Γιατί δεν επιτρέπεται να τιμωρείτε τη γάτα σας πετώντας της νερό

Γιατί δεν επιτρέπεται να τιμωρείτε τη γάτα σας πετώντας της νερό

Μια από τις συμβουλές που δίνεται στους κηδεμόνες γάτων, όταν αυτές κάνουν κάτι που δεν επιτρέπεται, είναι ο ψεκασμός τους με νερό.

shutterstock_1618387072-scaled
Αυτός ο τρόπος θεωρείται αποτελεσματικός ώστε να σταματήσουν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Δυστυχώς στην πραγματικότητα, το να ψεκάζετε τη γάτα σας με νερό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να βλάπτει τη σχέση σας μαζί της. Και μόνο.

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές ο τρόπος αυτός έχει αποτελέσματα. Οι γάτες δεν αγαπούν το νερό στη γούνα τους και όταν θα το κάνετε, θα φύγουν τρέχοντας. Το ότι είναι αποτελεσματικό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και καλό γιατί στην πραγματικότητα η γάτα δεν μαθαίνει τίποτα άλλο από το να φοβάται-και μόνο- το μπουκάλι με το νερό. Δεν της μαθαίνετε δηλαδή ποια συμπεριφορά της είναι ανεπιθύμητη. Έτσι της διδάσκετε να σας φοβάται. Και επομένως, χαλάει την εμπιστοσύνη της σε εσάς. Οπότε κάνετε κακό αντί για καλό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό

Όπως είπαμε ο ψεκασμός της γάτας σας με νερό ως τιμωρία την κάνει να φοβάται τα μπουκάλια ψεκασμού. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα αν χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε σπρέι για ψύλλους, φάρμακα που κυκλοφορούν σε μπουκάλι ψεκασμού ή ακόμα και αν χρειαστεί ποτέ να την κάνετε μπάνιο. Για αυτό δεν είναι καλή ιδέα να της προκαλείτε φόβο για το νερό και γενικά για τα μπουκάλια ψεκασμού.


Κλείσιμο
Επιπλέον, η «μέθοδος του ψεκασμού» απαιτεί να είστε κοντά της όταν κάνει αυτό που δεν πρέπει. Αν δεν είστε στο σπίτι με το μπουκάλι να την ψεκάσετε, η γάτα σας θα είναι ελεύθερη να γρατζουνίσει τα έπιπλα, να περπατήσει στους πάγκους, να μασήσει τα φυτά σας ή να διαπράξει οποιοδήποτε «έγκλημα» είναι αυτό που δεν θέλετε να κάνει.

Δεν είναι προτιμότερο να της διδάξετε αντί γι’ αυτό σωστές συμπεριφορές; Μήπως αντί να την τιμωρήσετε όταν κάνει κάτι που δεν θέλετε, να την επιβραβεύσετε όταν δείτε να κάνει κάτι καλό;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι γάτες είναι τόσο ατίθασες και ξεροκέφαλες που δεν μπορούν να εκπαιδευτούν. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν! Απλά χρειάζεται τρόπος. Τρέχουν, για παράδειγμα, όταν ακούνε τον ήχο του ανοίγματος μιας σακούλας με λιχουδιές; Ναι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μάθει ότι ο συγκεκριμένος ήχος της σακούλας σημαίνει ότι σύντομα θα έρθει για αυτές κάτι νόστιμο.

Με τον ίδιο τρόπο που οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι γάτες. Απλώς πρέπει να βρείτε τι τις κινητοποιεί και να είστε πολύ συγκεκριμένοι στην επικοινωνία σας. Αν δείτε τη γάτα σας να ξύνει τον καναπέ, μην την τιμωρήσετε – αντίθετα, κατευθύνετέ τη προς το ονυχοδρόμιο και επιβραβεύστε τη κάθε φορά που τη βλέπετε να το χρησιμοποιεί. Κάντε το αυτό μέχρι να το χρησιμοποιεί με συνέπεια.

Οπότε κρατήστε το μπουκάλι με το σπρέι για τα φυτά του σπιτιού σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ