Τα μυστικά του φετινού Unleash - TEDxAthens

Το TEDxAthens, ο θεσμός των πρωτοπόρων ιδεών και των φαν της τεχνολογίας δίνεται και πάλι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 28 Μαίου και ο κεντρικός επιμελητής του Δημήτρης Καλαβρός - Γουσίου μιλάει στο protothema.gr

tedx-02
Παρά τη νεαρή ηλικία του ο Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου έχει καταφέρει να είναι πρωτεργάτης στο εγχώριο οικοσύστημα των startups, όταν ήταν ακόμα άγνωστη λέξη στην Ελλάδα και ένας εκ των θεμελιωτών του TEDxAthens  που έχει καταστεί πια θεσμός. Λίγο πριν την πανηγυρική έναρξη και απόλυτη επάνοδο του φετινού TEDxAthens  με τον τίτλο Unleash που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 28 Μαΐου 2023, ο ιδρυτής και curator του, μιλάει για το φετινο πρόγραμμα-και όχι μόνο.

To TEDxAthens  έχει πια καταστεί θεσμός όχι μόνο για την Αθήνα αλλά συνολικά για τη χώρα. Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγάλη προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια και πως βλέπετε την εξέλιξή του;
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω πως η μεγαλύτερη προσφορά του TEDxAthens  έχει να κάνει με το γεγονός ότι προσέφερε μια ανοιχτή πλατφόρμα έμπνευσης και δημιουργικού προβληματισμού. Το «ανοιχτή» έχει να κάνει με το ότι όλες μας οι ομιλίες, αλλά και όλο το περιεχόμενο που παράγουμε, είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Θα έλεγα, μάλιστα, ότι κινηθήκαμε επιμελώς από μια κατεύθυνση έμπνευσης τα πρώτα χρόνια, την περίοδο 2009 έως 2016, σε έναν νέο προσανατολισμό, ο οποίος θίγει αρκετά ζητήματα τα οποία απασχολούν το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, των κοινωνιών και των οικοσυστημάτων που την απαρτίζουν, από το 2017 μέχρι σήμερα. Θα έλεγα, επίσης, πως έχουμε προσπαθήσει πολύ οι ομιλίες που παράγονται μέσα στη πλατφόρμα μας να βασίζονται όλο και περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε fact & data-driven narrative, δηλαδή ομιλίες οι οποίες για να δομήσουν την αφήγηση τους βασίζονται κυρίως σε δεδομένα και στοιχεία τα οποία είναι προσβάσιμα και ελέγξιμα.

Όσο φορά στην πρόοδο του TEDxAthens  από το 2009 έως τώρα, θα σας πω ότι δεν σταματάει να με εκπλήσσει η δημιουργικότητα των ανθρώπων μας. Ξεκινώντας με ένα πολύ μικρό και ταπεινό event 5 ομιλητών και μιας σκηνής το 2009, έχουμε εξελιχθεί σε ένα πολυδιάστατο δρώμενο και εμπειρία που το 2023 ετοιμάζεται να παρουσιάσει 17 ώρες συνολικού live προγράμματος σε 3 σκηνές αλλά και εμπειρίες και δράσεις για το σύνολο των επισκεπτών μας καθ’ όλη τη διάρκεια του event εκτός των ομιλιών.

Όταν ξεκινήσατε το TEDxAthens ως περήφανος ιδρυτής του, λέξεις όπως “καινοτομία” και “τεχνολογία” φάνταζαν ως υπόθεση για λίγους ενώ σήμερα θεωρούνται άμεσα συνυφασμένες με την επιχειρηματικότητα. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι συμβάλατε και εσείς ως θεσμός σε αυτή τη μετεξέλιξή του;
Νομίζω κάναμε τις λέξεις που αναφέρετε περισσότερο «προσβάσιμες» και εύληπτες, στο ευρύ κοινό, και άρα βοηθήσαμε σε αυτή την μετεξέλιξη που περιγράφετε. Τις περισσότερες φορές που ο κόσμος ακούει αυτές τις λέξεις, τις περιβάλλει με τον μανδύα του μακρινού και ανέφικτου, καταλήγοντας στο «Δεν είναι για εμένα αυτά» - παρότι είναι.

Σήμερα, βλέπουμε όλοι πως τεχνολογία δεν είναι μόνο τα πολύπλοκα projects που ακούμε ή διαβάζουμε στο διαδίκτυο και τα μέσα, αλλά τα απλά και καθημερινά που μας βοηθούν να κάνουμε περισσότερο παραγωγική και ποιοτική τη ζωή μας. Κι η καινοτομία δεν είναι μόνο τεχνολογική, αλλά ένας νέος, πρωτότυπος τρόπος να βλέπεις και να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα ή μια ευκαιρία.

Θα σας πω, λοιπόν, ότι όταν είχαμε τη Μαίρη Κατράτζου στη σκηνή μας το 2012, ή τον Craig Walzer από το Βιβλιοπωλείο Atlantis στη Σαντορίνη την ίδια χρονιά, ο σκοπός δεν ήταν να αναδείξουμε απλώς δύο επιτυχημένες ιστορίες ανθρώπων, αλλά να πούμε, μέσα από αυτές, ότι η καινοτομία είναι παντού, από ένα μικρό βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη που βρήκε νέους τρόπους να δημιουργήσει έσοδο για τις δράσεις του μέχρι τον χώρο της μόδας, που μια Ελληνίδα διαπρέπει διεθνώς με όπλο τη σχεδιαστική της ευρηματικότητα.
tedx-1
Τι κρατάτε από τη μέχρι σήμερα αναμφίβολα πετυχημένη πορεία του TEDxAthens και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Στα «καλά», κρατώ ανθρώπους και στιγμές. Τους ανθρώπους, συνεργάτες και πλέον φίλους που ήταν οι βασικοί συντελεστές του εγχειρήματος όλα αυτά τα χρόνια, ως μέλη της Οργανωτικής μας Ομάδας. Η βασικής μας ομάδα αποτελείται από ανθρώπους με τους οποίους γνωριζόμαστε μια δεκαετία πλέον. Είναι ουσιαστικές και ειλικρινείς αυτές τις σχέσεις, και αποτελούν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα όλα αυτά τα χρόνια.

Στις μεγάλες δυσκολίες, θα σας αναφέρω τη περίοδο του COVID-19, υπό το πρίσμα ότι απείχαμε όπως όλοι από τα δρώμενα της πόλης για σχεδόν 2,5 χρόνια. Φυσικά, δεν μείναμε άπραγοι - εκείνο το διάστημα γεννήθηκαν τα podcasts μας, καθώς και τα virtual events μας που συνεχίζονται ως σήμερα και αποτελούν αυτό που πλέον ονομάζουμε “TEDxAthens  Universe”. Η επιστροφή μας τον Μάιο του 2022, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά απαιτητική - σαν να ξεκινήσαμε από την αρχή μετά από ένα τόσο έντονο και μεγάλο διάστημα απουσίας. Δεν θα σας πω ψέματα, η θέρμη με την οποία μας αγκάλιασε και πάλι το κοινό της Αθήνας κατά την επιστροφή μας πέρυσι, ήταν πραγματικά συγκινητική για εμάς.

Ο φετινός τίτλος του TEDxAthens είναι Unleash - και ακούγεται μάλλον προτρεπτικός. Ποια είναι η λογική του και πως επιλέχθηκε;
Η λογική μας είναι να επιλέγουμε συμπεριληπτικούς τίτλους για τον προφανή λόγο: είμαστε ένα πολυθεματικό δρώμενο. Το Unleash φέτος μας προτρέπει να αφήσουμε στην άκρη τους φόβους και τους αυτοπεριορισμούς μας, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός. Υπάρχει μια ιστορική συμπύκνωση κρίσεων για τη χώρα μας και το κόσμο τη τελευταία τριετία πλέον, νιώθουμε πως υπάρχει μια δικαιολογημένα συσσωρευμένη κόπωση σε όλες και όλους μας. Από αυτή τη κόπωση καλούμαστε να ξεφύγουμε, η οποία συνοδεύεται από απραξία και δημιουργική υποτονικότητα.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά σπανίως στο TEDxAthens ακούμε τον λόγο πολιτικών-φαντάζομαι για προφανείς λόγους. Πως επιλέχτηκε φέτος ως keynote speaker το όνομα της Emine Dzhaparova;
Έχετε δίκιο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε πολιτικούς στη σκηνή μας, ακριβώς για τους προφανείς λόγους στους οποίους αναφέρεστε. Κάνουμε μια εξαίρεση με την Emine Dzhaparova φέτος, Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, καθώς πιστεύουμε πως έχει μια σημαντική ιστορία και μήνυμα να μεταφέρει, ανθρωπιστικό στον πυρήνα και την ουσία του. Η ομάδα μας δουλεύει μαζί της τους τελευταίους μήνες για αυτή την ομιλία, και πιστεύουμε πως το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει την επιλογή μας να κάνουμε τη συγκεκριμένη εξαίρεση.

Τι έχουμε να περιμένουμε από το φετινό TEDxAthens  Unleash;
Όπως πάντα, μια ημέρα γεμάτη πολλά συναισθήματα, εκπλήξεις και εμπειρίες που ενεργοποιούν διαφορετικές αισθήσεις. Φέτος, επιστρέψτε μου να σταθώ στη πολύ σημαντική δουλειά που έχουμε κάνει στο πρόγραμμα και της Εναλλακτικής μας Σκηνής, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά συμπαγές lineup με panels σε θεματικές όπως είναι η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, το Μέλλον των Χώρων Εργασίας και η Επαγγελματική συμπερίληψη στη σύγχρονες κοινωνίες.

Φυσικά οι δράσεις και οι εμπειρίες δεν σταματούν εντός των σκηνών μας. Επεκτείνονται στα διαλείμματα, στο φαγητό μας (όσοι μας τιμήσουν φέτος θα ανακαλύψουν πως έχουμε σκεφτεί μια ολοκληρωτικά νέα, βιώσιμη και ποιοτική λογική στο φαγητό που προσφέρουμε), που θα ντύσουν το συνολικά 15 ωρών ζωντανό πρόγραμμα που θα προσφέρουμε.

Εκτός από τις σπουδές Νομικής και αντίστοιχο Master στο Δίκαιο Υπολογιστών και Επικοινωνιών, είστε και πρωτεργάτης, παρότι ακόμα σε τόσο νέα ηλικία, σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμο δράση στην Ελλάδα. Θέλετε να μας μιλήσετε για τις δραστηριότητες σας εκτός του TEDxAthens;
Είναι ενδιαφέρουσα η ερώτηση και με προκαλείτε να σας πω πως έχω μια ενιαία αρχή σε όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες ή εταιρίες στις οποίες συμμετέχω. Πρέπει να βρίσκονται στον άξονα και να εξυπηρετούν ένα από τα Inspiration – Education – Inception το οποίο ονομάζω λίγο αυθαίρετα «Βήματα Εκκίνησης». Στα ελληνικά, Έμπνευση – Εκπαίδευση – Έναρξη. Το TEDxAthens τοποθετείται στο πρώτο βήμα, αυτό της Έμπευσης, αφού πρόκειται για μία πλατφόρμα διαλόγου, έμπνευσης και προβληματισμού.

Το Found.ation, ένας από τους πρώτους φορείς καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας που ξεκίνησε το 2013, υποστηρίζει μεγάλους οργανισμούς στο ψηφιακό τους ταξίδι για ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και αντίληψης. Ενώ, από την αρχή της λειτουργίας μας, το Found.ation έχει εμπλακεί και δημιουργήσει τα περισσότερα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (startup acceleration) στη χώρα μας, πάνω από 180 εταιρίες έχουν περάσει τα πρώτα τους βήματα μέσα σε αυτά τα προγράμματα. Αυτό ανήκει στο πλαίσιο της εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών, διότι πιστεύω πως η επιχειρηματικότητα είναι μυς, εκπαιδεύεται και με την εξάσκηση γίνεσαι καλύτερος.

Τέλος, στο κομμάτι της έναρξης, το οποίο αποτελεί και τη βασική μου καθημερινή ενασχόληση, τοποθετώ τη δουλειά που κάνουμε μέσα από τα επενδυτικά κεφάλαια (Venture Capital Funds) που διαχειριζόμαστε από το 2018 και μετά. Το πρώτο, το Velocity Partners, επένδυσε σε 22 εταιρείες από το 2018 μέχρι και το 2022 στην Ελλάδα και το εξωτερικό – ανάμεσά τους, το Instacar, η finloup, το Spotawheel και η Prosperty.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Twitter «ψήφισε» για το ντιμπέιτ: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν

Λεωφορείο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα στην Αρδηττού - Ένας τραυματίας

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει διαζύγιο λίγους μήνες μετά το «σκάνδαλο» με τα πάρτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης