Ετοιμάζουμε βαλίτσες: Αυτοί είναι οι πιο hot προορισμοί για το 2022 στη Γαλλία

Ετοιμάζουμε βαλίτσες: Αυτοί είναι οι πιο hot προορισμοί για το 2022 στη Γαλλία

Λάιτ μοτίφ της χρονιάς ο «μπλε και πράσινος» τουρισμός όπως προέκυψε από το Mediatour France

FRANCE_
Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία του τουρισμού. Σταδιακά, ωστόσο, με γνώμονα τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πορεία του ιού και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, η επιθυμία για ταξίδια επανέρχεται δυναμικά. Κοντινοί ή πιο μακρινοί προορισμοί, πακέτα last minute, βουνό ή θάλασσα όλα πέφτουν στο τραπέζι όταν πρόκειται για μία απόδραση από την καθημερινότητα.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ετοιμάσουμε βαλίτσες για Γαλλία! Κοσμοπολίτικες πόλεις, μικρά γραφικά χωριά, φύση που ευωδιάζει, ξακουστά μουσεία και φημισμένες γκαλερί, παραθαλάσσιες περιοχές βγαλμένες από καρτ ποστάλ, χιονισμένα βουνά, εκλεπτυσμένες γεύσεις και τόσα ακόμα έχει να προσφέρει η Γαλλία.

Chenonceau___Gillard___Vincent_-_CRT_Centre_Val_de_Loire__1_
Το chateau Chenonceau στην κοιλάδα του Λίγηρα

Κλείσιμο
Μερικά τραγούδια από Εντίθ Πιαφ, Φρανσουάζ Αρντί και Ζορζ Μπρασένς για έμπνευση, λίγα κλικ και το ταξίδι για έναν από τους δεκάδες γαλλικούς προορισμούς μπορεί να αρχίσει. Στο ετήσιο ραντεβού με το Mediatour France για δημοσιογράφους, φορείς και επαγγελματίες του γαλλικού τουρισμού που διοργανώθηκε, διαδικτυακά και δια ζώσης στο Μιλάνο, από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Atout France, ξεχώρισαν πολλές πόλεις που αξίζουν έστω μία επίσκεψη. Ανάμεσα σε αυτές η Μυλούζη, η Βουργουνδία, η Νάντη, η Κοιλάδα του Λίγηρα με τα εντυπωσιακά κάστρα όπως εκείνο του Chenonceau, η Οξιτανία, η Μπιότ, η Κυανή Ακτή, η Κορσική.

Δείτε το βίντεο: Μια μικρή περιήγηση στο  κάστρο Chenonceau


Το λάιτ μοτίφ για αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από το Mediatour France, είναι ο «πράσινος και μπλε» τουρισμός, καθώς όπως εξήγησε ο διευθυντής του Atout France για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ελβετία και συντονιστής για τη Νότια Ευρώπη, Φρεντερίκ Μεγιέ, με αυτόν τον τρόπο ο ταξιδιώτης μπορεί να ζήσει αξέχαστες στιγμές με σεβασμό προς τη φύση που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά και απαιτεί προστασία. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται και μέσα από την τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, αυτή του αργού τουρισμού.
PHOTO-2022-01-14-18-25-11
Η γραφική Μουζέν

Σε αντίθεση με τους γρήγορους ρυθμούς του παρελθόντος όπου επικρατούσε η ανάγκη να επισκεφθούμε, σχεδόν καταναγκαστικά, όσα περισσότερα μπορούσαμε συμπυκνώνοντας το χρόνο, ο αργός τουρισμός επιτρέπει στον ταξιδιώτη να απολαύσει τις διακοπές, να συνδεθεί με τον τόπο, να μυηθεί στην τοπική κουλτούρα, να γνωρίσει τη φύση μένοντας στην ίδια τοποθεσία για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο και απολαύστε μια virtual βόλτα στην πανέμορφη Μουζέν


Η Γαλλία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση του παγκόσμιου τουρισμού με τουλάχιστον 90 εκατ. ταξιδιωτών να την επιλέγουν κάθε χρόνο, αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτού του είδους τουρισμού και προσφέρει τεράστια γκάμα επιλογών, όπως η γραφική Μουζέν. Αγκαλιασμένη από τη θάλασσα, η πρωτεύουσα του αργού τουρισμού και της τέχνης του ζην κατέκτησε ακόμα και τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος γοητεύτηκε από το φως και την ομορφιά της και την επέλεξε μέχρι το τέλος της ζωής του. «Όποιος επιθυμεί ήρεμες διακοπές σε ένα μικρό χωριό με ησυχία, χωρίς αυτοκίνητα, αλλά με καθαρό αέρα και υπέροχο μπλε ουρανό, η Μουζέν είναι ιδανική», ανέφερε η επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Γραφείου Τουρισμού της Μουζέν, Ελιζαμπέτ Αζουλέ. Πέρα από τη γαλήνια ατμόσφαιρά της, η Μουζέν φημίζεται και για την αγάπη στην Τέχνη. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, εγκαινιάστηκε στην περιοχή το Κέντρο Φωτογραφίας με σκοπό να συστήσει στο κοινό νέα φωτογραφικά διεθνή και εγχώρια ταλέντα.

Από την άλλη, ελληνικό ενδιαφέρον έχει και το MACM (Μουσείο Κλασικής Τέχνης της Μουζέν) με τη συλλογή από αρχαιοελληνικά αντικείμενα, όπως πανοπλίες, νομίσματα αλλά και προτομές, καθώς και πίνακες σπουδαίων καλλιτεχνών από τον Ανρί Ματίς, τον Μαρκ Σαγκάλ, τον Πολ Σεζάν και τον Πάμπλο Πικάσο.

Ένα ακόμα δυνατό σημείο της περιοχής είναι η κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2006 διεξάγεται το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Les Etoiles de Mougins προς τιμή του σπουδαίου σεφ Ροζέ Βερζέ. Κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού περισσότεροι από 100 σεφ από τη Γαλλία και τον κόσμο, ετοιμάζουν τα εξαίσια πιάτα τους, συνομιλούν με το κοινό και παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής.
Antibes_remparts_service-communication-ville-antibes
Η Αντίπ

Το γαστρονομικό ταξίδι συνεχίζει στην ευρύτερη περιοχή της Κυανής Ακτής με τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο Cuisine Nissarde. Πολλά εστιατόρια, υπαίθριες αγορές από όπου μπορεί κανείς να προμηθευθεί φρέσκα προϊόντα και ντόπιες λιχουδιές, ξακουστοί σεφ, όλα συντελούν ώστε ο ταξιδιώτης να ανακαλύψει με τον καλύτερο τρόπο τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα. Η Κυανή Ακτή είναι ελκυστική και αυτό επιβεβαιώθηκε από την τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021 καθώς παρότι ίσχυαν περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του κορωνοϊού, το αεροδρόμιο της Νίκαιας κατέγραψε υψηλό αριθμό επισκεπτών, αγγίζοντας ποσοστά προ πανδημίας.

Η Γαλλική Ριβιέρα, όμως, δεν είναι μόνο Νίκαια και Κάννες, αλλά όπως επισήμανε η αρμόδια Τύπου της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού της Κυανής Ακτής, Φρολάνς Λεκουάντρ, υπάρχουν πολλοί «εναλλακτικοί» προορισμοί, όπως «για παράδειγμα το Σαιν-Πολ-ντε-Βανς, ή η Γκρας η πόλη των αρωμάτων. Επιπλέον, τα βουνά και τα μικρά ορεινά χωριά. Ακόμη, θα μπορούσε κανείς να πάρει το τρένο από τη Νίκαια και να επισκεφθεί τη Ντιν-λε-Μπεν».
VUE_GLOBALE_nice-_Issock_OTCN
Η Νίκαια στην Κυανή Ακτή

Όπως τόνισε η Λεκουάντρ, αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι η αντίθεση ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό: «Την ίδια εβδομάδα μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα και παράλληλα μπορεί να πάει για σκι στο βουνό».Πέρα από τη φύση ενδιαφέρον έχει και η αρχιτεκτονική και ειδικά για τους Έλληνες επισκέπτες όπως επισήμανε η αρμόδια Τύπου για το Γραφείο Τουρισμού της Μητροπολιτικής Νίκαιας, Κατερίνα Πρόκιλο, η οποία προτείνει μία επίσκεψη στο κόσμημα της Κυανής Ακτής με ελληνική επιρροή, την περίφημη Villa Kerylos. Η κατοικία με «αέρα» από την Αρχαία Ελλάδα, κατασκευάστηκε κατά την Belle Epoque και διαθέτει καλαίσθητους χώρους, είναι διακοσμημένη με πολύτιμα υφάσματα, εντυπωσιακές τοιχογραφίες και μοναδικά μωσαϊκά.

Όσο για τους λάτρεις της Τέχνης η επιλογή είναι τεράστια ανάμεσα σε μουσεία και γκαλερί από το Μουσείο Ματίς, το Εθνικό Μουσείο Μαρκ Σαγκάλ, το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης (MAMAC) και πολλά ακόμα, ενώ το κόστος για την είσοδο είναι χαμηλό χάρη στην κάρτα Pass Côte d'Azur που μπορεί να εκδώσει ο επισκέπτης και να τη χρησιμοποιήσει για περισσότερα μουσεία και δραστηριότητες. «Φύση, υπέροχες ιστορικές βίλλες, αμπελώνες ακόμα και μέσα στην καρδιά της πόλης, καλό φαγητό», είναι μερικά από όσα μπορεί να απολαύσει ο ταξιδιώτης σύμφωνα με την Πρόκιλο, η οποία τόνισε ότι η πόλη είναι η πιο οικονομική της Κυανής Ακτής και αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως ο χειμερινός προορισμός της γαλλικής Ριβιέρας.
_MyrMuratet
O θόλος των Galeries Lafayettes, του εμβληματικού πολυκαταστήματος στο Παρίσι

Στο πνεύμα της οικονομίας κινούνται και τα πολυκαταστήματα Galleries Lafayette στο Παρίσι, καθώς παρότι φημίζονται για την πολυτέλεια ακολουθούν πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την ηθική και υπεύθυνη λιανική. Τα καταστήματα Galleries Lafayette συγκεντρώνουν περισσότερες από 3.500 επώνυμες διεθνείς και εγχώριες μάρκες σε ένα μόνο σημείο, όχι μόνο πολυτελείς αλλά και προσιτές. Η κεντρική ιδέα είναι ότι όποιος μπαίνει στο χώρο μας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάτι. Επιπλέον, η βεράντα είναι ανοιχτή και με δωρεάν είσοδο για να απολαύσουν όλοι την υπέροχη θέα στον Πύργο του Άιφελ», είπε η αρμόδια Διεθνών Πωλήσεων Αζμπιλέγκ Τσαμπά-Ινσερτό.

Δείτε το βίντεο: Μια βόλτα στις 


Ο όμιλος Lafayette επιχειρεί οικολογική μετάβαση στη βιώσιμη μόδα και για αυτό το σκοπό εγκαινίασε την ενότητα (Re)Store des Galeries Lafayette Haussmann με βίντατζ και μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα διοργανώνονται επιδείξεις μόδας στις οποίες μπορεί να συμμετέχει το κοινό με εισιτήριο μόλις 13,90 ευρώ και ηλεκτρονική κράτηση στην ιστοσελίδα του πολυκαταστήματος, για μία ξεχωριστή εμπειρία.
GL_terrasse_07_high-1
GL_terrasse_09_high
Η θέα από το καφέ στην ταράτσα των Galeries Lafayettes στο Παρίσι

Τα πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται ενεργά στην προώθηση και διάδοση της γαλλικής «art de vivre» υποδέχονται 60 εκατ. επισκέπτες ετησίως στα 290 φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα, ενώ όπως εξήγησε η Τσαμπά-Ινσερτό εξαιτίας της πανδημίας και των lockdown έκλεισαν για δεύτερη φορά στα 128 χρόνια λειτουργίας τους. Η πρώτη φορά ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου! Τα καταστήματα Galleries Lafayette αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατο με τον περίτεχνο γυάλινο αρτ νουβό θόλο που δεσπόζει και επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται στο χώρο μαγεύοντας τους επισκέπτες.

Οι 22 πιο hot προορισμοί για το 2022

overn

Ωβέρνη-Ροδανός-Άλπεις για πράσινο τουρισμό και ποδηλασία,

καμπανια

Γραντ Εστ-Αλσατία-Αρδέννες, Καμπανία, Λωραίνη για γαστρονομία, design,

Μυλουζη

Μυλούζη για βόλτες στα μουσεία, Βουργουνδία για τα σπουδαία κρασιά και τις μοναδικές γεύσεις,

Normandie

Νορμανδία για «πράσινες και μπλε» ποδηλατικές διαδρομές,

havre_beach-1

Χάβρη-Ετρετά για τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Centre 4 αστέρων με εκπληκτική θέα στη θάλασσα,


Nantes-Fantasy-Land-900x470

Νάντη για το Voyage à Nantes από τις 2 Ιουλίου ως τις 11 Σεπτεμβρίου που μετατρέπει την πόλη σε έναν ζωντανό οργανισμό τέχνης και δημιουργικότητας,

chateau-de-chambord

Κέντρο-Κοιλάδα του Λίγηρα για το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ των Κήπων του Chaumont-sur-Loire,

chateau-d-amboise

Κάστρο της Αμπουάζ για το παρεκκλήσι του Saint-Hubert, τόπος ταφής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι,

Centre_des_Monuments_Nationaux_

Centre des Monuments Nationaux για τα εγκαίνια του Musée de la Marine στο Παρίσι,

Galeries_Lafayette

Galeries Lafayette για έναν όροφο αφιερωμένο αποκλειστικά στα παπούτσια,

Οξιτανια

Οξιτανία για τα γραφικά χωριά και τη διαδρομή GR736 για trekking κατά μήκος του ποταμού Ταρν,

Προβηγκια

Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή για βόλτες στα Φυσικά Πάρκα της περιοχής, Μασσαλία για βαρκάδες σε υβριδικό σκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια,

Αιξ-αν-Προβανς

Αιξ-αν-Προβάνς για τους μυστικούς κήπους,

luberon-villages-home

Λουμπερόν για ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς αυτοκίνητο, Βαρ για διακοπές στο όνομα της βιωσιμότητας και με σεβασμό στο περιβάλλον,

toylon-port

Υέρ, Τουλόν, Μεσογειακή Προβηγκία για τις τοπικές αγορές,

Κυανη_Ακτη

Κυανή Ακτή για slow τουρισμό στα κόκκινα βράχια της Εστερέλ, τα ποτάμια,

Εθνικο_Παρκο_Mercantour_

το Εθνικό Πάρκο Mercantour, Μπιότ για τα ατελιέ των τεχνιτών που είναι ανοιχτά στο κοινό,

le-village-de-mougins

Μουζέν για το Κέντρο της Φωτογραφίας,

Καννες

Κάννες για τα φεστιβάλ και το υποβρύχιο «μουσείο» στις Λερίνες Νήσους,

Antibes_vieille_ville_mai_2014

Αντίμπ, Ζουάν-λε-Πεν για τον Νίκο Καζαντζάκη και τη γαλήνια ομορφιά,

Νικαια_Κυανης_Ακτης

Νίκαια Κυανής Ακτής: για τη θάλασσα, το βουνό, τα πολυάριθμα μουσεία και γκαλερί,

Menton_vue_de_mer

Μεντόν για τα ξακουστά λεμόνια της,

Κορσικη

Κορσική για τη γαστρονομία με το φεστιβάλ Art’èGust,

Domaine_de_Murtoli_

Domaine de Murtoli για τις ανακαινισμένες bergèries με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και όλες τις παροχές που το καθιστούν κάτι παραπάνω από ένα απλό ξενοδοχείο,

Les_2_Alpes

Les 2 Alpes για σκι και πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως ηλεκτρικό mountain bike ή αλεξίπτωτο πλαγιάς,

Megeve-1

Μεζέβ για τις φωτογραφικές εκθέσεις και τα εξαίσια πιάτα από την σεφ Anne-Sophie Pic,

Serre_Chevalier_Brianco

Serre Chevalier Briançon για τη μεγαλύτερη πίστα του σκι στις Νότιες Άλπεις (250 χλμ.),

f73988ce1eae1902626b506ef443930494496d4c262457777fae433d95e73117

Air France-KLM για το καινοτόμο και οικολογικό Airbus A2220-300 με μείωση της τάξης του 20% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: «Μύλος» οι Μαχητές με την «κλεψιά» και την πείνα – Δείτε βίντεο

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Μακρόν: Κυρώσεις στη Μόσχα μπορεί να επιβληθούν ακόμη και χωρίς εισβολή στην Ουκρανία

Champions League: Ο Εμπαπέ... σκότωσε την επόμενη ομάδα του - Μαγικό φινάλε για την Παρί, 1-0 στο 94' τη Ρεάλ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης