«Πρέπει να εξοφλήσω το χρέος μου στην Ελλάδα»: Η εξομολόγηση 18χρονου φοιτητή συριακής καταγωγής

siros-zaxari

Ο Ζαχαρίας Ιμάμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα - Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Συρία και ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - Πέρασε με υψηλό βαθμό στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Δηλώνει Έλληνας και έχει βάλει ως στόχο του να βοηθήσει την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορεί «για όσα πρόσφερε σε μένα, την αδελφή μου και τους γονείς μου». Δεν ξεχνά όμως και την πατρίδα των γονιών του, τη Συρία, στην ανοικοδόμηση της οποίας ελπίζει να συμβάλει. Ο Ζαχαρίας Ιμάμ είναι ένας 18χρονος νέος συριακής καταγωγής, που πέτυχε με υψηλό βαθμό την εισαγωγή του στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη ζωή και τα όνειρά του.

Ο Ζαχαρίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, όμως οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Συρία και ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ως μαθητής επαγγελματικού λυκείου, από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό απολυτηρίου 19,6 και βαθμό πτυχίου 19,8, ο Ζαχαρίας έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τη μηχανολογία. Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κατάφερε να συγκεντρώσει 19.055 μόρια, γράφοντας τρία 20 και ένα 14 και πέτυχε την εισαγωγή του στη σχολή των ονείρων του, τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Διάβασα πολύ, το διάβασμα είναι απαραίτητο, αλλά το σύστημα και η μεθοδικότητα είναι το μυστικό της επιτυχίας», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις ατελείωτες ώρες του διαβάσματος είχε για συντροφιά του τη τζαζ μουσική η οποία «με βοήθησε να ξεπεράσω το άγχος και την κάθε δυσκολία με την οποία ερχόμουν αντιμέτωπος». Μάλιστα η οικογένειά του τού έκανε δώρο ένα σαξόφωνο για την επιτυχία του.

Τον ρωτάμε γιατί επέλεξε τη ναυπηγική ως το επάγγελμα που θα ακολουθήσει. Η απάντησή του είναι συγκινητική. «Όταν ήμουν μικρός καθόμουν δίπλα στη θάλασσα και ονειρευόμουν πως αν αφήσω ένα κομμάτι ξύλο, αυτό θα μπορούσε να φτάσει στη Συρία, όπου βρίσκονταν οι συγγενείς μου και αυτό το θεωρούσα μαγικό». Προσθέτει πάντως ότι «δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναχτίσω τη Συρία, αλλά η Συρία έχει θάλασσα και ελπίζω να μπορέσω να κάνω κάτι γι' αυτή. Μπορεί αυτό το μικρό ξύλο, που σκεφτόμουν να στείλω δια θαλάσσης όταν ήμουν μικρός, να είναι κάποιο πλοίο που θα ναυπηγήσω».

Την ίδια στιγμή, δεν ξεχνάει την άλλη πατρίδα του, την Ελλάδα λέγοντας ότι «πρώτα πρέπει να εξοφλήσω έστω και ένα μικρό μέρος από το χρέος μου στην Ελλάδα για όσα πρόσφερε σε εμένα, την αδελφή μου και στους γονείς μου. Θέλω να υπηρετήσω σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σε φρεγάτα» και προσθέτει: «Θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά και να κάνω κάτι για την κοινωνία».

Ο Ζαχαρίας δουλεύει από μικρή ηλικία δίπλα στον πατέρα του για να τον βοηθήσει. «Μπορώ να πω ότι η δουλειά με ώθησε ακόμα περισσότερο στο διάβασμα και με έκανε να βάλω στόχους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει ότι με τη δουλειά «απέδειξα στον εαυτό μου ότι είμαι ικανός, ένιωσα την δύναμη της δημιουργίας, τη χαρά του να είμαι χρήσιμος και να με υπολογίζουν οι άλλοι, εκεί διαμόρφωσα το χαρακτήρα μου. Μέσα από τη δουλειά ένιωσα σπουδαίος, σημαντικός και κατάλαβα ότι μπορώ να πετύχω τα πάντα».

Αν και παιδί μεταναστευτικής καταγωγής, ο Ζαχαρίας εξηγεί ότι δεν έχει βιώσει ρατσισμό, αλλά αγάπη από τους Έλληνες. Ο πατέρας του από το 1992 δουλεύει σε ένα εστιατόριο και ο εργοδότης του ήταν αυτός που τον βοήθησε να φτιάξει μόνιμα τη ζωή του στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Ζαχαρίας αποκαλεί τον εργοδότη του πατέρα του και την οικογένειά του «τους Έλληνες θείους μου και τα ξαδέρφια μου» και εξηγεί: «Ταυτόχρονα με την οικογένειά μου, μεγάλωσα δίπλα σε μια ελληνική οικογένεια που μας αγκάλιασε και μας έδωσε αγάπη. Το ίδιο μας αγκάλιασαν και οι δάσκαλοι μου, οι φίλοι μου και οι οικογένειες τους».

Του ζητάμε να μας πει την άποψή του για την προσφυγική κρίση και να στείλει ένα μήνυμα στους πρόσφυγες. Όπως λέει, «η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται εδώ και υποφέρουν, πιστεύω ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, ολόκληρη η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος κόσμος πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Στους Σύρους και σε όλους τους πρόσφυγες που έρχονται εδώ θέλω να πω ότι πρέπει έχουν δύναμη στην ψυχή τους και να αντέξουν. Θέλω επίσης να τους πω ότι η ελληνική κοινωνία βοηθάει, όσο μπορεί, αλλά κι αυτοί πρέπει να είναι ανοιχτοί, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να μην αποτελούν ξένο σώμα. Μόνο αν είναι δημιουργικοί και προσφέρουν στην κοινωνία, θα προσφέρουν και στον εαυτό τους».

Την ίδια ώρα διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στο προσφυγικό. «Έχω διαβάσει για τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και τους αγώνες που έκανε η Ευρώπη για τη δημοκρατία και τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις αξίες της. Για αυτό δεν δικαιολογείται να μένει απαθής μπροστά στην εξαθλίωση των ανθρώπων, αν το κάνει αυτό καταστρέφει ό,τι έχει φτιάξει μέχρι σήμερα. Και τότε αλίμονο σε όλη την ανθρωπότητα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους με ειρήνη και αξιοπρέπεια».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (108)

Αλέξανδρος Ζερβέας

Επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Θα μας ξεπληρώσει κυβερνώντας μας. Άντε και πρωθυπουργός! Οι χαχόλοι γκοιμορωμιοί θα σε ψηφίσουν.

'Έλλην

Ήρθε η οικογένεια του το 1990 (λιποταχτες υιός τωρα και πατέρας) και θρεφονταν με επιδόματα έως σήμερα. Ο υιός (κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου προστασίας παιδιών. Προφανώς για αυτό κυνήγησαν την ελληνική υπηκοότητα.) μας χρεώσε με 4 χρόνια λύκειο (4επι6500€=26000€) και θα μας χρεώσει με άλλα 4 η 6 χρόνια φοιτησης (30.000εως45.000€) σε πανεπιστήμιο. Σύνολο χρέους σε Έλληνες =56.000εως71.000€ (κόστος βάσει έκθεσης-έρευνας ΙΟΒΕ). Αυτα τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ως σπιτι σε ένα ζευγάρι Ελλήνων που μένουν σε ενοίκιο η να ξαχρεωσουμε σταδιακά το χρέος της Ελλάδας. Έρχεται και μας λέει ότι θα ξεπληρώσει το χρέος του ενώ έπρεπε να πει τα ποσά μας χρεώνει. Χριστιανός ξεχριστιανος (το εσφαλμένο κριτήριο που χρησιμοποιούν για να τον υποστηρίζουν πολλοί εδώ) δεν με ενδιαφέρει γιατί το αίμα του δεν είναι απογόνου που εχυσαν το αίμα τους για αυτή την χώρα και για προστασία Ελλήνων. Να πάει να υπηρετήσει τίμια την χώρα του (τεράστιο ποσοστό αντρών στρατευσιμης ηλικίας άφησαν α υπερασπιστής την χώρα τους για επιδόματα καναπε) ώστε να τελειώσει πιο γρήγορα ο πόλεμος τους και να χρεώσει το κράτος του (εκεί είναι οι φόροι της οικογένειας του που δημιούργησαν τις υποδομές παιδείας, εδώ ούτε τα λειτουργικά έξοδα παιδείας δεν πληρώνουν οι ξένοι.. Αν πληρώνουν φόρους). Άιντε με την ειδησεογραφικη προπαγάνδα, και το θράσος του καθενός πια !

κα

Και γιατί να δώσουμε τα λεφτά στους Έλληνες; Να δουλέψουν να πάρουν σπίτια όπως δούλεψα κι εγώ που πήρα σπίτι με αιματηρές οικονομίες όταν κάποιοι τεμπελχανάδες έπαιρναν διακοποδάνεια για να πάνε γκλαμουράτες διακοπές στη Μύκονο. Άξιους ανθρώπους θέλει η χώρα και ας είναι Σύριοι, Τούρκοι, Έλληνες, ας είναι ότι να 'ναι. Οι προκομμένοι και δουλευταράδες στο τέλος φέρνουν πίσω ότι επενδύει η κοινωνία σε σπουδές. Οι φραπεδιάρηδες είναι φύρα κι ας είναι και απόγονοι του Κολοκοτρώνη. Ρε ουστ με τους κοπρίτες που θα τους πάρουμε και σπίτι!

Τάκης

Ρε φιλαράκι, αφού τον έκανες τον υπολογισμό σου, γιατί τον ξεκίνησες από το λύκειο? Εδώ σου λέει γεννήθηκε το παιδί, άρα έχει περάσει από νήπιο, δημοτικό και γυμνάσιο. Αυτά δεν έχουν κόστος? Άλλα 10 χρόνια δωρεάν παιδεία είναι,,,, κάνε σωστά τη σούμα για να ξέρουμε πόσα να περιμένουμε!

Αν θεωρεις τον εαυτο σου

γνησιο ελληνα και μπορεις να αποδειξεις οτι δεν κοστισε δραχμη σε ολους τους αλλους, τοτε συνεχισε το λογο σου, αλλοιως ΣΚΑΣΕ

'Έλλην

Ήρθε η οικογένεια του το 1990 (λιποταχτες υιός τωρα και πατέρας) και θρεφονταν με επιδόματα έως σήμερα. Ο υιός (κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου προστασίας παιδιών. Προφανώς για αυτό κυνήγησαν την ελληνική υπηκοότητα.) μας χρεώσε με 4 χρόνια λύκειο (4επι6500€=26000€) και θα μας χρεώσει με άλλα 4 η 6 χρόνια φοιτησης (30.000εως45.000€) σε πανεπιστήμιο. Σύνολο χρέους σε Έλληνες =56.000εως71.000€ (κόστος βάσει έκθεσης-έρευνας ΙΟΒΕ) Έρχεται και μας λέει ότι θα ξεπληρώσει το χρέος του ενώ έπρεπε να πει τα ποσά μας χρεώνει. Χριστιανός ξεχριστιανος (το εσφαλμένο κριτήριο που χρησιμοποιούν για να τον υποστηρίζουν πολλοί εδώ) δεν με ενδιαφέρει γιατί το αίμα του δεν είναι απογόνου που εχυσαν το αίμα τους για αυτή την χώρα και για προστασία Ελλήνων. Να πάει να υπηρετήσει τίμια την χώρα του (τεράστιο ποσοστό αντρών στρατευσιμης ηλικίας άφησαν α υπερασπιστής την χώρα τους για επιδόματα καναπε) ώστε να τελειώσει πιο γρήγορα ο πόλεμος τους και να χρεώσει το κράτος του (εκεί είναι οι φόροι της οικογένειας του που δημιούργησαν τις υποδομές παιδείας, εδώ ούτε τα λειτουργικά έξοδα παιδείας δεν πληρώνουν οι ξένοι.. Αν πληρώνουν φόρους). Άιντε με την ειδησεογραφικη προπαγάνδα, και το θράσος του καθενός πια !

ΛΓ

Το ενδεχόμενο οι γονείς του να ήταν φορολογούμενοι ...το σκέφτεσαι;

dexter

Εισαι μια θλιβερη δικαιολογια ανθρωπου. και σιγουρα οχι Ελλην οπως εχες το απεριφραστο θρασος να γραφεις.

Αιρετικός

Εύγε Ζαχαρία .!!

Κυνικός

Ο άνθρωπος αυτός είτε είναι Χριστιανός Σύρος, άρα είναι ένας από εμάς, είτε είναι μουσουλμανικής μεν καταγωγής, αλλά ουσιαστικά μη-μουσουλμάνος. Ενας μη φανατικός μουσουλμάνος = άθρησκος μουσουλμανικής καταγωγής, καθότι εξ ορισμού το Ισλάμ απαιτεί φανατισμό. Ουσιαστικά, αυτό που λέει είναι ότι οι "πρόσφυγες" πρέπει να προσαρμοστούν στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και να μην ζητήσουν να αναπαράγουν εδώ τον τρόπο ζωής των ισλαμικών χωρών τους. Με άλλα λόγια: Ισλάμ ή Ευρώπη; Διαλέξτε...

Papa

Αν ειναι χριστιανος ολα καλα αν ειναι μουσουλμανος οχι εδω αλλου σε λιγο δεν θα μπορουμε να λεμε οτι ειμαστε χριστιανοι.στη κω κτυπησαν ελληνα γιατι ακουγε εκκλησια την κυριακη .οι τουρκοι που αγορασαν τα σπιτια τελευταια

@

Πάντως δεν μου κάνει για Μουσουλμάνος ο Ζαχαρίας. Όπως και να το κάνουμε, έχει τη σημασία του...

Οι Συριοι

Μπραβο του που δεν ειναι αχαριστος γιατι κι αλλοι ξενοι γινανε ανθρωποι στην Ελλαδα αλλα ενα ευχαριστω δεν ειπαν ποτε.

Γουγούνι Έλληνος

H Έλλαδα είναι κόλαση τον Έλληνα και τον μισεί. Εάν είσαι γύφτος, Ρωσοπόντιος και ισλαμομετανάστης αυτή η χώρα είναι παράδεισος

Ε.Π

Παρακαλώ η συνέντευξη να μεταφραστεί κ για τους υπόλοιπους Αραβοασιατοαφρικανοσοβιετικογύφτους μπας κ δουν πως υπάρχουν κ άλλες δουλειές εκτός απ τα ναρκωτικά, τα λαθροτσίγαρα, τα όπλα, την πορνεία, τους φόνους, το επιδοματιλίκι κ τη ραπ! Ευχαριστώ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης