Samsung: Ένταλμα σύλληψης για τον δισεκατομμυριούχο αντιπρόεδρο της εταιρείας

Samsung: Ένταλμα σύλληψης για τον δισεκατομμυριούχο αντιπρόεδρο της εταιρείας

Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Σεούλ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung, ως υπόπτου για απάτη

Jay_Lee_1
Ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας, ηλικίας 51 ετών, πάλαι ποτέ φίλος του Στιβ Τζομπς της Apple, με προσωπική περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 12ετους φυλάκισης. Ο Τζέι Γ. Λι είναι αντιπρόεδρος της Samsung, επί της ουσίας όμως είναι ο άνθρωπος που διοικεί τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, καθώς από το 2014 αντικαθιστά τον ασθενή πατέρα του και πρόεδρο της εταιρείας Λι Κουν-χι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σεούλ, η τοπική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Λι, ως υπόπτο για απάτη. Το ποινικό μητρώο του de facto ισχυρού άνδρα της Samsung δεν είναι λευκό, καθώς το 2017 είχε καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση, ως ένοχος για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση. Εν τέλει εξέτισε μόνο το ήμισυ της ποινής του, όμως οι Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς δεν έκλεισαν ποτέ το σχετικό φάκελο.

Η υπόθεση αφορά σε μια συγχώνευση στην οποίαν προχώρησε ο όμιλος Samsung το 2015 και, όπως αποδείχθηκε, βασίστηκε σε ένα περιποιημένο λογιστικό «μαγείρεμα». Ο Τζέι Γ. Λι κατηγορείται ότι σχεδίασε την απάτη προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος του πατρός του στη θέση του επικεφαλής της Samsung.

Ο Λι φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Τζέι Γ. Λι.

Κατά το κατηγορητήριο, ο Λι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση δύο από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους του γκρουπ Samsung, του κατασκευαστικού και του εμπορικού, με τη δική του εταιρεία, τη Cheil Industries. Συμμετοχή στην όλη υπόθεση -και το ενδεχόμενο σκάνδαλο διαφθοράς- φέρεται να έχει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χάι.

Ο δραστήριος και, κατά τα φαινόμενα, άπληστος Τζέι Γ. Λι είναι η κυρίαρχη προσωπικότητα της τρίτης γενιάς μιας νοτιοκορεατικής δυναστείας, η οποία ξεκίνησε το 1938 από ένα ταπεινό εμπορικό για να καταλήξει στο σημερινό πολυεθνικό μαμούθ της Samsung. Ο πατέρας του κατηγορούμενου, ο Λι Κουν-χι είναι γιος του αρχικού ιδρυτή του σημερινού βιομηχανικού γίγαντα, όμως από το 2014 όταν και υπέστη καρδιακό επεισόδιο, νοσηλεύεται υπό άκρα μυστικότητα.

Κλείσιμο
Το 2010, όταν ο Λι Κουν-χι απαίτησε από το γιο του να επιστρέψει στη Νότια Κορέα για να τον βοηθήσει στη διοίκηση της αχανούς οικογενειακής αυτοκρατορίας, ο Τζέι Γ. Λι ήταν φοιτητής στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Αφού εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σεούλ, παντρεύτηκε και, πριν από το διαζύγιό του, έγινε πατέρας δύο παιδιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος με άρθρο γνώμης στους New York Times που προτρέπει τον Τραμπ να κατεβάσει στρατό στους δρόμους

Υπόθεση Έμετ Τιλ: Αυτή είναι η πιο γνωστή ιστορία ρατσιστικής βίας στην Αμερική

Στις διαδηλώσεις για την δολοφονία Φλόιντ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης