω από την ίριδα του ματιού. Επίσης, σύμφωνα με την Φραντσέσκα Μαρκέτι του Κολεγίου Οπτομετρών, η υψηλή χοληστερίνη κάνει την εμφάνισή της και με τη μορφή μικρών ογκιδίων με συσσωρευμένο υγρό πάνω στο λευκό μέρος του ματιού.

Φθίνουσα βλεφαρίδα: Πολλοί άνθρωποι έχουν ξυπνήσει με τη μια πλευρά του προσώπου να έχει παραλύσει ή να προσπαθούν να σηκώσουν τα φρύδια και να το καταφέρνουν μονομερώς. Αυτό συνήθως αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου Μπελ, κατά το οποίο παραλύει η νευρική απόληξη του ματιού, καθιστώντας τη συγκεκριμένη πλευρά ανίσχυρη να κινηθεί. Τις περισσότερες φορές το σύνδρομο υποχωρεί μετά από λίγο καιρό, άλλες όμως, ίσως αφήσει ένα στραβό χαμόγελο, όπως στον Τζόρτζ Κλούνεϊ.


ΣΤΟΜΑ

Μικρότερα δόντια: Σύμφωνα με τον δρ. Μπεν Άτκινς, καθηγητή Οδοντιατρικής, άνθρωποι που έχουν μικρότερα δόντια από το κανονικό, αποτελούν «θύματα» των οξέων του στομάχου. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μικροποσότητες από στομαχικά οξέα, μπορεί, μέσω του οισοφάγου, να φτάσουν στη στοματική κοιλότητα και να «διαβρώσουν» τα δόντια. ο ίδιος επισημαίνει ότι τα οξέα του στομάχου είναι πιο καταστρεπτικά για τα δόντια ακόμα και από τα ανθρακούχα ποτά.


ΔΕΡΜΑ

Κίτρινο δέρμα: Το κίτρινο δέρμα, όπως και τα μάτια, μπορεί να αποτελεί παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, όπως λόγου χάρη, για την αντιμετώπιση του διαβήτη ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης στο αίμα. Επίσης συνιστά προειδοποίηση για πάθηση του συκωτιού, όπως και ίκτερο.

Πανάδες ή μέλασμα: Είναι τα χαρακτηριστικά καφέ ή γκρίζα σημάδια στο πρόσωπο και εμφανίζονται δέκα φορές πιο συχνά στις γυναίκες απ' ό,τι στους άντρες. Σχετίζονται με τα οιστρογόνα και εμφανίζονται όταν οι γυναίκες είναι έγκυες ή αν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Επίσης αυτό συμβαίνει σε όποιον έχει δεχτεί υπερβολική ακτινοβολία UVA από τον ήλιο.

Ρυτίδες: Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι ρυτίδες σχετίζονται με την κατάσταση των οστών του ανθρώπου και μπορούν να αποτελέσουν προειδοποίηση για οστεοπόρωση. Μια αμερικανική μελέτη του 2011 σε 114 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αποκάλυψε πως εκείνες που έφεραν τις πιο βαθιές και έντονες ρυτίδες ήταν και αυτές που είχαν και τα πιο ευαίσθητα κόκαλα. Η ομάδα έρευνας ισχυρίστηκε πως ο συσχετισμός οφείλεται στο κολλαγόνο που αποτελεί το δομικό στοιχείο για το σχηματισμό των οστών και του δέρματος.


ΑΥΤΙΑ

Ρυτίδες στους λοβούς: Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο δρ. Ντέιβιντ Γουέμπ, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ισχυρίζεται πως μια έντονη διαγώνια γραμμή στο λοβό του αυτιού μπορεί να αποτελεί ένδειξη του κατά πόσο το άτομο είναι επιρρεπές σε καρδιακά προβλήματα. Σε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 253 άτομα, αυτά που είχαν πιο έντονη τη συγκεκριμένη «ρυτίδα», είχαν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν φραγμένες αρτηρίες στο μέλλον. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χοληστερόλη του αίματος ή στο γεγονός πως το αίμα στο λοβό περιέχει λιγότερη ελαστίνη.


ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

Απώλεια μαλλιών: Στις γυναίκες, σύμφωνα με το δρ. Λόου, αποτελεί ένδειξη για αυξημένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο συσχετισμός. Επίσης, στις γυναίκες, η απώλεια μαλλιών, έρχεται και σαν αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου.

Τριχοφυΐα προσώπου: Μία στις είκοσι Βρετανίδες πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προκαλεί την αύξηση των ανδρογόνων, που οδηγεί σε αύξηση τριχοφυΐας. Επίσης μπορεί να αποτελεί προάγγελο της εμμηνόπαυσης.


ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΑ

Κόκκινα μάγουλα: Σύμφωνα με τον δρ. Νικ Λόου, σύμβουλο δερματολόγο, η ερυθρότητα του δέρματος του προσώπου μπορεί να αποτελεί ένδειξη συνδρόμου Κούσινγκ, που οφείλεται στην αυξημένη παρουσία κορτιζόλης στο αίμα που επηρεάζει το ιδιαιτέρως ευαίσθητα αγγεία του προσώπου. Επίσης τα κόκκινα μάγουλα μπορεί να είναι ένδειξη της πάθησης του δέρματος που αποκαλείται ροδόχρους ακμή.

«Μωβ» μάγουλα: Αυτό υποδεικνύει χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Ένα αίτιο μπορεί να είναι η υψηλή πίεση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τους πνεύμονες, σύμφωνα με τον Τόνι Χίγκερτι, καθηγητή ιατρικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Τα αιμοσφαίρια που μεταφέρουν λιγότερο οξυγόνο είναι πιο μελανά από τα κανονικά. Επίσης το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε χρόνιο πρόβλημα στους πνεύμονες ή και σε κάποιες καρδιακές παθήσεις.


ΜΥΤΗ

Εξογκώματα: Σύμφωνα με το γιατρό Τζόζεφ Τζορίσο αν και σπάνιο, τα εξογκώματα οφείλονται σε μια πάθηση που λέγεται σαρκοείδωση. Είναι αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται προκαλώντας, αρχικά, εξανθήματα στο πρόσωπο και στα χέρια και προσβάλλει κυρίως Αφροαμερικανούς, Ιρλανδούς και Σκανδιναβούς.

Μεγάλη μύτη: Τα καλά νέα είναι πως τα άτομα που έχουν μεγάλη μύτη έχουν μεγαλύτερη άμυνα κατά των μικροβίων, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στις ΗΠΑ. Ακόμα, όσο μεγαλύτερη είναι η μύτη, τόσο περισσότερες τρίχες διαθέτει, που προστατεύουν από την είσοδο μικροοργανισμών στο εσωτερικό του σώματος. Εκτός αυτού, η δρ. Ρενέ Άντονι, από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η μεγάλη μύτη προστατεύει καλύτερα το στόμα, ακόμα και από τη γύρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης