Ανακάλυψαν νέο γαλαξία ηλικίας σχεδόν όσο το σύμπαν

space-galaxy-pic

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 εκατομμυρίων ετών φωτός και θεωρείται ο πιο απομονωμένος νάνος γαλαξίας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα

Ο γαλαξίας μας βρήκε έναν νέο γείτονα. Πρόκειται για έναν άγνωστο έως τώρα μικρό γαλαξία που ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» (Hubble) και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Η ηλικία του νάνου γαλαξία -που ονομάσθηκε «Μπέντιν 1»- υπολογίσθηκε ότι είναι σχεδόν 13 δισεκατομμύρια έτη, λίγο μικρότερη από εκείνη του σύμπαντος, γεγονός που έκανε τους επιστήμονες να τον χαρακτηρίσουν «ζωντανό απολίθωμα από το πρώιμο σύμπαν».

Ο σφαιροειδής γαλαξίας είναι περίπου 1.000 φορές πιο αχνός από τον δικό μας. Επίσης έχει διάμετρο μόνο 3.000 έτη φωτός, πολύ μικρότερη του δικού μας, ο σπειροειδής δίσκος του οποίου φθάνει περίπου τα 100.000 έτη φωτός. Ο «Μπέντιν-1» απέχει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια έτη φωτός από τον κοντινότερο μεγάλο γαλαξία και θεωρείται ο πιο απομονωμένος νάνος γαλαξίας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Η διεθνής αστρονομική ομάδα, με επικεφαλής τον Λ.Ρ.Μπέντιν του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Πάντοβα στην Ιταλία, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Akis

Αμα είναι τόσο παλιός (13 δις ετη) πως είναι τόσο κοντά (30 εκ. ετη φωτός);

Λεωνίδας Τυρής

Αν η πηγή της δημιουργίας ήταν εδώ(το μπικ μπεν), ισχύει το όσο πιο μακρυά, τόσο μεταγενέστερος. Αυτό που ήθελα να δω όμως στο άρθρο,ήταν πως μετράν τα χρόνια του και πως είναι βέβαιοι ότι υπάρχει ακόμα(μπορεί να εξαφανίστηκε και το φως του να ταξιδεύει ακόμα)

George

Το τι υπάρχει ακόμα κανείς δεν το ξέρει, οπότε αρκούμαστε σε αυτό που βλέπουμε και θεωρούμε ότι υπάρχει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bees-many

Σε ένα ευφάνταστο πείραμα, Ευρωπαίοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ρομπότ ως μεσάζοντες για να επιτρέψουν σε αυτά τα δύο τελείως διαφορετικά είδη ζώων να αλληλεπιδράσουν από απόσταση 700 χιλιομέτρων