Ταλίν: Κράμα μεσαιωνικής γοητείας και μοντερνισμού
TALLINN1

Ταλίν: Κράμα μεσαιωνικής γοητείας και μοντερνισμού

Η βασίλισσα της Βαλτικής είναι ταυτόχρονα ρομαντική και μυστηριώδης, trendy και hitech και πρόσφατα έστρεψε τα φώτα πάνω της για έναν ακόμη λόγο: ανακηρύχθηκε η Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.


Sponsored Content

Ανάμεσα στους ελκυστικούς προορισμούς της Βαλτικής, το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας, κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Είναι μια πόλη που μοιάζει να βγήκε από κάποια ιστορία των αδελφών Γκριμ με μεσαιωνικά εργαστήρια, γοτθικές εκκλησίες, κάστρα, πυργίσκους, λίμνες και θρύλους. Ταυτόχρονα όμως διαθέτει ένα σύγχρονο χαρακτήρα που περιλαμβάνει πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία, γυάλινους ουρανοξύστες, υπερσύγχρονα μουσεία, μοντέρνα εμπορικά κέντρα και σφύζουσα νυχτερινή ζωή. Το Τάλιν αγαπάει το παρελθόν του και κοιτάζει το μέλλον με ενθουσιασμό και κοσμοπολίτικο αέρα.


10 εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στο Ταλίν

-Η Παλιά Πόλη του Ταλίν, έχοντας κρατήσει όλη τη σαγήνη του μεσαιωνικού της παρελθόντος χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα περιπλανηθείς στα λιθόστρωτα δρομάκια, θα δεις τα τείχη, τις 8 πύλες και τους 46 πύργους της, και η ρομαντική ψυχή σου θα ταξιδέψει σε άλλη εποχή.

-Θα δοκιμάσεις το περίφημο αμυγδαλωτό του φαρμακείου Raeapteek που ο θρύλος λέει ότι επουλώνει τις ραγισμένες καρδιές. Το Raeapteek, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης και είναι το παλαιότερο φαρμακείο στην Ευρώπη που λειτουργεί στο ίδιο κτίριο από το 1422. Στον μουσειακό χώρο του θα δεις παλιά μπουκάλια και κουτιά φαρμάκων, συνταγές, και σκεύη, θα πάρεις μέρος σε εργαστήρια παρασκευής ιαμάτων, και θα γευτείς το αμυγδαλωτό που θεραπεύει!

-Η γοτθική εκκλησία του Αγίου Όλαφ (Oleviste kirik) στην Παλιά Πόλη ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο τον 16ο αιώνα, με ύψος που έφτανε τα 159 μ. Αξίζει να ανεβείς τα 258 σκαλοπάτια της στενής σκάλας που οδηγούν στην εξέδρα του καμπαναριού, για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα.


-Θα πας στον λόφο Toompea, όπου βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο, σήμα-κατατεθέν της πόλης και έδρα του Κοινοβουλίου της Εσθονίας. Ο θρύλος λέει ότι ο λόφος ολόκληρος φτιάχτηκε πέτρα-πέτρα από τα χέρια της Linda, της μητέρας του ήρωα της Εσθονίας Kalevipoeg. Στην ξενάγηση του κάστρου θα ακούσεις την ενδιαφέρουσα ιστορία του που περιλαμβάνει ιππότες, τάγματα και ηγεμόνες σε πλήρη δράση. Στον εμβληματικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι θα ακούσεις τις πολύ δυνατές καμπάνες του και στους παρακείμενους δρόμους θα βρεις καφέ και καταστήματα τέχνης και κεραμικών.

-Θα δεις μπροστά στα μάτια σου από πολικές αρκούδες και σπάνιες λεοπαρδάλεις Amur, μέχρι τροπικά ζώα στον Ζωολογικό Κήπο του Ταλίν. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη Βόρεια Ευρώπη, βρίσκεται μόλις 15 λεπτά έξω από την πόλη και φιλοξενεί χιλιάδες ζώα.



-Στον υπερσύγχρονο Πύργο Τηλεπικοινωνιών, στη συνοικία Pirita, θα δεις την πανοραμική θέα του Ταλίν από τα 170 μέτρα. Ένας ανελκυστήρας θα σε μεταφέρει στην εξέδρα παρατήρησης του 22ου ορόφου, σε μόλις 45 δευτερόλεπτα.

-Το Kadriorg Park βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο πόλης και διαθέτει κήπους με ροδόδεντρα, λίμνες με κύκνους, δασώδεις εκτάσεις με μονοπάτια, αλλά και ένα παλάτι: το Kadriorg, που χτίστηκε το 1718 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Το παλάτι στεγάζει το Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας με μια μεγάλη συλλογή από πίνακες από τον 16ο ως τον 20ο αιώνα.

-Στο πιο παλιό καφέ της πόλης, το Maiasmokk Cafe (1864) θα νιώσεις μέρος της ιστορίας. Θα πιεις σοκολάτα, θα απολαύσεις εξαιρετικά γλυκά και θα αγοράσεις μάρτζιπαν αλλά και σοκολατάκια με λικέρ Vana Tallinn, το αλκοολούχο σύμβολο της Εσθονίας.

-Στην εναλλακτική γειτονιά της Kalamaja θα δεις τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια που χτίστηκαν για την εργατική τάξη την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και έχουν τώρα διαμορφωθεί σε μοντέρνες κατοικίες, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Εκεί βρίσκεται και το Telliskivi Loomelinnak (Telliskivi Creative City), το δημιουργικό hotspot του Ταλίν με το διεθνούς φήμης μουσείο φωτογραφίας Fotografiska Tallinn.

-Η γαστρονομική σκηνή του Ταλίν είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορείς να δοκιμάσεις τη δημιουργική κουζίνα της πόλης, να γευτείς τα παραδοσιακά πιάτα που βασίζονται στο χοιρινό, τα λουκάνικα, το ξινολάχανο, τον σολομό και τις ρέγγες ή να έχεις την εμπειρία ενός μεσαιωνικού δείπνου στο Olde Hansa, ένα εστιατόριο που προσφέρει πιάτα βασισμένα σε μεσαιωνικές συνταγές και τεχνικές.

Θα κάνεις πολλά ακόμη στο Ταλίν και όχι μόνο θα ενθουσιαστείς αλλά θα ξαναπάς με την πρώτη ευκαιρία!


Πώς θα πας

Η AEGEAN έχει ξεκινήσει απευθείας πτήσεις για το Ταλίν από την Αθήνα. Σε λιγότερο από 4 ώρες μπορείς να είσαι εκεί για να το εξερευνήσεις! Για το 2024, οι απευθείας πτήσεις από και προς το Ταλίν πραγματοποιούνται με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Κλείσε την πτήση σου για Ταλίν εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης