Ελβετία: Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έλεγξαν γονίδια με την σκέψη

Ελβετία: Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έλεγξαν γονίδια με την σκέψη

Το επίτευγμα γεννά ελπίδες για τη θεραπεία χρόνιων νευρολογικών παθήσεων - Πρωτοποριακό επίτευγμα από ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης

Ελβετία: Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έλεγξαν γονίδια με την σκέψη
Αρχικά η είδηση ακούγεται σαν να είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό δεν μας αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις...

Οι επιστήμονες από το τμήμα Βιοσυστημάτων του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Φουσενέγκερ, κατόρθωσαν κάτι που μέχρι σήμερα έμοιαζε ακατόρθωτο, ανέπτυξαν μία μέθοδο μέσω της οποίας ελέγχουν με τα εγκεφαλικά κύματα τα γονίδια και την μετατροπή τους σε πρωτεΐνες. Πρόκειται για την διαδικασία που οι επιστήμονες αποκαλούν «έκφραση των γονιδίων».

Μια ειδική ηλεκτρονική «κάσκα» εφαρμόζεται στο κεφάλι του ανθρώπου και λειτουργεί σαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, παίρνοντας τα εγκεφαλικά κύματα, τα οποία αφού τα αναλύσει τα μεταφέρει με bluetooth σε μια ηλεκτρονική διάταξη, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και εμφυτεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το εμφύτευμα είναι εφοδιασμένο με λαμπτήρα Led, ο οποίος ανάβει ή σβήνει ανάλογα με τις σκέψεις του ατόμου και ανάλογα κινούνται και τα γονίδια των κυττάρων. Δηλαδή, ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να παράγεται ανάλογα περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα κάποιας πρωτεΐνης, με κύριο στόχο του πειράματος, που έγινε στο εργαστήριο σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα και σε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιών, την παραγωγή πρωτεΐνης SEAP (secreted embryonic alkaline phosphatase). Το πείραμα έδειξε ότι όσο πιο συγκεντρωμένα ήταν τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης είχε παραχθεί.

Το επίτευγμα των Ελβετών επιστημόνων θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για να θεραπεύσουν χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, όπως είναι η επιληψία ή οι πόνοι στη μέση.
Κλείσιμο

Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» και ο καθηγητής Φουσενέγκερ δήλωσε για την επιτυχία της ομάδας του: «Για πρώτη φορά μπορέσαμε να απομονώσουμε τα εγκεφαλικά κύματα, να τα μεταφέρουμε ασύρματα σε ένα δίκτυο γονιδίων και, στη συνέχεια, να ρυθμίσουμε την έκφραση ενός γονιδίου ανάλογα με το είδος της σκέψης. Η ικανότητα να ελέγχουμε την έκφραση των γονιδίων μέσω της δύναμης της σκέψης, είναι ένα όνειρο που κυνηγούμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης