"Ευέλικτα" συμβόλαια αντί κατώτατου μισθού προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα ως "αντίδοτο" στην επέλαση των ρομπότ

rb

Αποθαρρυντική για το μέλλον της αγοράς εργασίας η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) για τον ανταγωνισμό ανθρώπων και ρομπότ

Η αυτοματοποίηση στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί πλέον ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Η νέα αυτή πραγματικότητα στην οποία από ότι φαίνεται θα πρέπει να προσαρμοστούν οι άνθρωποι (και όχι τα ρομπότ) έχει δημιουργήσει ήδη ισχυρό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο World Development Report, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεχάσουν τον κατώτατο μισθό αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα ρομπότ.

Μάλιστα, ο παγκόσμιος οργανισμός κάνει λόγο, γενικότερα, για αναγκαία απορρύθμιση και «ευέλικτα» συμβόλαια στην αγορά εργασίας, γεγονός που μεταφράζεται σε μειωμένα δικαιώματα για το εργατικό δυναμικό.

Ήδη η έκθεση έχει θορυβήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τον επικεφαλής (Owen Tudor) της ITUC (International Relations at the International Trade Union Committee) να δηλώνει στο Business Insider:

«Οι προτάσεις της Τράπεζας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία ισότητα της μιζέριας. Είναι περίεργο ότι η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος χρειάζεται αύξηση των μισθών, η αφαίρεση δικαιωμάτων στου εργαζομένους δεν αποτελεί λύση».

Από την πλευρά του, αξιωματούχος (Peter Bakvis) της International Trade Union Confederation ανέφερε στην εφημερίδα Guardian πως η έκθεση «αγνοεί σχεδόν ολοκληρωτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Μην φοβάστε, τράπεζα το είπε.

Με πολιτικές ανακατατάξεις που θα συμβούν όλα αντιμετωπίζονται. Ο φόρος εισαγωγής μεταξύ των χωρών θα γίνει φόρος που καταπολεμά την ανεργία λόγω αθέμιτου κατασκευής από ρομπότ. Η χρήση των ρομπότ θα ανεβάσει σταδιακά το βιοτικό επίπεδο. Ο κόσμος δεν θα δεχτεί το κέρδος από την μείωση κόστους παραγωγής να το καρπούνται οι κεφαλαιοκράτες. Και Μακροοικονομικά δεν βγαίνει. Απλά το κεφάλαιο μόνο του δεν παράγει, ότι κατασκευαστεί από ρομπότ και χωρίς μισθούς στους καταναλωτές δεν θα υπάρχει κατανάλωση.

Vasileios

Σε συνέχεια του προήγουμενού μου σχολίου, μπορεί κανείς να τολμίσει μια πρόβλεψη ότι παρατηρείται μια μετάβαση(transcendence θα το λέγαμε καλύτερα) της ανθρωπότητας στην απεξάρτησή της από αντιφρονούντες με την ιδεολογία της ηγεσία ς άτομα. Σε μια νέα εποχή, ακριβώς όπως και με τη βιομηχανική επανάσταση που τότε οι βιομηχανίες πάψαν να εξαρτώνται από εργάτες και χρειάστηκαν μηχανικούς σε φυσικά μικρότερο συγκριτικά αριθμό. Το επόμενο λοιπόν βήμα θα λέγαμε πως είναι η μετάβαση από την ανάγκη μηχανικών σε βήμα ημί-αυτοματοποίησης και είναι φυσικά η επόμενη εικοσαετία 2020-40. Αυτό ίσως να οδηγήσει σε μια ανθρωπότητα όπως του βιβλίου Foundation(1951) ή της σειράς Star Wars δηλαδή σε μια ανθρώπινη αυτοκρατορία που δεν θα χρειάζεται ούτε θα επιρρεάζεται από τις απόψεις των συνανθρώπων αλλά από την άντιδημοκρατική ηγεσία τους. Μιλάμε ουσιαστικά για μια μετεξέλιξη του ανθρώπινου είδους σε μια νέα κοινωνία, μια πιο συλλογική μορφή. Απλά ίσως χωρίς τα σημερινά καλύμματα που έχουμε όπως είναι για παράδειγμα η σύγχρονη δημοκρατία η οποία συνοψίζεται στη φράση: πάντα πρέπει να υπάρχει αλλαγή στην εμφάνιση και συνέχεια στην ουσία. Η ψευδαίσθηση της αλλαγής, είναι κάτι καλό. Δίνει στον κόσμο ένα αίσημα ελπίδας. Τους κάνει να πιστεύουν ότι όλα είναι πιθανά. Υπάρχει η ψευδαίσηση της αλλαγής στην επιφάνεια, αλλά στη πραγματικότητα υπάρχει εσωτερική συνέχεια των πραγμάτων. Το μεγαλύτερο κακό όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα. Το σύστημα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του.

.

Ωραία όσα γράφεις αλλά σαν να υπάρχει μια αντίφαση στο σημείο που λες ότι πάμε σε πιο συλλογική μορφή της κοινωνίας. Αφού μιλάς/με για επικυριαρχία της ελίτ και πάταξη των υπολοίπων. Ακόμα και αν δεν της κοστίσει κάτι, μια ελίτ που θέλει υπόδουλο ή εξαφανισμένο τον υπόλοιπο κόσμο είναι μισάνθρωπη κι αυτό είναι το σημείο που πρέπει να σταθούμε. Αν εγώ ζω αρχοντικά ούτως ή άλλως γιατί να με πειράξει αν ζεις κι εσύ και να σε θέλω για σκλάβο μου ή να σε εξαφανίσω; Πόσο σκοτεινή είναι η ανθρώπινη φύση;

κωστας αιρετικος

Τα ρομποτ δεν πεινανε δεν χαλανε δεν πολλαπλασιαζονται μεσω σεξουαλικης πραξης δεν ψηφιζουν δεν κοστιζουν σε βαθος χρονου δεν πιστευουν σε θεους κι αν δεν δειξουμε τη δεουσα προσοχη θα καταστειλουν τις μελλοντικες διαδηλωσεις των απελπισμενων homo sapiens sapiensis!!!!!!!!ΥΓ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΟΜΠΟΤ

Vasileios

Πρέπει κάτι να γίνει με το χρήμα. Το χρήμα είναι αυτό που ορίζει τις δυνατότητες ενός ατόμου και της κοινωνίας. Ίσως αν παραδεχθούμε ότι ο ισοζυγισμός έχει αποτύχει και ότι οι πλούσιοι είναι απλώς πλουσίοι και κανείς δε τους κουνάει και πως θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον πλούτο τους, τότε ίσως γίνει ποιο ευέλικτο για τον υπόλοιπο κόσμο και μπορέσει εν τέλη ο καθένας να έχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και γενικά ελπίζω να αποτελέσει άνθιση της ανθρωπότητας.

.

Δεν κατάλαβα το συλλογισμό σου. Πώς θα γίνει αυτό με την αποδοχή ότι οι πλούσιοι είναι πλούσιοι; Η μη ύπαρξη χρήματος για τους άλλους παραμένει.. Εσύ βλέπεις από το θέμα του άρθρου να μας προορίζουν για ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων;

Vasileios

Πολύ σωστά όπως λες από το θέμα του άρθρου ΔΕΝ μας προσδιορίζουν για ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Αυτό θέλω να πω και εγώ, ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξει η αντίληψη του πλούτου και η διαδικασία πλουτισμού. Για να γίνει αυτό, ας είμαστε ρεαλιστές, δε μπορείς να πεις σε αυτούς που τον κατέχουν στον παραδώσουν έτσι απλά. Οπότε πρέπει να τους εξασφαλήσεις πως δε θα επιρρεαστούν αυτοί και ταυτόχρονα να ικανοποιήσεις και τον κόσμο που στερείται τον πλούτο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό: μια προσπάθεια είναι με το εγχείρημα του Billy Gates αλλά και μια άλλη είναι με τη διαδικασία Blockchain που οι τράπεζες εμφανίζονται για την ώρα σύμφωνες να υλοποιήσουν. Δε μπορώ να πω περισσότερα γιατί αλλιώς θα γράψω άρθρο. Η ουσία είναι πως το τέλειο προς αυτή τη κατεύθυνση δεν έχει βρεθεί. Όταν βρεθεί το ιδανικό τότε θα υπάρξει αυτή η ελευθερία, η "αραβική άνοιξη" του ατόμου και πολύ απλά του τι είναι ικανός ο καθένας να κάνει.

.

Μία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση που φαίνεται να στηρίζουν κπ από την ελίτ όπως ο Ζουκεμπεργκ είναι και το basic income. Το θέμα είναι πόσο βιώσιμα είναι όλα αυτά. Ως προς την έκφραση αραβική άνοιξη..Black humour? Γιατί αυτή είναι που φοβόμαστε..Αραβική άνοιξη= χαρακίρι..Πάω για μαλλί και βγαίνω κουρεμένος..

Το τελος του ανθρωπου

Πειθηνιους σκλαβους θελουν οι οικονομικες ελιτ και η Νεα Ταξη Πραγματων. Για αυτο και οι μεταναστατευτικες ροες, και η ρομποτοποιηση της εργασιας. Η τεχνολογια πλεον γινεται ανηθικη και απανθρωπη, αντικαθιστωντας τον ανθρωπο με ρομποτ ειτε μεταλλικα, ειτε με σαρκα και οστα. Ενας "δυτικος πολιτισμος" ο οποιος οσο τεχνολογικα "προοδευει", τοσο περισσοτερο ολοκληρωτικος γινεται.

με κλανιές αυγά δεν βάφονται

στις μαλακιες εισαι πρωτος...

.

Έχει δίκιο.. Κοίτα το ρομπότ που βάζει σκούπα.. Αντί να μειωθούν οι ώρες εργασίας για όλους, τα ρομπότ να κάνουν τις περισσότερες δουλειές και οι άνθρωποι να ασχολούνται με άλλα σημαντικότερα ενδιαφέρονται για τα οποία τώρα δεν έχουν χρόνο, να είναι πιο δημιουργικοί και χαρούμενοι, οι ελίτ επιχειρούν να επωφεληθούν μόνες των ρομπότ για την περαιτέρω εκδούλευση των μαζών! Ζοφερό μέλλον μας περιμένει..

Lakis

Συμφωνώ.

bp

Οτιδήποτε και αν γίνεται η λύση που προτείνουν είναι μείωσις μισθών. Αντί να προτείνουν να κάνουν τις δουλείες τα ρομπότ και οι άνθρωποι να ασχολούνται με οτι θέλουν. Θα τους άρεσε να όλοι αυτοί να στην παγκόσμια τράπεζα ,ΔΝΤ ΚΤΛ να κάνουν τα ρομπότ της δουλείες τους.

.

Είναι μισάνθρωποι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

virgin_space

Απόλυτα πετυχημένη η δοκιμαστική πτήση του διαστημικού λεωφορείου, που εκτοξεύθηκε από την έρημο Μοχάβε - Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν ήδη πληρώσει εισιτήριο για το ταξίδι στο Διάστημα

3
huawei_technology

Την εκπαιδευτική αποστολή της Huawei Seeds for the Future υποδέχθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης και η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα

viber123

Το Viber συγκεντρώνει τα γιορτινά χαρακτηριστικά του σε ένα μέρος και σας καλεί να μοιραστείτε χαρούμενα vibes και να διαδώσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο!