LIVE

Κορωνοϊός

NASA: Προσεδαφίστηκε το Perseverance στον Άρη - Τα 7 λεπτά του τρόμου και οι πρώτες εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη

marsperseverence23

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο πάτησε την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» στις 10:55 ώρα Ελλάδας

Το 1969 όταν ο Νιλ Άμστρονγκ πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι και έλεγε τότε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον την φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» κανείς δεν φανταζόταν ότι 52χρόνια μετά η διαστημική τεχνολογία θα πραγματοποιούσε ακόμα ένα άλμα και θα μας έδινε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε «πραγματικό χρόνο» την προσεδάφιση του «Mars 2020 Perseverance» στον Άρη.
Η διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικου διαστημοπλοίου-εργαστηρίου ξεκίνησε χθες λίγα λεπτά πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας και διήρκεσε -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- 7 λεπτά. «Τα 7 λεπτά του τρόμου», όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες της NASA. Η αποστολή του διαστημοπλοίου, εκτός των ερευνών που θα πραγματοποιήσει, θα αναζητήσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ή όχι, ότι στον «κόκκινο πλανήτη» υπήρξε κάποτε ζωή.

Στις 10:55 ώρα Ελλάδας, το ρομποτικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στον Άρη. Αμέσως οι επιστήμονες στα κεντρικά γραφεία της αποστολής στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Λίγα δευτερόλεπτά μετά, έλαβαν το πρώτο σήμα ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής και αμέσως μετά ήρθε η πρώτη εικόνα από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη στον κρατήρα Jezero.

1st-image
Η πρώτη εικόνα που έστειλε το Perseverance από την επιφάνεια του Άρη

 

Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κάμερες που συνδέονται με το διαστημικό σκάφος και είναι ασπρόμαυρες.

000_93C2LMΑργότερα οι εικόνες από το rover θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακές.


000_93C2UUΟι νέες φωτογραφίες θα βοηθήσουν επίσης το προσωπικό της αποστολής να εντοπίσει ακριβώς πού βρίσκεται στη ζώνη προσγείωσης.

Ωστόσο αυτές οι εικόνες είναι ακριβώς αυτό που οι επιστήμονες της αποστολής ήθελαν να δουν, δείχνοντας τη βραχώδη επιφάνεια του κρατήρα Jezero του Άρη . Οι επιστήμονες της αποστολής επέλεξαν την τοποθεσία επειδή πιστεύουν ότι όταν ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν ακόμα καλυμμένος με νερό, ο κρατήρας ήταν κάποτε λίμνη, με ένα δέλτα ποταμού να εναποθέτει ιζήματα στην επιφάνεια του.

Μελετώντας αυτά τα πετρώματα, οι επιστήμονες ελπίζουν, ότι θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν καλύτερα τον πλανήτη και την πιθανότητα να ανακαλύψουν ίχνη ζωής.


NASA’s Mars 2020 Perseverance Rover Landing #CountdownToMarsΤα επτά λεπτά του τρόμου

Τα επτά λεπτά, τα οποία... έκοψαν την ανάσα σε όλον τον πλανήτη μας, ηταν όταν το Perseverance  «τρύπησε» την ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη», μέχρι να προσεδαφιστεί με επιτυχία στον κρατήρα Jezero με στόχο να συνεχίσει την εξαιρετικά σημαντική του αποστολή, μέσω της οποίας θα θα πραγματοποιηθεί ένα καθοριστικό βήμα για την προετοιμασία ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που προγραμματίζει η NASA για τα επόμενα χρόνια.

Η NASA, περήφανη για το μεγάλο επίτευγμα, μεταδίδει live την όλη διαδικασία, διατηρώντας το ενδιαφέρον στα ύψη:  

NASA Live: Official Stream of NASA TV's Media ChannelΤην προσεδάφισή παρακολούθησε και ο νέος πλανητάρχης, Τζο Μπαίντεν, ο οποίος έστειλε και το δικό του μήνυμα.«Συγχαρητήρια στη NASA και σε όλους που δούλεψαν σκληρά για να καταστεί δυνατή η ιστορική προσγείωση του Perseverance. Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας, τίποτα δεν είναι πέρα ​​από τη σφαίρα πιθανότητας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη

Στο πλαίσιο της αποστολής «Μars 2020», το διαστημικό όχημα «Perseverance» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου του 2020 διανύοντας 471 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

H μεγάλη στιγμή έφτασε: Η πιο εξελιγμένη διαστημοσυσκευή της NASA «πατάει» στον Άρη


Όταν οι επιστήμονες της NASA έλαβα  το σήμα ότι προσεδαφίστηκε, χρειάστηκε  να περάσουν τα «επτά λεπτά τρόμου» προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι, απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη.

Η διαστημοσυσκευή θα αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μελετήσει την γεωλογική του σύνθεση.

Το εξάτροχο ρόβερ «Perseverance», μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.

Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

210127162027-perseverance-rover-jezero-crater-path-exlarge-169
Τα «7 λεπτά του τρόμου» ως την προσεδάφιση
210127170303-mars-reconnaissance-orbiter-composite-exlarge-169
Η πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει


Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον κρατήρα «Jezero», που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο 'Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Το ρομποτικό εξάτροχο όχημα Perseverance θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση νερού και άλλων στοιχείων ζωής κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Επίσης θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει δείγματα πετρωμάτων τα οποία αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γη τα επόμενα 10 χρόνια με κοινές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποστολές.

mars-1


Παράλληλα θα δοκιμαστούν τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους.

Το «Perseverance» είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αντίξοες συνθήκες στην επιφάνεια του αφιλόξενου Κόκκινου Πλανήτη.

Μοιάζει αρκετά με το Curiosity, αλλά διαθέτει πολλές νέες δυνατότητες, επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Ματ Ουάλας.

Ανάμεσα στα άλλα είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα το βοηθήσει να πλοηγηθεί στην επιφάνεια αποφεύγοντας τις επικίνδυνες περιοχές. Το ρομποτικό όχημα Perseverance (Επιμονή) είναι το πέμπτο που στέλνει η NASA στον πλανήτη.

Μέχρι το 1997, όλα τα διαστημόπλοια της NASA που έφτασαν στην επιφάνειά του ήταν στατικά. Το 1997, όμως, η αποστολή «Pathfinder» έφερε την μεγάλη επανάσταση: ένα ρομπότ με τροχούς, που μπορούσε να κινηθεί πάνω στην κακοτράχαλη επιφάνεια του πλανήτη.

Το «Sojourner», όπως ονομαζόταν, ακολούθησαν δύο άλλα ρομποτικά οχήματα, το Spirit και το «Opportunity», που πάτησαν την επιφάνεια του Άρη το 2004, ενώ το «Curiosity», που είχε μέγεθος αυτοκινήτου, έφτασε στον προορισμό του το 2012.

Perseverance-_Map
Το σημείο της προσεδάφισης


Εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουν οι επιστήμονες από τις εμπειρίες που θα συγκεντρώσει και μικρός «επιβάτης» που μεταφέρει το Perseverance της NASA: το Ingenuity, το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη.

Το μικροσκοπικό αυτό ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη, θα είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.
drone
Tο Ingenuity

Καθώς οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επιτυχία ή αποτυχία της συγκεκριμένης αποστολής θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Εκτιμάται όμως πως οι δοκιμαστικές αυτές πτήσεις θα στρώσουν πιθανότατα το έδαφος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές με αστροναύτες οι οποίοι θα ταξιδέψουν στον πλανητη Άρη και θα επιστρέψουν στη Γη, ανεξάρτητα από το εάν αυτό γίνει στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Ποια στοιχεία δείχνουν παράταση - Στο τραπέζι η μερική άρση και το click away

Στο «τραπέζι» το επίδομα ανεργίας - Ποια σενάρια εξετάζονται με βάση τις προτάσεις Πισσαρίδη

Εύβοια: Σοβαρά επεισόδια με μετανάστες - Δεκάδες συλλήψεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

στην Αριζόνα γυρίζονται τα βίντεο

σιγά μην έφτασαν στον Αρη οι άμπαλοι

Κλινικός ψυχίατρος

Εχει δικιο φιλε μου. Και άκου και τα brakenews: απολυθηκε ο εικονοληπτης γιατι στις φωτογραφιες φαινεται ενα τσαλακωμενο κουτι Coca Cola.

Χαλκιδέος

Μάλιστα, για πείτε μας τη γνώμη σας για το σχήμα της Γης, την ύπαρξη ή όχι του κορονοϊού, το αν ο Χίτλερ βρέθηκε ποτέ ή όχι στην Αργεντινή μετά τον Β' ΠΠ και το αν το "ξανθό γένος" των Ρώσων πολεμήσουν τους Τούρκους και δώσουν την Κωνσταντινούπολη ή όχι στους Έλληνες;; Θα περιμένω με ενδιαφέρον...

όταν οι αρχαίοι έλληνες πήγαιναν σε άλλους πλανήτες

οι αμερικανοί έτρεφαν βισωνες

Gravity does not exist

Φάτε σανό για "διαστημικές" απόστολες....

Χαλκιδέος

Μπράβο στους Αμερικανούς και τη NASA γι αυτό το νέο επίτευγμα!! Όμως απογοητεύτηκα λίγο όταν είδα ότι το διαστημικό ρομποτάκι τραβάει μόνο ασπρόμαυρες εικόνες

Το όχημα εχει 39 κάμερες

Αυτή που έβγαλε τις φωτογραφίες είναι η επιχειρησιακή, κάτι σαν τις κάμερες αυτοκίνητου για παρκάρισμα.

μαικλ μιουρ

Γεια σας. Τραβηξε μονο τοτε ασπρομαυρες για λογους αποστολης δεδομενων γρηγορα. Συντομα σε 4κ.....

egw

φρέσκος σανός .......

God bless Elladistan

Μα τι χαζοί που είναι επιτέλους αυτοί οι Αμερικανοί. Χαλάνε ΔΙΣ για φτιάξουν διαστημόπλοια ρομπότ κτλ. Ενώ θα μπορούσαν και αυτοί να έχουν 40αρηδες συνταξιούχους και 35αρες αγαμες θυγατέρες. Επίσης θα μπορούσαν να έχουν επίδομα σάντουιτς όπως είχαν κάποτε στην ΔΕΗ. Γενικά οι δυνατότητες να ξοδέψεις τα ΔΙΣ σου είναι άπειρες. Αλλά φυσικά ΜΟΝΟ εμείς είμαστε ο πιο έξυπνος λαός πάνω στην γη και ξέρουμε απο αυτά.

Πίσω στις σπηλιές

Πόσο αμόρφωτος είναι ο Έλληνας 😭😭😭😭😭, ένα τέτοιο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα χιλιάδων χρόνων τεχνολογικής εξέλιξης. Αναρίθμητοι τομείς τεχνολογίας και υλικών έρχονται και «δένουν» για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Δυστυχώς η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι « και Α και ΟΥ και ......» Ανοιχτέ τα στραβά σας και διαβάστε/ενημερωθείτε

προτόγονος

Ρε βλήμα, ποιά τεχνολογία; πρίν 100 χρόνια με πανιά λειτουργούσαν οι ανεμόμυλοι!

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ- ΣΟΥΗΔΙΑ

Πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, αυτά ψάχνουν όλοι στον Κόκκινο Πλανήτη Άρη. Είναι πολλααααααά τα λεφταααααααά

Λιγούρης;

.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ- ΣΟΥΗΔΙΑ

Πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, αυτά ψάχνουν στον Κόκκινο Πλανήτη Άρη. Είναι πολλααααααά τα λεφταααααααά

Καπετανιος

Παιδακια πεθαινουν στην αφρική,η τρυπα του οζοντος μεγαλωνει αλλα οι καπιταληστες ενδιαφερνται για τον αρη και την σεληνη αντι την σωτηρια των λαων τελειωνει ο χρονος σας ..ουτε ο αρης δεν σας σωζει.....

Γιάννης

Οι γονείς στην Αφρική καιρός είναι να ανακαλύψουν τις προφυλάξεις αντί να γεννάνε 15 παιδιά που δεν μπορούν να θρέψουν.

@ Γιάννης 19/02/2021, 10:38

εδώ θέλεις προφανώς να ισχύει το 'άλλος αυτώνει, άλλος πληρώνει'.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης