Ρωσία: Με τεχνικές... Σαολίν, διαλογισμό και Θιβετιανούς μοναχούς η προετοιμασία για το Διάστημα

Ρωσία: Με τεχνικές... Σαολίν, διαλογισμό και Θιβετιανούς μοναχούς η προετοιμασία για το Διάστημα

Στο μικροσκόπιο Ρώσων επιστημόνων οι Θιβετιανοί μοναχοί και οι αρχαίες τεχνικές που χρησιμοποιούν 

monks_tibet2
Μπορούν οι Θιβετιανοί μοναχοί να βοηθήσουν τα διαστημικά ταξίδια; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν Ρώσοι επιστήμονες που από το 2017 έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις τεχνικές των μοναχών, ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσουν συμβουλές για αστροναύτες σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές μεγάλων αποστάσεων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας εξετάζουν πανάρχαιες τεχνικές, προκειμένου το ανθρώπινο σώμα να τεθεί σε «ημι-ληθαργική κατάσταση – αναστολή κίνησης» πριν επιστρέψει στο κανονικό, κάποιες εβδομάδες αργότερα. Επίσης, εξετάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των μοναχών, κατά τη διάρκεια βαθέως διαλογισμού.


Εξετάζουν την αδρανοποίηση ως κλειδί για την πρόσβαση στον Άρη

Η ομάδα μελετά το φαινόμενο «tukdam» («μεταθανάτιου διαλογισμού»), όταν οι μοναχοί κηρύσσονται κλινικά νεκροί αλλά παραμένουν όρθιοι χωρίς σημάδια αποσύνθεσης για μέρες ή εβδομάδες. Ο καθηγητής Γιούρι Μπουμπέγιεβ, που θεωρείται κορυφαίος για διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, υποστήριξε ότι η αδρανοποίηση ενδέχεται να είναι κρίσιμη για την πρόσβαση στον πλανήτη Άρη.

monks_tibet


«Ψάχνουμε για πιθανές μεθόδους που μπορούν να μας βοηθήσουν. Μία από αυτές είναι και η χρήση αλλοιωμένων καταστάσεων συνείδησης, στις οποίες οι Βουδιστές μοναχοί είναι πολύ επιτυχημένοι» δήλωσε.

Η έρευνα των επιστημόνων γίνεται με την έγκριση του Δαλάι Λάμα και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου, μετά την καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία. Ο καθηγητής εξηγεί ότι οι πιο ενδιαφέρουσες πρακτικές είναι αυτές στις οποίες υπάρχει αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση.

Οι αλλοιωμένες συνειδησιακές καταστάσεις επιτεύχθηκαν μετά από πολλές ώρες διαλογισμού, απομόνωσης, μάντρα, όπου μπόρεσε να υπάρξει βαθιά συγκέντρωση. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι πιο ενδιαφέρουσες.

tibetan_monk
Κλείσιμο


Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα


Ο καθηγητής εξήγησε ότι η κατάλληλη πρακτική θα ήταν όταν ένα απόλυτα υγιές άτομο θέτει εαυτόν σε ημιληθαργική κατάσταση και μετά από ένα διάστημα, ίσως ένα μήνα μετά, επιστρέφει στο φυσιολογικό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρήματα «για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου σε διαλογισμό μπορεί να αποσυνδεθεί πλήρως από τα εξωτερικά ερεθίσματα».


Η ομάδα των Ρώσων επιστημόνων πιστεύει ότι ο συνδυασμός των αρχαίων τεχνικών των Θιβετιανών μοναχών και άλλων τεχνολογιών μπορεί να είναι το κλειδί για διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ήδη, έχουν ζητήσει από τον Δαλάι Λάμα την έγκριση για να μελετήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των πιο επιτυχημένων ασκούμενων μοναχών.

monks_tibet3



Ο Δαλάι Λάμα πρότεινε να μελετήσουν τον μεταθανάτιο διαλογισμό

Ο Δαλάι Λάμα ήταν αυτός που πρότεινε στους επιστήμονες να μελετήσουν το φαινόμενο του μεταθανάτιου διαλογισμού. Ο καθηγητής Μπουμπέγεβ, 65 ετών, του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών προβλημάτων της Ρωσίας, που πραγματοποίησε το πείραμα προσομοίωσης επανδρωμένης πτήσης στον Άρη MARS-500 δήλωσε στην εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ότι η ομάδα μελετά πολλές μεθόδους που μπορούσαν να συμβάλλουν στο ταξίδι προς τον Άρη, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το σώμα.

Cosmonauts "land on Mars" during 500 day experiment


«Μια μέθοδος που εξετάζεται τώρα, τόσο από εμάς όσο και από τη NASA είναι η αδρανοποίηση», ανέφερε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι κοσμοναύτες θα μπουν σε κατάσταση παρατεταμένου ύπνου. Πέραν των επιπτώσεων στον μεταβολισμό, η αδρανοποίηση θα μειώσει τις πιθανότητες τριβής στο διαστημόπλοιο σε μεγάλες πτήσεις που γίνονται σε περιορισμένο περιβάλλον. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κοσμοναύτες θα είναι λιγότερο κουρασμένοι και δεν θα υπάρχουν διαπροσωπικές διενέξεις.

«Υπάρχουν ιατρικές μέθοδοι εισαγωγής ατόμου σε παρατεταμένο ύπνο με αναστολή του μεταβολισμού. Ωστόσο χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ο κίνδυνος θανάτου λόγω σοβαρού τραυματισμού υπερτερεί όλων των άλλων κινδύνων», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τέτοιες μέθοδοι διαρκούν λίγες ώρες, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν μη αναστρέψιμες μεταβολές στον εγκέφαλο.

This Buddhist Monk 'standing And Smiling' Two Months After His Death!


Οι Ρώσοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από το Ινστιτούτου Εγκεφάλου Bekhtereva και από το Ινστιτούτου Προηγμένης Έρευνας Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Μόσχας συνεργάζονται με τους Θιβετιανούς μοναχούς από το 2017.


Ειδήσεις σήμερα:

Μειώθηκε 45% το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα


Παραμένουν τα ισόβια για τον «Χασάπη της Βοσνιάς» Ράτκο Μλάντιτς - Κατηγορείται για τη «σφαγή της Σρεμπρένιτσα»


Μυστικά τηλεφωνήματα της Μέγκαν στην Κέιτ και στο βάθος... ανακωχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης