Χαράλαμπος Γώγος: Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά στις ιώσεις του αναπνευστικού

Χαράλαμπος Γώγος: Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά στις ιώσεις του αναπνευστικού

Ζήτησε να γίνεται «οικονομία» στη χρήση αντιβιοτικών

gripi-ginaika
Για πενταπλάσια και εξαπλάσια κρούσματα γρίπης και μάλιστα πρώιμα την ώρα που παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπος Γώγος εξηγώντας ότι μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έκθεσης των παιδιών στους συγκεκριμένους ιούς λόγω της χρήσης μάσκας.

Στην ερώτηση αν και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά, ενδείκνυνται μόνο όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης από κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά».

Τόνισε, δε, την ανάγκη να γίνονται τεστ καθώς «όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου και «κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».

Όσον αφορά ειδικά τη γρίπη ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coujjsbdobhd)


Κλείσιμο
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε, τέλος, στον κορωνοϊό για τον οποίε είπε ότι «η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη».

Ωστόσο συνέστησε σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις» ενώ ερωτηθείς για τις χριστουγεννιάτικες μεγάλες συγκεντρώσεις απάντησε ότι «ήρθε ο καιρός, αρκεί να μην υπάρχουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος, πυρετού, πονόλαιμου, πονοκέφαλου κλπ., ώστε να αποτραπεί η διασπορά».

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση και ποιοι όχι

Ρομά επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες έξω από τα δικαστήρια - Κακουργηματική δίωξη στον 34χρονο αστυνομικό

Πέντε ιοί σαρώνουν τα παιδιά - «Φοβόμαστε ότι είμαστε στην αρχή» λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης