Είναι η υδρογέλη το «φάρμακο» που περιμέναμε για το hangover;

Είναι η υδρογέλη το «φάρμακο» που περιμέναμε για το hangover;

Μια ουσία που αποκαλείται υδρογέλη φαίνεται να αποτελεί μια νέα ανακάλυψη έτοιμη να μας ανακουφίσει από όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα του hungover

hangover-mk
“Φάε ένα ολόκληρο σκόρδο”, “Δοκίμασες να φας ένα αβγό και να πιείς έναν βαρύ ελληνικό καφέ;”, “Φάε μακαρόνια ή ψωμί για να τραβήξει τα υγρά”, “πάρε παυσίπονο”. Όλες αυτές οι φράσεις είναι κάποιες από τα πολλά γιατροσόφια που προτείνουν φίλοι και γνωστοί για να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα αποτελέσματα ενός ξενυχτιού την επόμενη ημέρα. Ποιες είναι αυτές; Ζαλάδα, πονοκέφαλος, ναυτία, κόπωση και αυτό το συναίσθημα της ανημποριάς. Για όποιον λοιπόν έχει ξυπνήσει ποτέ μετά από μια νύχτα ξεφαντώματος με έναν δυνατό πονοκέφαλο ή έναν στεγνό λαιμό, η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για το hangover είναι απαραίτητη. Με την πάροδο των ετών, πολυάριθμες θεραπείες έχουν διαφημιστεί ως λύσεις - μερικές παραδοσιακές, μερικές σύγχρονες, αλλά οι περισσότερες απογοητευτικές. Από τα λιπαρά πρωινά μέχρι τα άλατα ενυδάτωσης, οι "θεραπείες" για το hangover που κυκλοφορούν στην αγορά συχνά δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο, ένας νέος διεκδικητής έχει εισέλθει στη σκηνή και ίσως είναι ακριβώς η θεραπεία για το hangover που όλοι περιμέναμε: μια υδρογέλη που έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τις εξουθενωτικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
hydrogel

Η επιστήμη πίσω από το hangover

Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει το hangover είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί αυτή η νέα υδρογέλη. Τα μεθύσια λοιπόν προκαλούνται κυρίως από την αφυδάτωση, την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών και τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ. Όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ, παράγει ακεταλδεΰδη, μια ένωση πολύ πιο τοξική από το ίδιο το αλκοόλ. Η συσσώρευση της ακεταλδεΰδης, σε συνδυασμό με την αφυδάτωση και την απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών, έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα του hangover: πονοκέφαλος, ναυτία, κόπωση και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Κλείσιμο
Οι παραδοσιακές θεραπείες για το hangover, όπως η κατανάλωση νερού, η κατανάλωση ποτών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες ή η λήψη παυσίπονων, στοχεύουν μόνο σε μία ή δύο πτυχές αυτού του πολύπλευρου προβλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά αποτυγχάνουν να προσφέρουν πλήρη ανακούφιση.
How does alcohol cause hangovers? - Judy Grisel

Η υπόσχεση του Hydrogel

Οι υδρογέλες είναι δίκτυα πολυμερικών αλυσίδων που μπορούν να συγκρατήσουν σημαντική ποσότητα νερού. Χρησιμοποιούνται σε διάφορες ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές λόγω της ικανότητάς τους να διατηρούν την ενυδάτωση και να απελευθερώνουν ενεργά συστατικά αργά με την πάροδο του χρόνου. Η νέα υδρογέλη που σχεδιάστηκε για την ανακούφιση από το hangover αξιοποιεί αυτές τις ιδιότητες για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις βασικές αιτίες του hangover. Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, τα ζώα που έπιναν αλκοόλ και έλαβαν επίσης την υδρογέλη είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα από τα ποντίκια που έπιναν μόνο αλκοόλ. Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η υδρογέλη γλίτωσαν επίσης από ηπατική βλάβη. Αυτή η υδρογέλη περιέχει έναν συνδυασμό νερού, ηλεκτρολυτών και ενώσεων που επιταχύνουν τη διάσπαση της ακεταλδεΰδης. Κατά την κατάποση, απελευθερώνει αργά αυτά τα συστατικά, παρέχοντας συνεχή ενυδάτωση, αποκαθιστώντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και βοηθώντας στη διαδικασία αποτοξίνωσης.
drinking_water

Επιπλέον, ένα από τα κρίσιμα χαρακτηριστικά της υδρογέλης είναι η ικανότητά της να παρέχει παρατεταμένη ενυδάτωση. Σε αντίθεση με το πόσιμο νερό, το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί και να αποβληθεί γρήγορα από τον οργανισμό, η υδρογέλη απελευθερώνει νερό σταδιακά. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, εξουδετερώνοντας τις αφυδατωτικές επιδράσεις του αλκοόλ. Πότε λοιπόν θα δοκιμαστεί αυτή η συναρπαστική θεραπεία για το hangover σε ανθρώπους;

"Ελπίζουμε και σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές μελέτες το συντομότερο δυνατό", δήλωσε στο Big Think ο καθηγητής Raffaele Mezzenga, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη σαφές και θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δεοντολογικής έγκρισης και της οικονομικής υποστήριξης των κλινικών δοκιμών". Ο Mezzenga και οι συν-συγγραφείς του είναι βέβαιοι ότι οι δοκιμές αυτές θα αποδείξουν παρόμοια αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους. Έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για την κατοχύρωση της πατέντας της υδρογέλης. Όταν θα είναι διαθέσιμη στο εμπόριο, ο Mezzenga οραματίζεται ότι η υδρογέλη πιθανότατα θα καταναλώνεται από ένα σωληνάριο ως βρώσιμη πάστα. Οι ίδια ομάδα πιστεύει επίσης ότι η ουσία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ.

Για εκείνους λοιπόν που υποφέρουν συχνά το πρωί μετά από μια νύχτα ποτού, η υδρογέλη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε νέο προϊόν υγείας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση, ειδικά για άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Όμως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η υδρογέλη μπορεί πράγματι να είναι η θεραπεία για το hangover που όλοι περιμέναμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης