Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ

Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορούν να βελτιωθούν με την χρήση παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης - Ποιοι τομείς επηρεάζονται περισσότερο - Γιατί η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει το κύμα της τεχνητής νοημοσύνης

talle
Αν και η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υιοθέτηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI), υπάρχει ακόμα χρόνος και ευκαιρίες για την χώρα να «τρέξει» πιο γρήγορα και να «απελευθερώσει τις κρυμμένες δυνατότητες» που συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία η υιοθέτηση λύσεων Παραγωγικής ΤΝ.

Αυτό εξήγησε στο newmoney ο οικονομολόγος και εταίρος του δανέζικου ομίλου Implement Consulting Group, Martin Thelle, μετά την παρουσίαση της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Google στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Από τη στιγμή που η τεχνολογία είναι διαθέσιμη σήμερα, το ζήτημα είναι να είμαστε πρακτικοί και όχι θεωρητικοί» μας είπε. «Κατά την άποψή μου πρέπει να δοθεί στις πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται, δεδομένου ότι για την χρήση εργαλείων της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης απαιτούνται λιγότερες δεξιότητες σε σχέση με προηγούμενα κύματα τεχνολογικής εξέλιξης. Σήμερα στην Ελλάδα πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, εμπεριέχουν καθήκοντα που βασίζονται στην γνώση και μπορούν να υλοποιηθούν με παραγωγική ΤΝ. Έχετε την τάση να υποτιμάτε πόσο μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας κατέχουν οι υπηρεσίες, αλλά και ο δημόσιος τομέας. Και αυτοί είναι τομείς που μπορούν να γίνουν πολύ πιο παραγωγικοί με την χρήση παραγωγικής ΤΝ».

Αύξηση ΑΕΠ κατά 6%

Ακολουθώντας μεθοδολογία που εισήγαγε η Goldman Sachs, ο όμιλος Implement Consulting Group μελέτησε εκατοντάδες επαγγέλματα στην Ελλάδα για να διαπιστώσει την επίδραση που μπορεί να έχει η παραγωγική ΤΝ συνολικά στην ελληνική οικονομία.

Το συμπέρασμα είναι ότι, τα επόμενα δέκα χρόνια, υπάρχει δυνατότητα να παραχθεί επιπλέον 6% του σημερινού ΑΕΠ. «Αυτό δε θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη και ούτε θα είναι εύκολο, όμως υπάρχει η ευκαιρία για δημιουργία επιπλέον αξίας ύψους 10-12 δις ευρώ στην Ελλάδα» είπε ο Μ. Thelle.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός μοτοσικλετιστής σε τροχαίο στη Λεωφόρο Υμηττού

Με 500 ελέγχους την ημέρα το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 - Από ποιους θα αναζητήσει 65 δισ. ευρώ

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Κωνσταντοπούλου ο Μπάμπης Στόκας - Το σχόλιο του Φίλιππου Πλιάτσικα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης