17 «υγιεινές» τροφές που καταστρέφουν την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά

17 «υγιεινές» τροφές που καταστρέφουν την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά

Χωρίς να τους φαίνεται έχουν πολλές και «κρυφές» θερμίδες, τεχνητά γλυκαντικά, ζάχαρη και πολύ αλάτι

Diet
Η απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Και ενώ η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών, η αποφυγή πρόχειρων και λιπαρών τροφών και η σωματική άσκηση υποτίθεται πως συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.

Είναι απογοητευτικό όταν πιστεύετε ότι έχετε κάνει τα πάντα σωστά και δεν βλέπετε τη ζυγαριά να κουνιέται. Ποιος είναι το λάθος που κάνετε; Αν και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που τρώτε.

Ο μεγαλύτερος εχθρός στην απώλεια κιλών είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων, ιδιαίτερα από τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τηγανητά, σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Sarah Treat από το Σαν Αντόνιο.

Οι άνθρωποι πολύ συχνά αγνοούν την ακριβή πρόσληψη θερμίδων και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος τους όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, εξήγησε η ίδια.

Τελικά, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε λέει η Jill Maher, διατροφολόγος υγείας στο Scottsdale της Αριζόνα.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ποια τρόφιμα έχουν κρυφά συστατικά που πρέπει να αποφύγετε. Πολλά από αυτά μόνο νομίζετε ότι είναι υγιεινά, στην πραγματικότητα προκαλούν χάος στον οργανισμό σας.

Δείτε 17 τρόφιμα με πολλές θερμίδες και πώς θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε

1. Dressings
«Τα dressings που αγοράζονται στο σούπερ μάρκετ δεν βοηθούν όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος», λέει η διαροφολόγος Gabriela Rivera. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες. «Προτείνω πάντα να φτιάχνετε τα dressings στο σπίτι, αλλά αν έπρεπε να προτείνω ένα συγκεκριμένο από σούπερ μάρκετ, θα συνιστούσα κάποιο με βάση το γιαούρτι».

2. Αλλαντικά
«Τα αλλαντικά συνήθως δεν είναι ιδανικά για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο», λέει η Rivera. Η κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και θα μπορούσε να προκαλέσει απογοήτευση στο άτομο που δεν βλέπει τη ζυγαριά να κινείται, εξήγησε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ενός επιπλέον γραμμαρίου αλατιού κάθε μέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά κατά 28%. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ νατρίου και περισσότερου σωματικού λίπους σε νεότερους ενήλικες, αλλά όχι σε άτομα άνω των 65 ετών.

3. Χυμοί φρούτων
Ο χυμός φρούτων δεν είναι ιδανικός για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος λόγω της πρόσθετης ζάχαρης που περιέχει, εξήγησε η Rivera. «Αν η διατροφική ετικέτα διαβαστεί λάθος, μπορεί να καταναλωθούν πολύ περισσότερες θερμίδες χωρίς να το γνωρίζει κανείς». Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι το νούμερο 1 συστατικό που μπλοκάρει την απώλεια βάρους.

4. Δημητριακά
«Σε όλους τους πελάτες μου για απώλεια βάρους συνιστώ να μην αγοράζουν δημητριακά για το απλό γεγονός ότι τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», λέει η Rivera. «Οι έρευνες δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι εξίσου εθιστική με την κοκαΐνη». Αν και ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται από τους επιστήμονες, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Επίσης, οι θερμίδες από τη ζάχαρη μπορούν να αθροιστούν γρήγορα αν κάποιος δεν προσέχει το μέγεθος της μερίδας, σημείωσε. Υπάρχουν πιο υγιεινές εκδοχές των σνακ που μπορείτε να επιλέξετε.

5. Κατεψυγμένα τρόφιμα
«Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι πολύ βολικά- ωστόσο, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου για λόγους συντήρησης», δήλωσε η Ριβέρα. «Συνιστώ στους πελάτες μου για την απώλεια βάρους να επιλέγουν κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού ή κατεψυγμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Όλα τα υπόλοιπα δεν θα τα συνιστούσα σε κάποιον που βρίσκεται σε φάση απώλειας βάρους, σημείωσε.



6. Αβοκάντο
Κλείσιμο
Τα αβοκάντο φημίζονται για το γεγονός ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Τα αβοκάντο είναι σίγουρα ένα υγιεινό φρούτο, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες. «Και σίγουρα μπορείτε να υπερκαταναλώσετε υγιεινά τρόφιμα», δήλωσε η Maher. Δεν κάνουν κακό, αλλά παρέχουν πολλή ενέργεια μέσω θερμίδων, κάτι που δεν είναι αυτό που θέλετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, εξήγησε. Οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

7. Τρόφιμα και ποτά διαίτης
Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι τα διαιτητικά τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Πάρτε για παράδειγμα το γιαούρτι διαίτης με φρούτα, είπε η Maher. Τέτοια γιαούρτια έχουν πολλές χρωστικές ουσίες και τεχνητά γλυκαντικά για να αναπληρώσουν τη γεύση και τη ζάχαρη που έχουν χαθεί κατά την επεξεργασία. Τέτοια τεχνητά συστατικά σας κάνουν να επιθυμείτε τη ζάχαρη όλο και περισσότερο, πρόσθεσε. Επειδή ο εγκέφαλος στερείται την ενέργεια που αναμένει από τη γλυκύτητα, μπορεί να αυξηθεί η όρεξη για τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες Ακολουθεί η επιθυμία για γλυκό και η αυξημένη όρεξη για τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες. Αυτό ισχύει και για τα αναψυκτικά διαίτης.

8. Αποξηραμένα φρούτα
Αν και τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα, τα αποξηραμένα φρούτα συχνά έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Θεωρητικά, υπάρχουν λιγότερες θερμίδες σε ένα αποξηραμένο φρούτο σε σύγκριση με ένα φρέσκο φρούτο, αλλά μπορεί να υπάρχει σημαντικά περισσότερη ζάχαρη. Τα περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία αποτελούν πιο συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, περιέχουν πάνω από 50% ζάχαρη. Η υψηλή κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία.

9. Ισοτονικά ποτά
Ένα μόνο αθλητικό ποτό μπορεί να έχει έως και πέντε κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και συνολικά 90 θερμίδες. Οι ειδικοί της Πηγής Διατροφής και του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ συμβουλεύουν να πίνετε αυτά «από σπάνια και με φειδώ ως καθόλου».

10. Χούμους
Το χούμους είναι σε κάθε περίπτωση ένα υγιεινό σνακ, αρκεί να προσέχετε τις μερίδες. Είναι επίσης σημαντικό το χούμους να είναι φτιαγμένο με ελαιόλαδο και όχι με κάποιο άλλο είδος που δεν είναι τόσο υγιεινό.

11. Pretzels
Τα Pretzels είναι πολύ πιο υγιεινά από τα Doritos αλλά εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα. Τα Pretzels είναι πολύ μικρότερα, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αν οι μερίδες δεν είναι μικρές. Ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν σημαντική ποσότητα αλατιού. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις.

12. Μπιφτέκια λαχανικών
Τα μπιφτέκια λαχανικών μπορεί να μην είναι κόκκινο κρέας, αλλά σπάνια περιέχουν πράσινα λαχανικά. Συνήθως αποτελούνται από άμυλο - φασόλια και άλλα δημητριακά. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα χορτοφαγικά μπιφτέκια μπορεί επίσης να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Σε ορισμένα, η πηγή πρωτεΐνης είναι στην πραγματικότητα απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, η οποία είναι ουσιαστικά ξηρά φασόλια σόγιας χωρίς τη ζάχαρη και τις φυτικές ίνες. Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι επίσης συνήθως γεμάτα νάτριο.

13. Γάλα αμυγδάλου
Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου έχει χαθεί κατά τη διαδικασία παρασκευής και έχουν προστεθεί σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά. Το γάλα αμυγδάλου, το οποίο έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα, είναι συχνά εμπλουτισμένο με ασβέστιο, αλλά ελέγξτε την ετικέτα των συστατικών για να βεβαιωθείτε.

14. Συσκευασμένα σάντουιτς
Τα συσκευασμένα σάντουιτς είναι ένα δημοφιλές είδος στους αυτόματους πωλητές αλλά ορισμένα από αυτά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, λίπους και ζάχαρης. Ορισμένα σάντουιτς, ειδικά εκείνα που είναι φορτωμένα με μαγιονέζα, είναι ουσιαστικά μια βόμβα με πολλές θερμίδες. Αποφύγετε τα σάντουιτς με αλλαντικά, καθώς είναι γεμάτα νιτρικά και νάτριο. Επίσης, τα συσκευασμένα σάντουιτς είναι συχνά μιας ημέρας ή και περισσότερο παλιά. Ανάλογα με τον τρόπο που αποθηκεύονται, τα σάντουιτς αυτά θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στα 20 τρόφιμα που χαλάνε πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι νομίζετε.

15. Έτοιμα smoothies
Το πρόβλημα με τα smoothies του εμπορίου είναι ότι περιέχουν πάρα πολλά φρούτα και ελάχιστα ή καθόλου λαχανικά. Αν σας αρέσουν πραγματικά τα smoothies, ένας καλός κανόνας είναι να τα κρατάτε απλά -- λαχανικά και φρούτα, λίγο γάλα ή γιαούρτι για πρωτεΐνη, και σίγουρα όχι παγωτό. Ορισμένα smoothies του εμπορίου είναι επίσης φορτωμένα με ζάχαρη - από 50 έως 70 γραμμάρια ζάχαρης σε ένα μικρό φλιτζάνι.

16. Ποπ κορν
Το ποπ κορν από μόνο του είναι ένα υγιεινό σνακ. Το πρόβλημα είναι όταν είναι όταν έχουν πολύ βούτυρο, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με το ποπ κορν στον κινηματογράφο. Με το βούτυρο έρχονται τα τρανς λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

17. Τρόφιμα χωρίς λιπαρά
Πολλές εταιρείες επεξεργάζονται τα προϊόντα τους για να αφαιρέσουν το λίπος, αλλά το πρόβλημα είναι ότι χάνεται και μεγάλο μέρος της γεύσης - έτσι προσθέτουν αλάτι, τεχνητά γλυκαντικά ή ζάχαρη. Συχνά προστίθενται επίσης αλεύρι και άλλα πυκνωτικά, τα οποία ανεβάζουν τις θερμίδες. Διαβάστε τις ετικέτες. Αν δείτε πολλή ζάχαρη και πρόσθετα, μην πάρετε το προϊόν.

πηγή: chicagotribune

Ειδήσεις σήμερα

Καραμίχος για διάγνωση με καρκίνο: «Βρέθηκε κακοήθεια, αφαίρεσαν και λεμφαδένες»

Θρίλερ με την... περιουσία Παπανικόλα: Οι καταγγελίες για απάτη και τα ακίνητα


Minas: Η νέα συλλογή του σχεδιαστή, ο συλλεκτικός κρίκος και η κληρονομιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης