«Όχημα» για τον τουρισμό ευεξίας η νέα εταιρεία Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.

«Όχημα» για τον τουρισμό ευεξίας η νέα εταιρεία Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.

Το υπουργείο Τουρισμού προωθεί νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας - Προβλέπεται η σύσταση του φορέα Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε. ενώ θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση

pool-690034_1920
Όχημα για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας που είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική οικονομία θα είναι ο νέος φορέας Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε. (ΙΠΕ Α.Ε.), για τη δημιουργία του οποίου η πρόταση καταρτίζεται αυτή την περίοδο σε σχέδιο νόμου που προωθείται από το υπουργείο Τουρισμού.

Το προσχέδιο και η αρχική πρόταση έχει αποσταλεί σε ΚΕΔΕ, δήμους και περιφέρειες που τους αφορά το ζήτημα, ακριβώς για να υπάρχει μια βάση συζήτησης, ενώ όταν γίνει Σχέδιο Νόμου θα μπει σε ανοικτή διαβούλευση όπως ορίζει ο κανονισμός. Σημειωτέον ότι για την πρόταση αυτή, με απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) υποστηρίζεται ότι η σύσταση της ΙΠΕ Α.Ε. πλήττει «άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».

Με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης η σύσταση της εταιρείας

Στο επιχείρημα αυτό ωστόσο αντιτείνεται ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει επ’ ουδενί και ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης θα βγει ενισχυμένος. «Η σύστασή της εταιρείας πραγματοποιείται με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και ενας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) ενώ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα κατέχει και ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που τίθεται περί «κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των δήμων», υποστηρίζεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η κυριότητα των ιαματικών φυσικών πόρων ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και επισημαίνεται ρητά ότι η δυνατότητα διαχείρισής τους από την εταιρεία δε συνιστά σε καμία περίπτωση κατάσχεση ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η εταιρεία με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση του σχεδίου νόμου, δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε πράξη περί μεταβίβασης ή αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος της κυριότητας ιαματικών πόρων.

Πώς θα λειτουργεί ο οργανισμός

Οι προτεινόμενες διατάξεις στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουρισμού ευεξίας με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Ο οργανισμός λειτουργεί ως μηχανισμός ειδικού σκοπού ωρίμανσης των δημόσιων φυσικών πόρων και ως επιταχυντής της ανάπτυξης των υποδομών των υδροθεραπευτηρίων και των καταλυματικών υποδομών. Δε θίγει το καθεστώς υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων, αντιθέτως χρηματοδοτεί μέσω του ταμείου ανάκαμψης την ανάπτυξη νέων εγχειρημάτων στον κλάδο του τουρισμού ευεξίας. Αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρείας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ιαματικών πόρων στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω γίνονται σε άμεση συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου και άμεσου οφέλους σε τοπικό επίπεδο. Στις προτεινόμενες διατάξεις ορίζεται ρητά ότι για την υλοποίηση του σκοπού της εταιρείας και την επιλογή των προς αξιοποίηση ιαματικών πηγών, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του οικείου ΟΤΑ, ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση αυτών θα αποδίδεται στους οικείους ΟΤΑ και ότι στρατηγικά προτεραιοποιείται η ωρίμανση των μη αναγνωρισμένων πόρων. Παράλληλα επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός νέου οικοσυστήματος γύρω από τον πόρο με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πολλαπλά οφέλη για την τουριστική οικονομία

Κλείσιμο
Τελικά η στόχευση και ο στρατηγικός στόχος των προτεινόμενων διατάξεων είναι η ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας που είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική οικονομία. «Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό πρόσημο σε μια μορφή τουρισμού που στην πραγματικότητα στη χώρα μας είναι ανύπαρκτος και που δίνει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και σε περιοχές μη " τουριστικές". Αυτό θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην χώρα ενώ οι ιαματικοί πόροι στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων», όπως αναφέρεται σχετικά.

«Για να επιτευχθεί αυτή η στόχευση, πρέπει να συγκεντρωθούν οι ιαματικές πηγές κάτω από την διαχείριση ενός φορέα, διότι έτσι δίνονται αυξημένες δυνατότητες παραχώρησης, που δεν υφίστανται όταν παραχωρούνται μεμονωμένες. Ο ιδρυόμενος φορέας (δηλ. οι ΙΠΕ) θα είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, αξιοποίηση, διαχείριση και παραχώρηση Ιαματικών πηγών, θα εξειδικεύεται στη δημιουργία επενδυτικών φακέλων για την μέγιστη εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους, θα μεριμνά για τις εκμισθώσεις, μελέτες, ανοικοδομήσεις κτλ., ώστε να ωριμάζει τα επενδυτικά σχέδια προς αξιοποίηση και τέλος θα συνεργάζεται με άλλους φορείς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τεχνογνωσίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερη με τον όρο να μην πλησιάζει τον 13χρονο μαθητή η 35χρονη καθηγήτρια που τον αποπλάνησε

Η Αθήνα απέκτησε και τρίτο Pocket Park, αυτή τη φορά στο Παγκράτι

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζει να αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης