Έχετε κακή διάθεση; Μπορεί να φταίει η υγρασία

Έχετε κακή διάθεση; Μπορεί να φταίει η υγρασία

Η υγρασία μπορεί να διαταράξει  βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως ο ύπνος και η ενυδάτωση 

lipimenokoritsi_large
            Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η ζέστη και η υγρασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες… και ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή διάθεση, ότι τους κατακλύζουν άσχημες σκέψεις, ότι εκνευρίζονται εύκολα και πως αισθάνονται μία ανεξήγητη δυσφορία. Υπάρχει σύνδεση της ζέστης που συνοδεύεται από υγρασία με την κακή ψυχολογία; Η απάντηση είναι ναι! Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υψηλή υγρασία, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας αλλά και την ψυχολογία μας.

           Υγρασία είναι το πόσο υδρατμοί υπάρχουν στον αέρα. Όταν ιδρώνουμε, το σώμα μας συνήθως βασίζεται στον αέρα για να απαλλαγεί από τον ιδρώτα που συσσωρεύεται στο δέρμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να κρυώσει και να ανακτήσει την φυσιολογική θερμοκρασία. Όταν η υγρασία στον αέρα είναι υψηλή, παραμένει στο δέρμα μας περισσότερο, κάνοντάς μας να νιώθουμε ακόμη πιο ζεστοί. Οι μετεωρολόγοι το αποκαλούν "δείκτη θερμότητας", ο οποίος είναι ένα μέτρο, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζέστη. Για παράδειγμα, εάν το θερμόμετρο δείχνει 35ο C και η σχετική υγρασία είναι 65%, ο δείκτης θερμότητας - πόσο ζεστό αισθάνεται το σώμα σας - είναι 49ο C!!!.

           Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση. Αν και οι επιστημονικές έρευνες για το θέμα είναι σχετικά περιορισμένες, μερικές υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση. Πόσο μάλλον όταν περιμένεις άλλες καιρικές συνθήκες: αντί για το ευχάριστο και λυτρωτικό Ελληνικό φθινόπωρο συνεχίζεται η επέλαση ενός βασανιστικού καλοκαιριού! Μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ και το Μεξικό με ανάλυση περισσότερων από 600 εκατομμυρίων επικοινωνιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε αύξηση της καταθλιπτικής γλώσσας και των ιδεών αυτοκτονίας που συσχετίζονται με τις αυξημένες θερμοκρασίες, υποδηλώνοντας μείωση της ψυχικής ευεξίας.

           Επίσης υπάρχουν αναφορές για ασθενείς που φαίνεται να βιώνουν μια καλοκαιρινή έκδοση εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Τα άτομα με αυτήν την κατάσταση αισθάνονται κατάθλιψη και μπορεί να βιώσουν αδικαιολόγητο άγχος. Ακόμη και με λιγότερο δραστικούς τρόπους, η υγρασία μπορεί να διαταράξει κάποιες βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος ή η ενυδάτωση του οργανισμού. Ο ανεπαρκής ύπνος και η αφυδάτωση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεσή μας. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα για όσους δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση.

           Μία άλλη επιστημονική πολυδιάστατη μελέτη δείχνει ότι δέκα μεταβλητές διάθεσης σχετίζονται με οκτώ μεταβλητές καιρού. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 24 άνδρες σε 11 συνεχόμενες ημέρες. Η υγρασία, η θερμοκρασία και οι ώρες ηλιοφάνειας είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μείωσαν τα σκορ συγκέντρωσης ενώ αυξάνονται οι αναφορές για υπνηλία.

            Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Emotion το 2011, οι ερευνητές καθόρισαν τους τύπους αντίδρασης του καιρού συνδέοντας τις καθημερινές διαθέσεις για 30 ημέρες με αντικειμενικά δεδομένα καιρού. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τέσσερις διαφορετικοί τύποι ανθρώπων όταν πρόκειται για αντιδράσεις στον καιρό. Όπως έγραψαν στην περίληψη. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης