Χιονάδες: Το φημισμένο «Χωριό των Ζωγράφων»

Χιονάδες: Το φημισμένο «Χωριό των Ζωγράφων»

Σκαρφαλωμένοι επιβλητικά στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς των Ιωαννίνων, με δοξασμένο παρελθόν

Xionades_front__1_
Χιονάδες υπάρχουν και στον Έβρο, κοντά στο Διδυμότειχο, αλλά πιο διάσημοι είναι αυτοί των Ιωαννίνων (που κάποιοι τους λένε και «Χιονιάδες»), καθώς συγκαταλέγονται στα ξακουστά Μαστοροχώρια της Κόνιτσας –έχοντας γνωρίσει ιδιαίτερη φήμη ως το «Χωριό των Ζωγράφων».

Αυτό το δοξασμένο παρελθόν είναι πια περασμένο, μα εξακολουθεί να διατηρείται από τους 42 κατοίκους που έχουν απομείνει σήμερα (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Πλέον, άλλωστε, αποτελεί και πόλο έλξης επισκεπτών, αν και οι λάτρεις των βουνών δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη αφορμή για να φτάσουν εδώ: σκαρφαλωμένοι επιβλητικά στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, στις ανατολικές πλαγιές του Γράμμου (σε μικρή απόσταση από τα σύνορα Ελλάδας–Αλβανίας), οι Χιονάδες λογίζονται ως ένα από τα πιο ορεινά χωριά στα Ιωάννινα. Κάτι που φαίνεται και από το όνομά τους, φυσικά, που αντανακλά τους βαρείς χειμώνες της περιοχής με τα πολλά χιόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ