Πήλιο: Πώς κατάφερε να κερδίσει ξανά το στοίχημα της επισκεψιμότητας μετά τον Daniel

Πήλιο: Πώς κατάφερε να κερδίσει ξανά το στοίχημα της επισκεψιμότητας μετά τον Daniel

Αισιοδοξία μετά τα στοιχεία των κρατήσεων τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου – Αντίθετα, Μηλίνα και Πλατανιάς προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν μετά τις καταστροφές

pileio-mak
Τον Σεπτέμβριο του 2023, τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, χτύπησαν το Πήλιο αλλά και ολόκληρη την Θεσσαλία προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Ειδικά στο Πήλιο δεν καταστράφηκε μόνον ένα σημαντικό τμήμα του βασικού οδικού δικτύου της περιοχής, αλλά είχαμε βιβλικές καταστροφές και μέσα σε σημαντικούς οικισμούς στο Βουνό των Κενταύρων. Αυτή η δυσμενής συνθήκη τερμάτισε βίαια τότε την τουριστική περίοδο για πολλά εποχικά καταλύματα.

Μάλιστα σε κάποια από αυτά, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές. Είναι ακόμη «νωπές» οι εικόνες από την κατεστραμμένη Μηλίνα και τον Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο. Δυο περιοχές που αποτελούσαν μέχρι την καταστροφή, την σταθερή επιλογή για διακοπές τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους τουρίστες.
pileio-2
pileio-3
pileio-4
pileio-5

Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες έφεραν ξανά στο Πήλιο τους επισκέπτες

Από τότε έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες. Το Πήλιο εκτός από την καταστροφή των καιρικών φαινομένων, «χτυπήθηκε» για ένα διάστημα και από τις χαμηλές κρατήσεις τουλάχιστον έως και τα Χριστούγεννα. Στο διάστημα αυτό έγιναν τα απαραίτητα έργα όδευσης και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, ήρθαν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, όπου είχαμε αρκετά καλές πληρότητες. Ακολούθησαν κάποια καλά Σαββατοκύριακα και τριήμερα όπως τα δυο τελευταία του Μαρτίου, δηλαδή της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης. Οι καλές υπηρεσίες προφανώς έφεραν ξανά στο Πήλιο τους επισκέπτες που ξεπέρασαν την διστακτικότητά τους μετά την καταστροφή του Σεπτεμβρίου.


«Περίπου στο 90% κυμάνθηκε η επισκεψιμότητα τα δυο τελευταία τριήμερα και πραγματικά είναι ένα θετικό μήνυμα για την προσπάθεια όλων μας αυτό το διάστημα. Μάλιστα ήδη για το Πάσχα είμαστε στο 60% και ανεβαίνουμε . Για τις κρατήσεις του Καλοκαιριού, παίρνουμε θετικά μηνύματα. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε κρατήσεις καλές σε κάποια Σαββατοκύριακα, όμως δυστυχώς χάσαμε τα συνέδρια και τις σχολικές εκδρομές», σημειώνει στο Πρώτο Θέμα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.
pileio-8
pileio-7
pileio-6
pileio-9
Πλατανιάς- Μηλίνα: «Τρέχουν» οι αποκαταστάσεις, σε αναμονή για τις κρατήσεις


Κλείσιμο
Αυτή η πολύ θετική εικόνα για το Πήλιο δυστυχώς δεν ισχύει για όλες τις περιοχές. Ακόμη υπάρχουν γραφικές κοινότητες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και έχουν βάλει στοίχημα να κερδίσουν ένα κομμάτι της επισκεψιμότητάς τους το επόμενο καλοκαίρι. Άλλωστε αυτός είναι ο βασικότερος στόχος για να παραμείνουν βιώσιμες πολλές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μετά την πρωτοφανή καταστροφή. Τέτοιες περιοχές είναι η πανέμορφη Μηλίνα αλλά και ο Πλατανιάς, η κοινότητα που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Παγασητικού.

Στον Πλατανιά σήμερα εξελίσσονται βασικά έργα αποκατάστασης μετά τον Daniel. Το πλήγμα στον τουρισμό είναι τεράστιο, καθώς τουρισμός όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει στην περιοχή. Για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να περάσει με προσοχή το Δέλτα Προμυρίου.

Ο Θωμάς Μαμάς είναι κάτοικος της περιοχής και δραστηριοποιείται σε αυτή. Είναι επίσης επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν άμεσα έργα που θα διασφαλίσουν τον Πλατανιά. «Τουριστικά δεν είχαμε τίποτα όλο αυτό το διάστημα. Δεν έχουμε ακόμη κρατήσεις. Φανταστείτε πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πληρότητες για Καλοκαίρι και Πάσχα που έφταναν το 80%. Θέλουμε έως το Πάσχα να έχουμε τελειώσει τις αποκαταστάσεις και στην συνέχεια να κάνουμε μια διαφημιστική καμπάνια για να κερδίσουμε ότι περισσότερα μπορούμε από το Καλοκαίρι. Θέλουμε να κερδίσουμε ξανά τους επισκέπτες που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Μηλίνα η οποία επίσης είχε «χτυπηθεί» σημαντικά τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Daniel. Σήμερα κάνει τα πρώτα βήματα προς την κανονικότητα, βήματα που είναι σταθερά και μπορούν να φέρουν ξανά τον τουρισμό στη περιοχή η οποία είναι μοναδικής ομορφιάς. Ο Γιάννης Μαλαθούνης είναι καταστηματάρχης και περιγράφει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Μηλίνα. «Έχουμε κάνει μια κίνηση πολιτών και θέλουμε να τρέξουμε τα έργα πιο γρήγορα. Σήμερα η Μηλίνα είναι λειτουργικό χωριό. Βέβαια όλο αυτό το διάστημα των επτά μηνών δεν είχαμε τουρισμό. Έχουμε τα πρώτα καλά μηνύματα. Τα δυο τριήμερα που μας πέρασαν η εστίαση δούλεψε, όμως είχαμε λίγες διαμονές σε δωμάτια. Η εστίαση στην περιοχή είναι κατά 60% λειτουργική, όμως ακόμη δεν έχουμε κρατήσεις για το Καλοκαίρι. Περιμένουμε να έρθουν οι πρώτες από ένα Σερβικό τουριστικό γραφείο που συνεργαζόμαστε», περιγράφει.

Στο Πρώτο Θέμα μίλησε και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτσικός. «Θέλουμε να βοηθήσουμε να ζωντανέψουν ξανά και να κερδίσουν το στοίχημα του τουρισμού τόσο η Μηλίνα όσο και ο Πλατανιάς. Για το λόγο αυτό, υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκαταστάσεων προκειμένου αυτές οι περιοχές να είναι έτοιμες για να δεχθούν τους επισκέπτες το ερχόμενο Καλοκαίρι», επισημαίνει. Όσοι έκαναν διακοπές στο Πήλιο γνωρίζουν το μοναδικό τοπίο, τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες, αλλά και τις μοναδικές γεύσεις που έχουν απολαύσει. Με αυτό το τρίπτυχο οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο Νότιο Πήλιο θέλουν να κερδίσουν ξανά ένα σημαντικό μερίδιο επισκεπτών αυτό το Καλοκαίρι.




Ειδήσεις σήμερα:

Συνθήκες ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με ερημοποίηση


Σενάρια συνωμοσίας στις ΗΠΑ για τον σεισμό πριν από την έκλειψη Ηλίου - Τι λένε οι σεισμολόγοι


«Όχι» στους πειραματισμούς, «ναι» στη σταθερότητα - Ο Μητσοτάκης απέναντι στην «επικίνδυνη Βαβέλ» της αντιπολίτευσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης