Το μήνυμα του Curiosity για τον Άρη: Είμαστε στο σωστό δρόμο για να βρούμε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη

curist-marsnew

Τα δείγματα ηλικίας 3,5 δισ. ετών ανανέωσαν τις ελπίδες ότι «υπάρχει κάτι εκεί έξω»...

Τις ελπίδες για εντοπισμό ζωής στον Άρη ανανέωσε η ανακοίνωση της NASA το απόγευμα της Πέμπτης για τον εντοπισμό οργανικών ουσιών στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη αλλά και μεθανίου.

Όπως «έγραψε» χαρακτηριστικά το Curiosity, το διαστημικό όχημα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στον Άρη, «αυτά είναι οργανικές ουσίες στη "γειτονιά μου"... Οι ποσότητες μεθανίου αυξάνονται κάθε καλοκαίρι και αρχαίες οργανικές ουσίες στα πετρώματα. Δεν βρήκα ζωή στον Άρη. αλλά οι ενδείξεις λένε ότι... είμαστε στον σωστό δρόμο».Οι δύο αλληλένδετες ανακαλύψεις, που παρουσιάσθηκαν σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science", κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές στο πεδίο της αστροβιολογίας, δηλαδή της πιθανότητας ανακάλυψης ζωής πέραν της Γης, γι' αυτό η NASA θεώρησε σκόπιμο να τις προβάλει διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου. Η συνδυασμένη παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος και μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη αρχαίων μικροοργανισμών στον 'Αρη.

Η συλλογή δειγμάτων που έκανε το γεωτρύπανο του ρόβερ από ιλυόλιθους (πετρώματα από λάσπη) στον κρατήρα Γκέιλ και η ανάλυσή τους στη συνέχεια από το επιστημονικό όργανο SAM (Sample Analysis at Mars) του Curiosity, αποκάλυψε μια σειρά από διαφορετικά οργανικά μόρια, δηλαδή με βάση τον άνθρακα.

Το 2015 είχαν υπάρξει οι πρώτες ενδείξεις από το Curiosity για περιορισμένες ποσότητες οργανικών ουσιών στον 'Αρη, αλλά παρέμεναν ορισμένες αμφιβολίες. Αυτή τη φορά, τα νέα δείγματα από δύο σημεία του ίδιου κρατήρα, που πιστεύεται ότι έχουν ηλικία περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών, έφεραν στο φως βέβαια στοιχεία για την παρουσία αρκετών οργανικών ουσιών, ορισμένες από τις οποίες είναι πτητικές.

Μερικές τέτοιες ουσίες, οι οποίες έχουν επίσης βρεθεί στη Γη, είναι το θειοφαίνιο, το μεθυλθειοφαίνιο, η μεθανοθειόλη και το διμεθυλοσουλφίδιο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα μόρια αποτελούν τμήματα άλλων μεγαλύτερων οργανικών μορίων που υπήρχαν στον 'Αρη. Τόνισαν όμως ότι προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν αν η προέλευση αυτής της οργανικής ύλης είναι βιολογική, γεωλογική ή μετεωριτική, αλλά δεν αποκλείουν την πρώτη περίπτωση.

Όσον αφορά το μεθάνιο της αρειανής ατμόσφαιρας, οι μετρήσεις δείχνουν σημαντικές εποχικές διακυμάνσεις στις συγκεντρώσεις του. Στο παρελθόν είχαν ανιχνευθεί μικρές ποσότητες μεθανίου στον γειτονικό πλανήτη και η προέλευσή του αποτέλεσε πηγή έντονης διαμάχης. Στη Γη το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου έχει βιολογική προέλευση (από μικροοργανισμούς), αλλά για το αρειανό μεθάνιο είχαν προταθεί και άλλες αβιοτικές εξηγήσεις, όπως η διαστημική προέλευσή του.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από ατμοσφαιρικές μετρήσεις στη διάρκεια τριών αρειανών ετών (55 γήινων μηνών) που έκανε το Curiosity. Αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ότι τα επίπεδα μεθανίου στον «κόκκινο πλανήτη» εμφανίζουν ένα έντονα εποχικό κύκλο, που κυμαίνεται από 0,24 έως 0,65 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση καταγράφεται κάθε χρόνο προς το τέλος του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο του 'Αρη.

Οι επιστήμονες αποκλείουν πλέον διάφορες πιθανές πηγές προέλευσης του μεθανίου. Θεωρούν πιθανό ότι μεγάλες ποσότητες αυτού του αερίου εγκλωβίζονται και αποθηκεύονται στο αρειανό υπέδαφος σε κρυστάλλους με βάση το νερό, που λέγονται ενώσεις εγκλεισμού ή κλαθράτες. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι εποχικές αλλαγές στην θερμοκρασία του πλανήτη πιθανώς προκαλούν τις αυξομειώσεις στην απελευθέρωση του μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση, θα καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια για να κατανοηθεί ο κύκλος του μεθανίου στον 'Αρη.

Η βέβαιη πλέον ανίχνευση οργανικών μορίων και μεθανίου στον 'Αρη αυξάνει τις πιθανότητες ο γειτονικός πλανήτης κάποτε να φιλοξενούσε ζωή. Το Curiosity είχε δείξει από το 2014 ότι ο κρατήρας Γκέιλ διέθετε συνθήκες κατάλληλες για ζωή πριν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, συμπτωματικά σε μια εποχή που η ζωή στη Γη είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με μορφή μικροοργανισμών.

Συνεπώς, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν είναι απίθανο να υπήρχε τότε κάποια μορφή ζωής και στον 'Αρη, εφόσον είναι πλέον δεδομένο, μετά τα νέα ευρήματα, ότι οργανικές ουσίες υπήρχαν στο έδαφός του εκείνη την μακρινή εποχή.

Η ζωή στη Γη χρησιμοποιεί και παράγει τέσσερα βασικά είδη οργανικών ουσιών: υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. Καθένα από αυτά αποτελείται από μικρότερα οργανικά μόρια, όπως τα σάκχαρα, τα αμινοξέα και τα νουκλεοτίδια. Κάνοντας την υπόθεση ότι η (υποθετική) αρειανή ζωή δεν θα διέφερε ιδιαίτερα από τη γήινη, οι επιστήμονες εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στην εύρεση αυτών των θεμελιωδών λίθων της ζωής στον 'Αρη.

Η NASA έκανε γνωστό ότι το Curiosity («Περιέργεια») που είχε σταματήσει τις γεωτρήσεις και τη συλλογή δειγμάτων τον Οκτώβριο του 2016 εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος, μόλις άρχισε πάλι το έργο του. Το σκληροτράχηλο επιστημονικό ρόβερ, που έφθασε στον 'Αρη τον Αύγουστο του 2012, συνεχίζει να ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στο Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους περίπου 5.000 μέτρων στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ.

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Το μήνυμα του WALL-E για την Γη

Αγαπημένε ξάδερφε Curiosity σε παρακαλώ να ψάξεις εκτενέστερα για το λουλούδι στον Αρη και για γόνιμο έδαφος, διότι εδώ στην Γη τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειρότερο. Μόνο στα χρόνια που λείπεις στην αποστολή σου, η μόλυνση των θαλασσών απο τα πλαστικά πολλαπλασιάστηκε και νεκρές φάλαινες ξεβράζονται νεκρές συνέχεια, στις παραλίες απο τα πλαστικά που έφαγαν. Σε κάποιες έντονα βιομηχανικές χώρες, όπως η Κίνα πολλοί χρειάζονται μάσκες για να αναπνεύσουν ακόμα και στον ύπνο τους. Το πόσιμο νερό λιγοστεύει και με το λιώσιμο των πάγων στους πόλους οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ξεκόλλησε απο την ανταρκτική! Εγω μαζεύω συνέχεια σκουπίδια και τα κυβοποιώ αλλά σε λίγο καιρό η χωματερές δεν θα επαρκούν. Οι μπαταρίες μου έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Πρέπει να κάνεις σύντομα. Εχεις χαιρετισμούς και απο την φίλες μου, την μικρή τερέζα και την EVE που περιμένει πως και πως να έρθει να παραλάβει το λουλούδι και τα δείγματα! Ο ξάδερφος σου, WALL-E

Κώστας Μ.

Φίλε εσυ έκανες tweet με την φωτό του wall.e πριν λίγο στο tweet του Curiosity; γιατί μπήκα πριν στο twitter απο τον σύνδεσμο του άρθρου ποιο πάνω και είδα ένα tweet παρόμοιο με το δικό σου, απο εναν με όνομα wall.e

The Guardian

Devastating climate change could lead to 1m migrants a year entering EU by 2100

Αίτηση

Παρακαλώ την Nasa να μου στείλει στο σπίτι το αντίγραφο του curiosity που έχουν για να μου κάνει 4 τρύπες στον τοίχο για ούπα 12αρι γιατί το δράπανο που έχω δεν έχει τόσο μεγάλο τσοκ και θέλω να εντοιχίσω την τηλεόραση την βαριά που έχω. Υποσχόμεθα και μεγάλες μετρήσεις μεθανίου γιατί τα πεθερικά μου τρώνε πολλά φασόλια και μας έχουν ξετινάξει. Ούτε κουνούπι δεν πετάει. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων για την εξυπηρέτηση. I ask Nasa to send me the copy of the curiosity they have to make me four holes in the wall for anchor 12are because the drill I have is not that big chuck and I want to install the heavy TV I have. We promise and great methane measurements because my father-in-law is eating a lot of beans and they've got us off. Neither the mosquito does not fly. Thanks in advance for the service. Αν δεν σας αρέσει η μετάφραση στα αγγλικά να βελτιώσετε την AI του google translator γιατί έτσι τα μετέφρασε.

Μεθάνιο

Με τόσο μεθάνιο θα πρέπει να κλάνουν πολύ οι εξωγηίνοι! Ειδικά το καλοκαίρι που αυξάνονται οι μετρήσεις. Θα μας μεθύσουν στις πορδές με τόσο μεθάνιο. Να δείτε εδω πόσο μεθάνιο θα απελευθερωθεί απο τους ωκεανούς με την κλιματική αλλαγή! Θα το βλέπουν εξωγηίνοι με τα υπέρυθρα τηλεσκόπια τους και θα νομίζουν οτι κλάνουμε περισσότερο απο αυτούς!

Souvlaki in methane out

Ρε τριτοκοσμικέ σουβλακοφάγε Μπαλκανορωμιέ δεν υπάρχει άλλος τρόπος να παραχθεί μεθάνιο δηλαδή, μόνο αυτός υπάρχει; Άιντε μπαγλαμά!

Δεν τα πίανεις

Τι να σε κάνω που δεν σου κόφτει μια και δεν καταλαβαίνεις το αστείο? Λες να γνωρίζω μόνο οτι το μεθάνιο απο τους ωκεανούς θα δημιουργήσει πρόβλημα με την υπερθέρμανση και να μην γνωρίζω και με πόσους άλλους τρόπους παράγεται και οτι σε συνδυασμό με οξυγόνο υποδηλώνει ζωή? Ούτε ένα αστείο δεν σηκώνεις και σκυλοβρίζεις, κρυόκωλε, στρυφνέ άνθρωπε?

Γκαντεμιά

Μόνοι με τους... νεοδημοκράτες

@Γκαντεμιά

Νεοδημοκράτες πάντου φίλε μου...

Anonymous

Εδω υπαρχει κοσμος που χαφτει οτι σπιναρουμε μονοι μας σαν πλανητης και σπιναρουμε γυρω απο τον ηλιο , αυτες τις @@ δεν θα χαψουν ; Συμφωνα με τα "βιβλια" η βαρυτητα μας κρατα να μην πεταξουμε απο την φυγοκεντρο της περιστροφης της γης . Υπαρχει το εξης παραδοξο ομως : Η περιστροφη ειναι απο 0 χλμ στους πολους εως 1600+ χλμ στον ισημερινο ,παρολαυτα η βαρυτυτα ειναι περιπου παντου 9,81 .... Εαν "ζυγισουμε" τιμη αυτη με τα "μηδενικα" χλμ των πολων ,οσο περπαταμε απο τους πολους προς τον ισημερινο γινομαστε ελαφροτεροι σε σημειο που θα επρεπε να μας εκτιναξει στο διαστημα η φυγοκεντρος .Το αντιθετο εαν η τιμη αυτη "ζυγιστει" με την ταχυτητα του ισημερινου, οσο περπαταμε απο τον ισημερινο προς τους πολους γινομαστε βαρυτεροι αφου εξασθενει η φυγοκεντρος σε σχεση με την σταθερη βαρυτητα σε σημειο που κοντα στους πολους να σερνομαστε σαν φιδια ανημποροι να σταθουμε στα ποδια μας αφου θα ζυγιζουμε πολυ περισσοτερο λογω ελξης ........ Βλεπετε τι @@ μας διδασκουν ακομα εν ετη 2018 και εσεις πιστευετε οτι ....πηγαμε στον αρη ;;;;;

Κακοπροαίρετος

Η διανοητική ανεπάρκεια είναι ανίατη , σου προτείνω τουλάχιστον να έχεις έναν ψυχίατρο από κοντά γιατί είναι βέβαιη η κατάληξή σου.

Anonymous

Αυτα ειναι τα στοιχεια που μπορεις να φερεις σε αντιπαραθεση με την δικη μου απαντηση ; Στρουθοκαμηλισμος μου μοιαζει .... Αν μπορεις να με αντικρουσεις με στοιχεια κανε το αλλιως κανε την ... !

jim

Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να παραθέτει κανείς λογικοφανή επηχειρηματα σε άτομο με τέτοιο βαθμό διανοητικής αστάθειας αλλά θα κάνω μια υπεράνθρωπη προσπάθεια! Η επιτάχυνση εξαιτίας της δύναμης της βαρύτητας στη γη είναι ίση με 9.81 m/s² και συμβολίζεται με το γράμμα g. Αυτό σημαίνει ότι, αγνοώντας την αντίσταση του αέρα, για ένα αντικείμενο, που εκτελεί ελεύθερη πτώση κοντά στην επιφάνεια της γης, η ταχύτητα του θα αυξάνεται με ρυθμό 9,81 m/s για κάθε δευτερόλεπτο της πτώσης του. Έτσι, ένα αντικείμενο από κατάσταση ηρεμίας και αφού αφεθεί ελεύθερο θα έχει ταχύτητα 9,81 m/s μετά από ένα δευτερόλεπτο, 19,62 m/s μετά από δύο δευτερόλεπτα Το σώμα που εκτελεί ελεύθερη πτώση ασκεί και αυτό με τη σειρά του στη Γη δύναμη ανάλογου μέτρου και αντίθετης φοράς με αυτή που του ασκεί η ίδια, κάτι το οποίο σημαίνει πως η Γη επιταχύνεται προς το σώμα. Όμως, εξαιτίας της τεράστιας μάζας της Γης (και της συνεπακόλουθης αδράνειάς της) σε σχέση με το σώμα η επιτάχυνση αυτή είναι αμελητέα. με απλα λογια παρολο που υπαρχουν διακυμανσεις στο ποσοστο της βαρυτητας ανα γεωγραφικη περιοχη η επιδραση στο αισθανομενο σωμα ειναι ελαχιστη θεμελιωδης νομοι της βαρυτητας <<Κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σώμα με δύναμη ανάλογη του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης του κέντρου μάζας τους>> <<Οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ δύο ουρανίων σωμάτων είναι ανάλογες του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογες του τετραγώνου της μεταξύ των κέντρων μάζας τους απόστασης>> παραθέτω τον εξής συνδέσμο http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/pi/content.html?c=29&t=3,7014 αυτο που προσπαθεις να πεις ειναι η η θεωρια της επιταχυνσης της βαρυτητας! εγω ομως την ξερω καπως διαφορετικα! εαν ενας ταξιδιωτης διεχιζε την Γη απ'' τους πόλους προς ισημερινο θα ενιωθε ελαχιστα γραμμαρια ελαφρυτερος στα ψηλοτερα σημεια του ισημερινου στους πολους θα ηταν δυσκολο να φτασουμε γιατι δεν προκειται για σταθερο σημειο αλλα συνεχως μετατοπιζεται εκτος απο πιθανα προβληματα υγειας και βλαβες στα μηχανικα οργανα λογο των ηλεκρομαγνητικων κυματων δεν θα υπηρχε αλλη σημαντικη επιδραση στο αθρωπινο σωμα. Η εξασθενηση της φυγοκεντρου δυναμης σε αυτην την κλιμακα δεν παρακαμπτει τους βαρυτικούς νομους! το 0 στην φυσικη ειναι απλα μια μεταβλητη δεν ορίζει απαραίτητα την απόλυτη έλλειψη δεδομενου οτι υπαρχει μια καθόρισμενη ποσότητα ενεργειακών δυνάμεων στην φύση η οποια μεταβάλλεται . .

Anonymous

Θα προσπαθησω να ειμαι πιο συντομος απο εσενα . Ανεξαρτητα απο τους αλλους δυο εσυ επιμενεις περισσοτερο . Μιλας μονο για την βαρυτητα η οποια ως επιστημονικη εννοια (δεν μπορεις να το αρνηθεις αυτο δυστυχως, αν το κανεις , μιλαω σε τουβλο ) ειναι ΑΝΑΠΟΔΕΙΧΤΗ . Μονο τα αποτελεσματα της μπορουμε να εχουμε ως μετρησιμο μεγεθος και αυτα μονο ως θεωρια . Για να στηρηχθει λοιπον αυτο το "κατι" ως θεωρια επρεπε συμφωνα με τον 3ο νομο του νευτωνα να υπαρχει και το "αντι-κατι" το οποιο εξισορροπει το "κατι " . Ετσι λοιπον "εφευρηκαμε" την βαρυτητα αλλα για να την στηρηξουμε ως θεωρια επρεπε να υπαρχει και η αντιστοιχη αντι-δυναμη της που την φερνει σε ισορροπεια . Αυτη η αντι-δυναμη ειναι η φυγοκεντρος δυναμη μιας υποθετικης περιστροφης της Γης . Με δυο λοιπον υποθετικες δυναμεις "δενει" το γλυκο που λεγεται Ηλιοκεντρικο συστημα . Χωρις την μια απο τις δυο ,παυει να υπαρχει η αλλη καθως και το Ηλιοκεντρικο συστημα ως θεωρια ( μελετησε λιγο να δεις ποσες ανακριβειες υπαρχουν σε αυτο ,μεχρι και διαφορετικη ημερα φτιαξαμε (την ηλιακη) για να το κανουμε καπως να δουλεψει ) . Βλεπεις λοιπον εν συντομια οτι ολα εγιναν για να μεταβουμε απο ενα γεωκεντρικο συστημα το οποιο καθιστα ακινητη την γη και σαφως δημιουργημα του Θεου (και ολα τα υπολοιπα στην υπηρεσια του μοναδικου δημιουργηματος Του , του ανθρωπου )σε ενα ηλιοκεντρικο συστημα το οποιο "ξεριζωνει" τον Θεο απο αυτο και μας καθιστα ενα τυχαιο γεγονος μιας τυχαιας εξελιξης μιας τυχαιας εκρηξης καπου καπως καποτε .... Δηλαδη εαν μηδενησουμε την βαρυτητα ( αντιβαρυντικοι θαλαμοι ) δεν επρεπε η φυγοκεντρος να μας σκοτωσει επιτοπου αφου πλεων εντος του αντιβαρυντικου θαλαμου αυτο το κατι που μας κραταει ειναι πλεον 0 ; Μπορω ολη την ημερα να φερνω απτα παραδειγματα απο την καθημερινοτητα μας χωρις να μπορουμε με καμια φυσικη συναρτηση να τα αποδειξουμε ( Μπονους ο καπνος απο τα ηφαιστεια παει πανω και ευθεια,βγαλε ενα τσιγαρο απο το παραθυρο του οχηματος σου με 10 χλμ οχι με 1600+ που λεμε οτι παει η γη και πες μου αν θα παει επανω οπως τα ηφαιστεια .....) . Εν κατακλειδι , ουτε βαρυτητα υπαρχει ως απτο μεγεθος ουτε φυγοκεντρος ... Ειμαστε ακινητοι ....

kk

Βασικά ανήκουμε στο ίδιο σύστημα, ούτε επιταχύνεται η κίνηση, ούτε επιβραδύνεται, άρα είναι σαν να μην κινούμαστε καθόλου. Αν για παράδειγμα σταματήσει απότομα η Γη τότε καμία βαρύτητα δεν θα μπορέσει να μας κρατήσει.

Anonymous

Η μηδενικη επιταχυνση δεν εχει καμια σχεση με την φυγοκεντρο η οποια πρακτικως μηδενιζεται στους πολους ενω μεγιστοποιητε στον ισημερινο . Παραδειγμα το "γυρω γυρω ολοι " της παιδικης χαρας . Στον αξονα περιστροφης του δεν ασκειται επανω σου η ιδια δυναμη που θα ασκηθει οταν εισαι στην εξωτερικη πλευρα του . Εκει ειναι πολλαπλασια παροτι η επιταχυνση του ειναι μηδενικη οταν "πιασει" τις στροφες του . Ποσο δυσκολο ειναι να το καταλαβετε ; Μας ταιζουν κουτοχορτο και το τρωμε ....

jim

Ρε φιλε προσπαθεις να καταλαβεις τι ειναι η φυγοκεντρος και η κεντρομολος δυναμη χωρις να εχεις υποψη σου βασικες εννοιες της βαρυτητας της ανδρανειας και της μαζας! η δυναμη που καθορίζει το <<γυρω γυρω ολοι>> εξαρταται απ'' τον ρυθμο της ορμης της μεταβολης του αντικειμενου δεδομενου οτι προκειται ομως για σταθερη μαζα ισουται με το γινομενο της μαζας επι την επιταχυνση που αποκτα απ'' τον αξονα προς την εξωτερικη πλευρα!

Anonymous

Μαλιστα δεν εχω ιδεα , ε ; Τοτε εξηγησε μου εφ οσων υπαρχει η βαρυτητα και η αδρανεια της μαζας , το εξης : Ο ηλιος ως υποτιθεμενο κεντρο του συστηματος μας ειναι 1 εκ φορες μεγαλυτερος απο την γη . Κρατα σε τροχια γυρω του ολους τους πλανητες , ετσι ; Ο Διας ειναι ο 5ος πλανητης και εχει μαζα μεγαλυτερη απο ολους τους υπολοιπους πλανητες του ηλιακου ως συνολο . Το φεγγαρι οταν λοιπον βρισκεται αναμεσα απο την γη και τον ηλιο , γιατι η γη καταφερνει και δεν το "χανει" ; Γιατι δεν το "κλεβει" η τεραστια βαρυντικη δυναμη του ηλιου αφου ειναι ικανη να κρατα πολυ πιο μεγαλους σε μαζα πλανητες και μακρυτερα απο εμας στη σωστη τροχια και θεση τους ; Μηπως ξαφνικα η γη απεκτησε σουπερ-βαρυτητα που αψηφα τον νευτωνειο νομο περι ελξης δυω σωματων ; Μπεεε....Μπεεεε....

Nik

Ούτε καν τα βασικά... Η διαφορά στο βάρος εξηγείται ακριβώς επειδή η Γη δεν είναι ακριβώς στρογγυλή αλλά σαν "πατάτα"...Βιβλίο 1ης Λυκείου (κοπάνα έκανες?) "Επειδή η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα, αλλά παρουσιάζει μια διαπλάτυνση στον ισημερινό, η ισημερινή ακτίνα της Γης είναι μεγαλύτερη κατά 21km περίπου από την αντίστοιχη πολική ακτίνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απόσταση απ' το κέντρο της Γης στον ισημερινό να είναι μεγαλύτερη απ' ότι θα ήταν, αν το σώμα βρισκόταν στους πόλους. Επομένως, στον ισημερινό θα δέχεται μικρότερη έλξη από τη Γη και η τιμή του g θα είναι επίσης μικρότερη."

Anonymous

21 km νομιζεις ειναι αρκετα για εξισοροπηση διαφορας γωνιακης ταχητητας 0 εως 1600+ χλμ ;;; Αλλος πιο εξυπνος υπαρχει στην γειτονια σου ;;

Anonymous

Εδω υπαρχει κοσμος που χαφτει οτι σπιναρουμε μονοι μας σαν πλανητης και σπιναρουμε γυρω απο τον ηλιο , αυτες τις @@ δεν θα χαψουν ; Συμφωνα με τα "βιβλια" η βαρυτητα μας κρατα να μην πεταξουμε απο την φυγοκεντρο της περιστροφης της γης . Υπαρχει το εξης παραδοξο ομως : Η περιστροφη ειναι απο 0 χλμ στους πολους εως 1600+ χλμ στον ισημερινο ,παρολαυτα η βαρυτυτα ειναι περιπου παντου 9,81 .... Εαν "ζυγισουμε" τιμη αυτη με τα "μηδενικα" χλμ των ποων ,οσο περπαταμε απο τους πολους προς τον ισημερινο γινομαστε ελαφροτεροι σε σημειο που θα επρεπε να μας εκτιναξει στο διαστημα η φθγοκεντρος .Το αντιθετο εαν η τιμη αυτη "ζυγιστει" με την ταχυτητα του ισημερινου, οσο περπαταμε απο τον ισημερινο προς τους πολους γινομαστε βαρυτεροι αφου εξασθενει η φυγοκεντρος σε σχεση με την σταθερη βαρυτητα σε σημειο που κοντα στους πολους να σερνομαστε σαν φιδια ανημποροι να σταθουμε στα ποδια μας αφου θα ζυγιζουμε πολυ περισσοτερο λογω ελξης ........ Βλεπετε τι @@ μας διδασκουν ακομα εν ετη 2018 και εσεις πιστευετε οτι ....πηγαμε στον αρη ;;;;;

Carbon 12 number of man

Και το CARBON 12 στην φωτό του curiosity στο twitter, ποζάρει πρώτο, πρώτο. Γνωρίζετε απο ποια και απο πόσα στοιχεία αποτελείται το CARBON 12 και τι αριθμός βγαίνει στο τέλος? Παραθέτω άρθρο: Ο άνθρακας 12 αποτελεί το 99% όλων των γνωστών μορφών άνθρακα και είναι ένα ισότοπο του άνθρακα που αποτελείται από 6 νετρόνια 6 πρωτόνια και 6 ηλεκτρόνια. Ο άνθρακας 12 υπό συγκεκριμένες συνθήκες λοιπόν μετουσιώνεται σε άνθρακα 7 (ή να πω απο 666 σε 661 αφού διατηρεί 6 πρωτόνια, 6 ηλεκτρόνια και 1 μόνο νετρόνιο), που η δομή του carbon 7 σχηματικά ομοιάζει με το “άνθος της ζωής” ή τον εξαπέταλο λωτό… ή τα ανάστροφα “εψιλον - δελφικό έψιλον… αυτό που φόραγε και η άγρια φυλή των Ντόγκον κάθετα στο κεφάλι τους και που είχαν αφύσικες αστρονομικές γνώσεις! Για να δούμε όμως και το εξώφυλλο του μουσικού άλμπουμ: APHRODITE'S CHILD τι ακριβώς έγραφε και οχι μόνο τον αριθμό αλλά τα λόγια και την διασύνδεση του συνθέτη με την Nasa. Τι διαστημικό μυστικό κρύβεται εδω άραγε? Τι λέει η επιστήμη? Οι πρόσφατες απονομές των βραβείων νόμπελ ( φυσικής και χημείας ) ήταν αυτές που έδωσαν στο κοινό έρευνες και γνώσεις σχετικά με το στοιχείο άνθρακας 7, προσθέτοντας μια ακόμη σημαντική διάσταση στην ήδη γνωστή εποχή μετάβασης που διανύουμε προς το συνειδησιακό άλμα της ανθρωπότητας. Ο άνθρακας για μια ακόμη φορά εξέπληξε τους επιστήμονες. (The Nobel Prize in Physics 2010 was awarded jointly to Andre Geim and Konstantin Novoselov for groundbreaking experiments regarding the two-dimensional material graphene) Ωστόσο η ιστορία του άνθρακα και των θαυμάτων του δεν περιορίζεται σε αυτά που ανακάλυψαν οι νομπελίστες. Και γιατί συνδέουμε τα παραπάνω με το συνειδησιακό άλμα της ανθρωπότητας? Πολύ απλά γιατί πάντοτε ήταν συνδεδεμένο με την ανθρώπινη συνείδηση. Επί χιλιετίες επιβίωσε αυτή η γνώση καλά κρυμμένη μέσα σε μυστικιστικές σχολές.Από τον Πυθαγόρα και τα πλατωνικά στερεά, την κουνταλίνι και το Χριστιανισμό μέχρι και τον κύβο του Μέτατρον που είδε τα τελευταία χρόνια ευρύτερα το φως της δημοσιότητας, το μυστικό είναι κοινό: η αφύπνηση της ανθρώπινης συνείδησης προκαλεί μια μετάλλαξη του άνθρακα 12 σε άνθρακα 7, το οποίο δύσκολα μπορεί να ανιχνευθεί ή να παραχθεί τεχνητά, αλλά προκαλεί τη διεύρυνση εκείνη της ανθρώπινης συνείδησης που χαρακτηρίζεται από τη φωτεινή άλω γύρω από τις κεφαλές των φωτισμένων ανθρώπων όλης της γνωστής ανθρώπινης παράδοσης. Η μετατροπή του άνθρακα 12 σε άνθρακα 7 συμβαίνει ουσιαστικά μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου όπου ανοίγει και το τρίτο μάτι της διορατικότητας

zz

Ναι ? Λένε έχετε δημιουργήσει και κτηματολόγιο για τον ΑΡΗ , και ότι θα ανοίξετε παράρτημα του στην ΕΛΛΑΔΑ , είναι αλήθεια ?

germanotsolias

ειναι μαθηματικα απιθανο να μην υπαρχει και αλλου ζωη τοσο στο χωρο οσο και στο χρονο του απεραντου συμπαντος

kk

Υπάρχουν σπήλαια στην γη, όπου υπάρχουν αέρια σε θανατηφόρες για τον άνθρωπο ποσότητες, στις οποίες ζουν βακτήρια που χρησιμοποιούν αυτά τα αέρια για ενέργεια. Δηλαδή συνθήκες που δεν έχουν σχέση με την ζωή στην Γη όπως την ξέρουμε. Συνθήκες που θα μπορούσαν να βρεθούν και στον Άρη, πόσο μάλλον αν δεν έχει παγώσει εντελώς ο πυρήνας του. Μπορεί να μην αρκεί για μαγνητικό πεδίο, αλλά δεν σημαίνει ότι μέσα του δεν υπάρχει δραστηριότητα (εφόσον συνεχίζει και βγάζει μεθάνιο). Είναι δύσκολο να υπάρχει εξελιγμένη ζωή, π.χ. έντομα, αλλά για βακτήρια πλέον είναι θέμα χρόνου να τα εντοπίσουν. Απλά θα πρέπει να σκάψουν και δεν εννοώ 3 εκατοστά. Φυσικά εκεί δεν θα φτάνει ο ήλιος, άρα τα πάνελ δεν θα δουλεύουν. Θα πρέπει να στείλουν όχημα που να λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΠΙΟ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΡΑΣ 45ΧΡΟΝΟΣ ΦΕΣΑΔΟΡΟΣ/ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΣ/ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ (ΓΗΡΑΤΟΣ) Δ.Υ., ΠΑΤΣΟΚΟΙΛΑΡΑΣ- ΤΣΙΠΟΥΡΟΡΟΥΦΗΧΤΡΑΣ- ΤΑΒΛΑΔΟΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΟΥ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΠΟΓΟΝΟΥ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ....

TRAGIC

ΚΩΣΤΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΕΤΟ ΔΡΑΜΑ

ΚΟΣΤΟΔΡΑΜΑ

ΚΩΣΤΟΔΡΑΜΑ εσυ σε πια ΔΕΚΟ ΕΙΣΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ??????? ή σε δυο ΔΕΚΟ ......... ΕΛΤΑ ............. και ΔΕΗ μαζι ?????? γιατι πληρωνουμε τη ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ και τα χρηματα τα ΓΛΕΝΤΑΝΕ στα ΕΛΤΑ !!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apophis

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης υπολογίζουν ότι θα πλησιάσει σε ακτίνα 100.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας - Επίσημη ενημέρωση με συνέντευξη Τύπου στα τέλη Ιανουαρίου

5
uhuhww

Η Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της δωρεάν υπηρεσίας Vodafone Ready Index, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν τη μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, προτείνοντάς τους ψηφιακά εργαλεία μέσα από το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών Vodafone Smart Business.