Η εκτέλεση του στρατιώτη Καραγώγου και η άγνωστη ελληνοτουρκική σύγκρουση στον Έβρο το 1986

karagwg_arthro

Η συνάντηση των περιπόλων στον Έβρο και η εν ψυχρώ εκτέλεση του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου – Η κλιμάκωση της έντασης – Μια πραγματική μάχη Ελλήνων και Τούρκων με πολλά θύματα από τουρκικής πλευράς – Η παρέμβαση ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών και το τέλος της «μάχης του Έβρου»

Τον Δεκέμβριο του 1986 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον ποταμό Έβρο, κοντά στις Φέρες, συνέβη ένα σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, το οποίο κάποια στιγμή έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με εμπλοκή δεκάδων αξιωματικών και στρατιωτών και από τις δύο πλευρές.

Το χρονικό του επεισοδίου

Το συμβάν έγινε κοντά στο χωριό Πέπλος του νομού Έβρου στις 19 Δεκεμβρίου 1986. Στην περιοχή τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου. Λόγω γεωλογικών μεταβολών, τα νερά του ποταμού έχουν μετακινηθεί εκεί ανατολικότερα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού.

Γύρω στις 10.30-11.00 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 1986, μιας ηλιόλουστης χειμωνιάτικης μέρας, στην αποξηραμένη κοίτη του ποταμού, μια τριμελής ελληνική περίπολος, αποτελούμενη από τους στρατιώτες Ζήση Καραγώγο, Γιώργο Βασιλό και Δημήτρη Καραγιάννη, συναντήθηκε με μια διμελή τουρκική περίπολο. Να σημειώσουμε ότι κοντά στην περιοχή, οι Τούρκοι έχουν και στρατιωτικό παρατηρητήριο.

Ο Ζήσης Καραγώγος, από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, είχε περάσει μερικά χρόνια της ζωής του στη Γερμανία και ήξερε λίγα τουρκικά, προφανώς από τις συναναστροφές του με Τούρκους μετανάστες, γνώριζε τον έναν από τους δύο Τούρκους φαντάρους και κατευθύνθηκε προς το μέρος του, αφήνοντας όπως φαίνεται σε μια άκρη το όπλο και το κράνος του.

Ξαφνικά δέχτηκε τελείως αναίτια και ανεξήγητα τα πυρά από τον άλλο Τούρκο και έπεσε, βαριά τραυματισμένος στην κοίτη του ποταμού. Ο Βασιλός και ο Καραγιάννης, έτρεξαν να καλυφθούν και άρχισαν να ανταποδίδουν τους πυροβολισμούς, αν και το όπλο του Βασιλού έπαθε προσωρινά εμπλοκή.
Για μισή ώρα περίπου, υπήρξε ανταλλαγή πυρών, ενώ ο Καραγώγος παρέμενε τραυματισμένος στην κοίτη του Έβρου.

Για καλή τύχη των Ελλήνων, πέρασε εκείνη την ώρα από την περιοχή ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας  από τον Πόρο Φερών Έβρου. Οι δύο στρατιώτες μας, του είπαν να τρέξει γρήγορα στο γειτονικό ελληνικό φυλάκιο και να ζητήσει ενισχύσεις, κάτι που έγινε.

Σύντομα, άνδρες από το φυλάκιο και το 534 Τάγμα Προκαλύψεως των Φερών έσπευσαν στην περιοχή του επεισοδίου. Παράλληλα, έφθασε εκεί και μια μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών. Ακολούθησε νέα ανταλλαγή πυροβολισμών και οι Τούρκοι αποχώρησαν καθώς οι ελληνικές δυνάμεις ήταν υπέρτερες.
Οι Έλληνες κατόρθωσαν να πάρουν από την κοίτη του Έβρου τον βαριά τραυματισμένο Ζήση Καραγώγο.
Μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε δεχθεί στο κορμί του 5 σφαίρες.
Στο σημείο της συμπλοκής παρέμεινε μια μικρή ελληνική δύναμη και το επεισόδιο γύρω στη μία, θεωρήθηκε λήξαν.

Η κλιμάκωση της έντασης

Ξαφνικά, γύρω στις 15.00, μια τουρκική διμοιρία από περίπου 50 άνδρες, πέρασε τον Έβρο και κινήθηκε σε σχηματισμό μάχης, μέσα σε τουρκικό έδαφος, προς το σημείο της σύγκρουσης.

Για επιτήρηση του σημείου, είχαν παραμείνει από ελληνικής πλευράς ένας Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες.
Άλλοι περίπου 20 άνδρες, βρίσκονταν 200 μέτρα πιο πίσω, σε ένα ανάχωμα, απ’ όπου περνά και ο παραποτάμιος δρόμος.
Πλησιάζοντας τους πέντε Έλληνες (τον Δόκιμο και τους τέσσερις στρατιώτες), οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να βάλλουν κατά ριπάς εναντίον τους. Οι Έλληνες, καλυμμένοι, ανταπέδωσαν τα καταιγιστικά πυρά.

Οι 20 συνάδελφοι τους, παρέμειναν αδρανείς φοβούμενοι μην χτυπήσουν τους «προωθημένους» συναδέλφους τους.
Για περίπου 10 λεπτά, υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι πέντε «προωθημένοι» Έλληνες, καλυμμένοι, ανταπέδωσαν τα καταιγιστικά πυρά και στη συνέχεια οπισθοχώρησαν προς το ανάχωμα για να ενωθούν με τους άλλους 20 στρατιώτες μας, καθώς είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά τους.. Λέγεται, ότι στη συμπλοκή πήρε μέρος και ο αγροφύλακας Ζαπάρτας, ο οποίος σκότωσε τρεις Τούρκους.

zisis1
swthrhs_zapartas
Ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας


Ταυτόχρονα όμως, άρχισαν να υποχωρούν και οι Τούρκοι έχοντας βαρύτατες απώλειες. Ένας ανθυπολοχαγός και τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν από τα εύστοχα πυρά του Δόκιμου και των τεσσάρων Ελλήνων στρατιωτών(και πιθανότατα του αγροφύλακα).

Οι Τούρκοι παραδέχονται επίσημα, ότι σκοτώθηκαν δύο άνδρες τους: ο Hakan Turkyilmaz και ο Mehmet Kalyon.

Ωστόσο τόσο οι Έλληνες στρατιώτες που πήραν μέρος την συμπλοκή, όσο και ανεπίσημες πληροφορίες από την Τουρκία, κάνουν λόγο ίσως και για περισσότερους από πέντε νεκρούς, τουλάχιστον οχτώ και δέκα τραυματίες. Επρόκειτο για ένα πραγματικό βατερλό των Τούρκων…

Προς στιγμήν φαίνεται ότι υπήρξε κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή, καθώς ελληνικά άρματα μάχης M48 A3-A5 ξεκίνησαν από την Καβησό για το σημείο της συμπλοκής. Μετά από συνεννοήσεις των διοικητών των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων  της περιοχής η κατάσταση εκτονώθηκε.

Η πλήρης αποκλιμάκωση, επήλθε μετά από συνεννοήσεις των αρμοδίων Υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, η δε σφοδρή χιονόπτωση των επομένων ημερών αποτέλεσε ένα πρόσθετο εμπόδιο για οποιαδήποτε νέο επεισόδιο.

Ένας τελικός απολογισμός

Μιλήσαμε με ανθρώπους που υπηρέτησαν στον Έβρο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τη δεκαετία του ’80 και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπήρχε πάντα μια σχετική οικειότητα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους που περιπολούσαν στον ποταμό.
Ανταλλαγές προϊόντων (τσιγάρα, κολόνιες κλπ.) και ίσως και παράνομο εμπόριο κάποιες φορές.

Ο άτυχος Καραγώγος, ο οποίος μάλιστα θα έπαιρνε άδεια για τα Χριστούγεννα τις επόμενες ημέρες, έπεσε θύμα της τουρκικής δολιότητας αλλά και της ευπιστίας του. Κάποιοι πιστεύουν ότι το όλο επεισόδιο ήταν προσχεδιασμένο από τουρκικής πλευράς, με σκοπό μια γενικευμένη σύρραξη. Λίγους μήνες αργότερα άλλωστε, τον Μάρτιο τον 1987, οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

karagogou2
0-3
stratiotis


Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος εξαιρετικοί και οι Τούρκοι υποχώρησαν και μάλιστα ατάκτως…
Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο του «Έθνους» την εποχή εκείνη «Με τεμενά στο Μαξίμου ο Ακιμάν (πρέσβης τότε της Τουρκίας στην Αθήνα)».

Όσο για την αποστολή του, τότε υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια στη Σόφια και η συνάντησή του με τον Τοντόρ Ζίβκοφ, στο αποκορύφωμα της κρίσης, μάλλον έπαιξε σημαντικό ρόλο στην όλη εξέλιξη.

Ο Δημήτρης Καραγιάννης, ένας από τους τρεις άνδρες της περιπόλου, τραυματίστηκε από σφαίρα στο αριστερό του χέρι ενώ ο Γιώργος Βασιλός, «βγήκε» αλώβητος από τη σύγκρουση, ωστόσο από ένα τροχαίο ατύχημα μερικά χρόνια αργότερα, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στη μνήμη του αδικοχαμένου Ζήση Καραγώγου ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος ποτέ δεν δημοσιοποίησε το γεγονός, έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή του Πέπλου, ενώ χτίστηκε και μνημείο με εικονοστάσιο που θα θυμίζουν για πάντα τη θυσία του, μόλις στα 19 του, για την Ελλάδα...

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Ωραίο αρθρο

Πιστό copy paste... Ούτε την πηγή δε γράφετε, ωραίοι είστε.

Μιχάλης Στούκας

Καλησπέρα,πείτε μου ακριβώς από πού είναι copy-paste;Πού αλλού έχετε δει τα ονόματα των επίσημα νεκρών Τούρκων,πού αλλού είδατε φωτογραφία του αγροφύλακα Ζαπάρτα,που αναφέρεται παντού ως Ζαπάτας κλπ;Έχετε διαβάσει άλλα άρθρα μου που αναφέρουν,τα μόνα στο ίντερνετ,πηγές;Είναι άκρως κουραστικό να απαντώ συνεχώς σε αόριστες "κατηγορίες".Βιβλίο δεν υπάρχει για το συμβάν,οπότε έκανα μια επιλογή στοιχείων από ιντερνετικά άρθρα για το θέμα,δεν γινόταν αλλιώς.Περιμένω να γράψετε με στοιχεία,από πού έκανα copy-paste,και μάλιστα άμεσα.Μ.Σ.

(Λ)-Μανιατης

Μη χολοσκας,Μιχαλη.Παντα θα υπαρχουν αδικα και ατεκμηριωτα σχολια.....

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ

Ολοι γραφετε μπουρδες εναντιον του Ανδρεα.Πρωτα πρωτα, τα πολλα δανεια τα πηρε ο Σημιτης για να μας βαλει στο εβρο.Ο Ανδρεας διαχειριστηκε αριστα τα λιγα δανεια που πηρε και εδωσε στον κοσμο να φαει ψωμακι μη μοιραζοντας τα στα λαμογια Μετα, τα περι Αραφατ ειναι δειγμα ανιδεοτητας. Ναι, ο Αντρεας ηταν απο τους κολητους του Αραφατ. Οταν ομως ο Αραφατ αρχισε να κανει "κολπα" με τους εβραιους και στραφηκε εναντιον του Ασαντ στον Λιβανο, οι αραφατικοι παλαιστινιοι εφαγαν "πορτα" στην Ελλαδα του Ανδρεα.Ο Αντρεας (εκτος των αγωνιστων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) ειναι ο μονος ΕΛΛΗΝΑΣ πολιτικος παραγων που εμφανιστηκε ποτε στο πολιτικο μας στερεωμα.

Ψχω

Υπηρετούσα εκείνες τις μέρες στη Λέσβο.Είχαμε ακούσει από κάτι σειρές,που επικοινωνούσαμε την ιστορία.Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι είτε ο αγροφύλακας είτε κάποιος άλλος ήξερε σκοποβολή.Το λέω αυτό, διότι οι Τούρκοι είχαν βαρύτερες απώλειες απ'ότι λέει το άρθρο. Δίδαγμα:πολλές σκοπευτικές λέσχες, κάτι που κάνουν οι Κύπριοι,χωρίς να το διαφημίζουν. Τότε, πολλοί στο στρατό ήμασταν αγροτόπαιδα,και ξέραμε και σκοποβολή γιατί από μικροί κυνηγούσαμε. Και αντέχαμε,διότι περισσότερο ζούσαμε στη ύπαιθρο και κάναμε αγροτικές δουλειές. Επί τη ευκαιρία,θέλω να υπενθυμίσω ότι το 1940 κερδίσαμε τους Ιταλούς διότι η Ελλάδα τότε ήταν αγροτική. Τι να κάνουν οι Ιταλοί των πόλεων που τους ανέβασαν στα βουνά,ούτε να περπατήσουν δεν μπορούσαν ανάμεσα στα βράχια και τους γκρεμούς. Αν γίνει καμμιά αψιμαχία Τούρκων και Ελλήνων τώρα•κλάψε μου μάνα,κλάψε μου •και από τις δύο πλευρές,διότι και οι Τούρκοι ζούν αστική ζωή,όπως και εμείς.

ΣΙΑΙΕΙ

O Ανδρέας Παπανδρέου θέλετε δεν θέλετε (το λένε όλοι οι ξένοι ) ήξερε πάρα πολλά σε θέματα διπλωματίας και διαχείριση κρίσεως. ΚΥΣΕΑ στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ (στα ΙΜΙΑ που ήταν?)..Επιστράτευση...ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ...ΓΕΙΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ..και win - win κατάσταση...ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Νάγια Οικονόμου

Πολύ σημαντική δημοσίευση Για να θυμόμαστε

Ιλλυριός

Κάντε και τώρα πόλεμο με τους Τούρκους αν τολμάτε με τους s400 που πήραν απο τη Ρωσία και τα f35 που θα παρουν απo USA. Η εποχή των δήθεν γενναίων στρατιωτών σας έχει τελειώσει με την εξέλιξη της τεχνολογίας.Στο κουβά πήγαν και οι προβλέψεις των φαντασιόπληκτων γερόντων σας για σωτηρία από το ξανθό γένος.Ισως οι γέροντες σας να εννοούσαν τους ξανθούς Ρώσους και Ρωσίδες που λιγουρεύονταν οταν τους/τις έβλεπαν στις παραλίες με τα μαγιό.Οπότε όλα αυτά τα περί γενναιότητας των στρατιωτών σας είναι απλα ανοησίες που χρειάζονται όμως στους πολιτικούς σας, για να σας ρίξουν πιο εύκολα στη μηχανή του κιμά όταν χρειαστεί.

καμία

χώρα δεν κατακτήθηκε εαν ο στρατός δεν πατήσει το πόδι του στα εδάφη της... οι γενναίοι Έλληνες τους περιμένουν... λαμογιο

ΚΩΣΤΑΣ21

Τι Ιλλυριός βρε ταλαίπωρε τουρκόσπορε... Έμαθες και αρχαία ιστορία από τον Χότζα σου...

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΓΟΡΑΚΙ ΤΡΕΛΟ........Η ΜΙΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!! ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΕΔΩ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ !!!! ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΝΕ ΜΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΕΤΟ ΣΟΥ

Δημητράκης

Ο μακαρίτης εμπιστεύτηκε τον τούρκο και το πλήρωσε με την ζωή του.Ο Θεός να τον αναπαύσει,αλλά η τιμή ανήκει στους άλλους στρατιώτες, που έδωσαν μάχη να μην τον τραβήξουν τα μογγόλια μέσα στην τουρκιά,πράγμα που επιχείρησαν.Ομως έχουν ευθύνη και οι ανώτεροί τους,γιατί δεν εκπαίδευσαν και δεν ενημέρωσαν τους στρατιώτες ότι οι τούρκοι δεν έχουν μπέσα και πρέπει να τους κρατούν μακριά πάση θυσία,έστω και με τα όπλα και όχι να έχουν φιλίες και δοσοληψίες μαζί τους.Η καραμέλα της ελληνοτουρκικής φιλίας βλέπετε,που επικρατεί τα τελευταία χρόνια... Υπηρέτησα 28 μήνες σε μονάδες τεθωρακισμένων της μεθορίου τα έτη 77,78,79.Οι διοικητές τότε,εκτός της συνεχούς εκπαίδευσης,έδιναν μεγάλη σημασία στο θέμα αυτό και το υπενθύμιζαν σε κάθε ευκαιρία,για την δική μας ασφάλεια πρωτίστως.Αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο...

Γεωγραφία

Το περιστατικό έγινε στον Έβρο. H Μογγολία δεν έχει καμιά σχέση. Δείτε σε έναν χάρτη πόσο εξαιρετικά μακριά είναι η Μογγολία.

926

Ακόμα μογγόλοι είναι οι τούρκοι. Από εκεί ήρθαν και εκεί ανήκουν.

takis

Συγνωμη αλλα οι μισοι και παραπανω Τουρκοι εχουν ασιατικα χαρακτηριστικα. Αλλωστε οι Οθωμανοι, απ τα βαθη της μογγλιας ηρθαν.

Έλλην πολίτης.

Δεν αναφέρθηκε πουθενα η "Μογγολία". Τα "μογγόλια" είπε ο άνθρωπος. Τούρκοι = μογγόλια, άλλωστε εκεί ειναι η αρχική κοιτίδα τους, απο'κει ξεκίνησαν

AA

Οι Τουρκοι ειναι απο το Τουρκμενισταν και ηταν ηδη στην Ανατολια πολυ πιο πριν φτασουν οι Μογγολοι

Δημητράκης

Σιγά ρε Στράβωνα,μέγιστε γεωγράφε.Γνωρίζουν και άλλοι που είναι η Μογγολία.Αλλά εσύ τι ζόρι τραβάς και θίχτηκες;Οι πρώτοι Τούρκοι ήλθαν από τις Μογγολικές στέπες.Τώρα βέβαια υπάρχουν πολλοί με Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.Αυτοί είναι Βυζαντινοί που παρέμειναν εκεί μετά την Αλωση και εξισλαμίστηκαν δια της χατζάρας,κατά πως προστάζει το κοράνι...

κωστας αιρετικος κυνικος 51

Παρουσιαστηκα στο 6ο ΣΠ στην κορινθο με την 87Β ΕΣΣΟ η απριλιο η μαιο του 87.Οταν εφτασα στο ταγμα στη ΜΟΡΙΑ ακομα τα πραγματα ηταν σφιγμενα.Καθε λιγο και λιγακι νυχτερινες πορειες σκηνακια και τα σχετικα.Βεβαια ακουσαμε απο του παλαιοτερους που βρεθηκαν την περιοδο της κρισης εκει οτι υπηρχαν και αξιωματικοι κατωτεροι των περιστασεων τις κρισιμες ωρες.Παντως ειναι σιγουρο οτι εαν συνεβαινε κατι ολα τα παιδια που υπηρετουσαμε θα διναμε οτι ειχαμε και δεν ειχαμε.Η τρελλα του εικοσαρη μ ενα G3 στο χερι οταν φυλαει θερμοπυλες ειναι ισχυροτατο οπλο.Αρκει βεβαιως να μην εχει μεγαλωσει σαν λελες και να εχει διπλα του βαθμοφορους με @@@@@@@!!!!!!!!!Τωρα δεν γνωριζω τι συμβαινει στο στρατευμα εμεις τοτε υπηρετησαμε 21 μηνες θητεια.....κολλησαμε αρκετα ενσημα!

Αχιλλέας Λάρισα

ίδια πίκρα και από εδώ "σειρά" 21 μήνες + 1 μήνας φυλακή γιατί δεν είχαν άτομα στο 561 ΤΠ

Αργύρης

Όπως δεν υπάρχει και εξήγηση στο ποιό είναι το πρόβλημα σου εσένα που δημοσιοποιήθηκε τώρα αυτό το άρθρο.. Μάλλον είσαι υμνητής του Καψώχα της ΕΡΤ .. Βλάκα έ βλάκα

Εσυ μοκο!

Μιλαμε για το 1986!Την εποχη ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ, ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ, ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΝΤΡΕΟΥ! Ο Αντρεας ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΝ ΕΤΡΕΜΑΝ!Ο Αντρεας θα πετυχαινε την πολυποθητη μας εθνικη ανεξαρτησια, ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ! Στην ΕΣΣΔ εμφανιστηκε ο πιτσοφαγος ντενεκες Γκορμπατσωφ.Ετσι, ο Αντρεας δεν ειχε που να στηριχτει.Ο Αντρεας δεν ηταν ουτε σαν τον πατερα του , ουτε σαν τον γυιο του. Ηταν ΑΝΤΡΑΣ με το Α κεφαλαιο!

Net

πωπω το ΠΑΣΟΚ ξυπνησε μεσα σου φιλε... σιγουρα εχεις το καρμινα μπουρανα στο κινητο σου ringtone

A2

Τόσα ξέρεις τόσα λες. Εσύ και οι χαραμοφάιδες. Με τις ψευτομαγκιές του Αντρέα έφτασε η Ελλάδα στο χάλι που είναι σήμερα. Ψεύτικα επιδόματα, βιτρίνες προοδευτισμούς, την αγορά του αιώνα με φράγκα άλλων. Τώρα ήρθε ο λογαριασμός φουκαραριάρη και το φυσάμε και δε κρυώνει. Τρέχα στην ουρά του ΟΑΕΔ για ψευτο εργασιακή εμπειρία ώστε άλλοι να τρώνε τα κονδύλια απο την ΕΕ. Αλλά όχι ρε έπρεπε να είχαν κερδίσει οι Κουκουέδες τον εμφύλιο να τρώγαμε πραγματικό σανό.

@Εσύ Τουμπεκί

Στα γκομενικά δεν τον έφτανε κανένας τον Αντρέα σου..... Σε όλα τα άλλα, μαντάρα.... Αφτουνού και της κλίκας του των πρασινοφρουρών την καλοπέραση πληρώνουμε σήμερα...... Συμμαχίες του ο..... Αραφάτ, όπλα με μίζες, συνδικαλησταριό στο φούλ, αποβιομηχάνιση πλήρης και φυσικά: ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΕΙΑ. ........

Thr

Αυτό είχε γίνει ακριβώς στην περιοχή πέταλο έξω από τον πέπλο.Ειχα υπερετησει σε εκείνο το φυλάκιο το 1995(235 σειρά)για 1 μήνα.Πραγματικα στην περίπολο 11-12 χιλιόμετρα που κάναμε ακούγαμε και βλέπαμε τους Τούρκους στα 150 με 200 μέτρα μακριάς μας.Μας χώριζε το παλιό ποτάμι που ήταν αποξηραμένο σε όλη την διάρκεια του ποταμιού.Αυτοι φώναζαν "κολλυγα τραμπα'' γιατί ήθελαν να τους δώσουμε τσιγάρα και διάφορα.Ποτε δεν είχα εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία αλλά ήξερα κάποιους που το είχαν κανει και μου εξήγησαν.Και βέβαια μου είπαν για αυτήν την ιστορία αλλά έγινε γιατί την είχαν μάλλον στημένη οι άλλοι από εκεί γιατί ήξεραν τον Καραγιώργος που έκανε τραμπα.Αλλοι μου είπαν απλά φοβήθηκε ο άλλος Τούρκος....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

akrivogiannis

Το άγνωστο επεισόδιο του 1954 - Οι σχέσεις της Ελλάδας και Αλβανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 – Ποιος ήταν ο Νίκος Ακριβογιάννης – Η αποστολή αυτοκτονίας στην Αλβανία – Η σύλληψη, η φυλάκιση και τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε – Η εκτέλεση του και τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας

arapakis01

Ο 16χρονος Πέτρος Αραπάκης ταξιδεύει 1.500 μίλια στη Μεσόγειο - Η εξερεύνηση του σπήλαιου της Βλυχάδας - Η φοίτησή του σε Σχολή Εμποροπλοιάρχων της Αγγλίας - Το στοίχημα και το ταξίδι με την ‘’Πανδώρα’’ (1910- 1911)

9
mayor_ar21

« -Κύριε Δήμαρχε, το υπόγειό μου γεμίζει νερά. -Τί θέλεις να σου κάνω κύριέ μου; -Να στείλης μια αντλία να το τραβήξη, γιατί θα μου χαλάση τα θεμέλια. -Δυστυχώς φίλε μου ο Δήμος δεν έχει αντλία, ούτε και καμμίαν αρμοδιότητα επί του προκειμένου»

kikidou

Ο δράκος της Βουλιαγμένης - Η αποκάλυψη του στυγερού εγκληματία από την Ελένη Κικίδου - Η δολοφονία του σιδηροδρομικού Δ. Πεπέ και η καθοριστική συμβολή της Ελένης Κικίδου στην εξιχνίασή της - Ο Άγγελος Τανάγρας, η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών και η Θεωρία της Ψυχοβολίας

3
08_Provlita_1

Η μεταπολεμική Θεσσαλονίκη των παιδικών μου χρόνων της δεκαετίας του '50 και του '60 ήταν, συγκριτικά με τη σημερινή, μία μικρότερη σε έκταση πόλη, η οποία χωρίς τα προάστια ουσιαστικά ξεκινούσε δυτικά από την Ξηροκρήνη και κατέληγε ανατολικά στο Ντεπώ -κάτι δηλαδή πολύ κοντινό στον σημερινό «Δήμο Θεσσαλονίκης»

4