Η Apple μετά τον Steve Jobs

Η Apple μετά τον Steve Jobs

Tim Cook: Ο διάδοχος, οι προτεραιότητες, τα σχέδια και οι κινήσεις των ανταγωνιστών

Η Apple μετά τον Steve Jobs
Όταν στα τέλη Αυγούστου ο Στιβ Τζομπς έγραφε τον  επίλογο στην προσωπική του επαγγελματική  πορεία, υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Apple, όλοι κατάλαβαν πως είχε έρθει η ώρα. Είχε συντελεστεί ήδη η αλλαγή σελίδας για μια από τις πιο δυναμικές, πιο καινοτόμες και εν τέλει πιο επιτυχημένες εταιρείες του αιώνα. Του … επόμενου αιώνα για κάποιους.

Οι ειδικοί θεωρούν  πως ο Τζομπς ήταν μακράν ο πιο επιτυχημένος μάνατζερ της τελευταίας δεκαετίας στις ΗΠΑ. Τον βραβεύσαν έξαλλου ως τέτοιον, παραδεχόμενοι πως κανείς άλλος δεν θα είχε τα … κότσια να επαναφέρει μια εταιρεία από την χρεοκοπία στην απόλυτη καταξίωση.

Δεν έχει νόημα να παραθέσει κανείς λεπτομέρειες και  σχόλια για τα επιτεύγματα του  Στιβ Τζομπς και της «δικιάς» του  Apple. Σε μια εντελώς «στεγνή» θεώρηση των πραγμάτων φτάνει να πει κανείς πως όποιος είχε εμπιστευτεί τον Τζομπς κι είχε επενδύσει 1000 δολάρια σε μετοχές της Apple το 2000, σήμερα θα είχε κέρδη 43.000 δολαρίων!

Φτάνει να πει  κανείς πως σήμερα η Apple έχει ταμειακά διαθέσιμα – προσέξτε, ρευστό – άνω των 91 δις δολαρίων, περισσότερα δηλαδή κι από όσα έχει σε ρευστό η αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ ως κράτος!

Για να συμβεί αυτό ο  αδιαμφισβήτητος ηγέτης της εταιρείας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει φίλους και εχθρούς, να διοικήσει αυταρχικά, να συγκρουστεί με τιτάνες της Wall Street και της Silicon Valley και να κερδίσει!
Κλείσιμο

Κάπως έτσι ο Στιβ Τζομπς εμφανιζόταν ως ένα … μίγμα ροκ-σταρ και μάνατζερ, οραματιστή και σατράπη, σκληρού εργοδότη και στοργικού συναδέλφου. Πολλοί που τον έζησαν από κοντά έλεγαν ότι μάλλον δεν ήταν ο άνθρωπος που θέλεις να κάνεις παρέα μαζί του, αλλά σίγουρα ήταν ο άνθρωπος που θέλεις να τρέχει την εταιρεία σου …

Προ ετών, μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστήμιου Stanford ο Στιβ Τζομπς δήλωνε: «Μην αφήνετε το … θόρυβο από τις γνώμες των υπολοίπων γύρω σας να πνίξει το ένστικτο και τη δίκια σας γνώμη».

Έτσι κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Με εχθρούς και φίλους ορκισμένους. Αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή της … ιστορίας. Που εν πολλοίς ο ίδιος την έγραψε!

Και ο ίδιος ήταν αυτός που επέλεξε το πρόσωπο  που θα οδηγήσει το δημιούργημά του  στην επόμενη ημέρα, στην μετά Τζομπς εποχή. Τώρα τα φώτα αρχίζουν να εστιάζουν στον Τιμ Κουκ, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Τον άνθρωπο που τα τελευταία χρόνια είχε κληθεί να «γεμίσει τα παπούτσια» του Τζομπς.

Ο Τιμ Κουκ έφτασε στα γραφεία της Apple ένα πρωινό του 1998. Προσωπική επιλογή του Στιβ Τζομπς, που είχε εκτιμήσει τις ικανότητές του κατά την περίοδο που ο μίστερ Κουκ εργαζόταν στην ΙΒΜ και την Compaq. Ικανότητες όπως το ότι δεν σταματά ποτέ να δουλεύει, ενώ γνωρίζει πολύ καλά από επιχειρηματική στρατηγική. Κατά γενική ομολογία, είναι ο άνθρωπος που συμπλήρωσε τον Τζομπς, όντας εντελώς «πρακτικός» και αυτός που στη ουσία καλλιέργησε ισχυρούς δεσμούς με τους Ασιάτες κατασκευαστές, δίνοντας στην Apple τη δυνατότητα να συναρμολογεί στην Ασία τα προϊόντα της και να κρατά τις τιμές των iPad/iPhone σε άκρως ανταγωνιστικά επίπεδα.

Αρκετοί θεωρούν  πως ήταν αυτός που στην πραγματικότητα «διοικούσε» την Apple.

Την Τετάρτη ήταν αυτός που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια κλήθηκε να παρουσιάσει  ένα νέο προϊόν, iPhone 4S. Η σύγκριση με τον Τζομπς αναπόφευκτη: το αποτέλεσμα;

Σε σχέση με τον  Τζομπς του λείπει το επικοινωνιακό χάρισμα. Δεν έχει την ίδια σκηνική παρουσία, ούτε την ίδια ρητορική δεινότητα. Ήταν όμως πρόδηλα ευτυχής για το νέο επίτευγμα της εταιρείας και … ανακουφιστικά ήρεμος ως προς τις προοπτικές της Apple.

Με δεδομένο πως  ήδη από τις αρχές της χρονιάς  επενδυτικοί όμιλοι, αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και πιστώτριες τράπεζες απαιτούσαν από το Δ.Σ της Apple να εκπονήσει ένα σχέδιο για την μετά Τζομπς εποχή, η παρουσία του Τιμ Κουκ θέτει τις βάσεις για μια νέα δομή: πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως ο Τιμ Κουκ θα περιοριστεί σε αμιγώς διοικητικό ρόλο και θα εκχωρήσει σε τρίτους συνεργάτες του αρμοδιότητες που συγκέντρωνε ο ίδιος ο Τζομπς. Γνωρίζει καλά πως δεν είναι οραματιστής. Δεν είναι σχεδιαστής. Δεν είναι καν εμπνευσμένος τεχνικός. Είναι όμως ο κατάλληλος να διατηρήσει τη συνοχή της εταιρείας και μένει να βρει κι αυτός ένα ‘έτερο ήμισυ’ για να δώσει το μελλοντικό όραμα, να διαμορφώσει σε επίπεδο παραγωγής και ιδεών την επόμενη ημέρα.

Οι βάσεις της  Apple σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι λαμπρές. Οι συνεργάτες της σε επιχειρηματικό επίπεδο, με πρώτη και καλύτερη την Goldman Sachs μοιάζουν «ικανοποιημένοι» από την διαδοχή. Οι αγορές «καλύφθηκαν» από το iphone 4S. Προσώρας έστω.

Το ζήτημα είναι  εάν η Apple της νέας εποχής θα παραμείνει αυτή που θα γράφει την ιστορία ή θα αλλάξει ρόλο και θα έπεται των εξελίξεων. Ήδη οι ανταγωνιστές καραδοκούν. Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του Στιβ Τζομπς έγινε γνωστό πως η Vodafone εξετάζει την εξαγορά της RIM, της κατασκευάστριας εταιρείας των Blackberry, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά των smartphones.

Ο ανταγωνισμός ανασκουμπώνεται  και περιμένει.

Στη γωνία, για την  πρώτη κίνηση του Τιμ Κουκ.

Οψόμεθα …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης