ΣΦΕΕ: Τι θα κερδίσουν οι Ελληνες ασθενείς από ένα Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας

ΣΦΕΕ: Τι θα κερδίσουν οι Ελληνες ασθενείς από ένα Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας

Η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αποτελεί το μοναδικό μέσον για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε, να ζούμε.

ΣΦΕΕ: Τι θα κερδίσουν οι Ελληνες ασθενείς από ένα Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας
Τα καινοτόμα φάρμακα κατά της λοίμωξης covid-19 και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μονοπωλούν τους τελευταίους μήνες την καθημερινότητά μας, όλων ημών των πολιτών που αναμένουμε εναγωνίως τα καλά νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, των κυβερνώντων που αγωνίζονται να κρατήσουν «ζωντανή» την οικονομία και όρθιο το σύστημα υγείας και φυσικά των ίδιων των επιστημόνων που εργάζονται πυρετωδώς και αόκνως επί μήνες για να προσφέρουν τα «δώρα» τους στην ανθρωπότητα.

Όπως περιέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η πανδημία κορωνοϊού κατέδειξε, δυστυχώς με τον πιο επώδυνο τρόπο, ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αποτελεί το μοναδικό μέσον για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε, να ζούμε.

Παρότι, η καινοτομία αποτελεί τον βασικό πυλώνα του φαρμακευτικού κλάδου, ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες, που η έρευνα και η ανάπτυξη νέων θεραπειών έχει κάνει τεράστια άλματα, δίδοντας καλύτερη ζωή στους ασθενείς, στην ελληνική πραγματικότητα η αναγνώριση της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας αποτελεί πάγιο αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου. Ένα αίτημα που δεν εισακούεται, αν και υποβάλλεται συνεχώς τα τελευταία οκτώ με δέκα έτη από τον ΣΦΕΕ στους εκπροσώπους της πολιτείας, και πλέον η επιδημία το επαναφέρει δραματικά στο προσκήνιο με τις ανάγκες που δημιουργούνται για τους ασθενείς, όχι μόνο για τους ασθενείς με covid-19 αλλά όλους όσους νοσούν και χρειάζονται νέες θεραπείες για να συνεχίσουν να ζουν με καλύτερες και πιο ποιοτικές συνθήκες ζωής.

Στην Ελλάδα η καινοτομία...φτάνει με καθυστέρηση. Όπως επανειλημμένα έχει καταγραφεί από τον ΣΦΕΕ, οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν πρόσβαση στα νέα, καινοτόμα φάρμακα με σημαντική καθυστέρηση που μπορεί να φτάσει και τα δύο έτη – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη θεραπεία τους, την πορεία και την έκβαση της νόσου με την οποία έχουν διαγνωστεί και την καλούνται να αντιμετωπίσουν. Οχυρωμένο το κράτος πίσω από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την αδυναμία ελέγχου της υπέρβασης αυτής της δαπάνης, φαίνεται να μην μπορεί να διαχειριστεί την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας που του προσφέρεται από το πεδίο του φαρμάκου.
Με στόχο να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις εισόδου των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και την αγορά και να επιτυγχάνεται, παράλληλα, η ομαλή ενσωμάτωση της καινοτομίας στον κλειστό προϋπολογισμό, ο ΣΦΕΕ παρουσίασε πρόσφατα στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, την τεκμηριωμένη πρότασή του για την ανάγκη δημιουργίας ενός «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας».

Τι θα προσφέρει το Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας
Την πρόταση παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) που επικαλέστηκε, κατά την περίοδο 2015 έως 2018, από τα συνολικά 172 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μόλις τα 69 αποζημιώθηκαν στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν ακόμη αρνητικό δείκτη για την Ελλάδα σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, έναντι του οποίου υπολείπεται σημαντικά.

Ο ΣΦΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος πρότεινε τη δημιουργία «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Σκωτία και η Ουαλία.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, τα οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

Κλείσιμο
- Άμεση πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία (μετά
την αξιολόγηση αλλά πριν από τη διαπραγμάτευση
- Καμία επιβάρυνση σε clawback των φαρμάκων που ήδη αποζημιώνονται από την είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων
- Εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Δημιουργία
σημείου «0» από το οποίο ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να αυξάνεται
τεκμηριωμένα
- Απελευθέρωση «δυνάμεων» από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να ολοκληρωθούν άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις αναφορικά με τα Μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΦΕΕ, η δημιουργία «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στη χώρα μας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό μπορεί να γίνει διότι το Ταμείο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, ενώ θα συμβάλλει και στην αναπτυξιακή προσπάθεια που ήδη κάνει η Κυβέρνηση να προσελκύσει συνταξιούχους από το εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, η επιλογή τους να αγοράσουν μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία στη χώρα μας και να εγκατασταθούν σε αυτή κρίνεται κυρίως από το αν θα έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στα φάρμακα με αυτό που έχουν στην πατρίδα τους. Το κυριότερο όμως επιχείρημα βρίσκεται στην ίδια τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας στην Ελλάδα: δεν νοείται αποτελεσματικό σύστημα υγείας χωρίς πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης