Τι προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer

Τι προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer

Ο «οδικός χάρτης» για το 2023-2028 παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο - Πάνω από 450.000 πάσχουν από άνοια και σχετικές διαταραχές στη χώρα

anoia-1
Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης που αναπτύσσεται σε επτά άξονες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer προωθεί το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» για την περίοδο 2023-2028, που έχει ως κύριο στόχο η Ελλάδα να γίνει μία χώρα-πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές και προς τους φροντιστές τους, η οποία δίνει έμφαση στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία.

Η άνοια έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. Η πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας είναι η εγκεφαλική νόσος, γνωστή ως Alzheimer.

Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15-20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την… πανδημία της Άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), καθώς ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ. Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη). Συνεπώς, πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer βασίζεται σε 7 άξονες:

1. Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα

2. Πρόληψη- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού

3. Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια

4. Αντιμετώπιση της άνοιας

5. Νομοθεσία- Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

6. Έρευνα για την άνοια

7. Εκπαίδευση στην άνοια

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

«Με το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Alzheimer και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών. Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας», όπως και οι «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.



Ειδήσεις σήμερα:

Κατέθεσε ο 35χρονος που δέχθηκε άγρια επίθεση στην Θεσσαλονίκη - «Ήταν 30 άτομα με τσεκούρια, τέιζερ και πυρσούς»

Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση συμμορίας ληστών σε περίπτερα στον Πειραιά – Χτυπούσαν υπαλλήλους και τους απειλούσαν με όπλα


Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2034
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης