ΟΤΑ: Ιστορικό χαμηλό στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους

ΟΤΑ: Ιστορικό χαμηλό στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους

Μειώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020 στα 120 εκατ. ευρώ, που ανέρχεται σε μια μείωση 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019

calculator
Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους στα 120 εκατ. ευρώ, που ανέρχεται σε μια μείωση 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Για το 20% εξ αυτών εκκρεμεί με υπαιτιότητα δικαιούχων ή αφορά λογιστικές εκκρεμότητες γεγονός που σημαίνει ότι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 179 εκατ. ευρώ και τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, εκτοξεύτηκαν στα 272 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, η αντίδραση του υπουργείου μετά από αυτή την αύξηση ήταν άμεση. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση κάθε δήμου και εξασφαλίζοντας τη δίκαιη μεταχείρισή τους προβλέποντας τη μελλοντική επιστροφή του 60%. Με αυτόν τον τρόπο, τον Δεκέμβριο του 2020, οι υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης καταγράφηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα: 

Ερευνητές εισηγούνται να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου

Υποχωρεί ο κορωνοϊός στη Βρετανία - Το τρίτο lockdown μείωσε σημαντικά τα κρούσματα

Απίστευτη καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια: Κατέρρευσαν δέντρα πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης