Ανεξήγητες «εκρήξεις φωτός» σε ανέφελο ουρανό κατέγραψε ρωσικό τηλεσκόπιο

explosions_light_1

Ένα πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο αποκάλυψαν ρώσοι επιστήμονες μέσα από τον δορυφόρο «Λομονόσοφ», στην ανώτερη ατμόσφαιρα:  Μπλε και κόκκινες εκρήξεις σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης  που  διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου και δεν συνδέονται με καταιγίδες

Μυστηριώδεις «εκρήξεις φωτός» κατέγραψε το ειδικό τηλεσκόπιο υπεριωδών ακτινών του ρωσικού δορυφόρου «Λομονόσοφ» στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Πυρηνικής Φυσικής του ρωσικού πανεπιστημίου Λομονόσοφ, έχουν καταγραφεί ισχυρές εκρήξεις φωτός, σε ένα καθαρό περιβάλλον από σύννεφα ή καταιγίδες.

«Οι καταγραφές του τηλεσκοπίου έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, περισσότερο απ΄όσο περιμέναμε. Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε νέα φυσικά φαινόμενα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Είναι εντυπωσιακό πως , αντίθετα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αυτές οι φωτεινές εκρήξεις συμβαίνουν πάνω από έναν καθαρό ουρανό, χωρίς ίχνος σύννεφου, πόσο μάλλον καταιγίδας» τονίζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μίκαελ Πάνασγιουκ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί ασυνήθιστες ηλεκτρικές εκκενώσεις (αστραπές και βροντές) από τους δορυφόρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) με ιδιαίτερα μπλε και κόκκινα χρώματα, οι οποίες όμως πάντα είναι συνδεδεμένες με σύννεφα που προκαλούν ισχυρές καταιγίδες.

Η νέα ρωσική ανακάλυψη βάζει νέα δεδομένα που πιθανόν να επηρεάζουν και τη δραστηριότητα των νεφών πιο χαμηλά, πιο κοντά στη Γη.

Ο ρωσικός δορυφόρος «Λομονόσοφ» που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ρώσο επιστήμονα του 18ου μ.Χ. αι. Μιχαήλ Λομονόσοφ, καθώς αποτελεί πρότζεκτ του ομώνυμου ρωσικού Παεπιστημίου, έχει βάρος  625 κιλά και μπήκε σε τροχιά το 2016 ενώ είναι εξοπλισμένος με ειδικά διαστημικά τηλεσκόπια που μελετούν παροδικά και μεταβατικά φαινόμενα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία άπτονται του ενεργειακού φάσματος και της χημικής σύνθεσης των κοσμικών ακτινών υψηλής ενέργειας. Ηδη έχει επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα, με κορυφαίον τον πρόσφατο εντοπισμό των  ανεξήγητων «φωτεινών εκρήξεων» που θέτουν νέα δεδομένα στην έρευνα.

Πηγή: Sputnik, Daily Mail

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George

Sprites λέγονται και δεν ανακαλύφθηκαν τώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zuckerberg_facebook

Το Facebook επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία - «Οι υπάλληλοι άκουγαν τα ηχητικά μηνύματα του Messenger με σκοπό να ελέγξουν αν η Τεχνητή Νοημοσύνη του Facebook ερμήνευε σωστά τα μηνύματα αυτά» δικαιολογήθηκε

1
vietnam

Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, οπως η Apple και η Samsung, έχουν πρόθεση να μεταφέρουν εκεί μέρος της παραγωγής τους, για να μειώσουν τα κόστη - Η χώρα προσπαθεί να βελτιώσει τις υποδομές της, αν και απέχει πολύ από την Κίνα

huawei

Το νέο λογισμικό ονομάστηκε «HarmonyOS» και παρουσιάστηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή Ρίτσαρντ Γιου, σε συνέδριο στο Ντονγκουάν στη βόρεια Κίνα - Με αυτό τον τρόπο ο κινέζικος τεχνολογικός κολοσσός «απαντά» στις κυρώσεις των ΗΠΑ

3