Οι Παλιοί Αθηναίοι και η ποίηση. Ένα απολαυστικό δειγματολόγιο

00_arttt

Αν κάτι δεν έλειψε ποτέ στην Παλιά Αθήνα ήταν η ποίηση

Οι πρόγονοί μας «τώχανε» με τα έμμετρα και τα ρομαντικά. Αυτή βέβαια η πλουραλιστική ενασχόληση δεν συνηγορούσε πάντα με την ποιότητα των στίχων, όπως καταδεικνύει η παρακάτω καυστική κριτική:
«Ενώ είχαμε απελπισθή ότι δεν συνεχίζονται επί των ημερών μας αι ωραίαιφιλολογικαί παραδόσεις της Επτανησιακής Σχολής, ιδού ο κ. Σ. Λ. Καββαδίας εξ Αργυράδων Κερκύρας ερχόμενος, όχι αυτοπροσώπως ευτυχώς, όστις μας δίδει θετικάς περί του αντιθέτου πληροφορίας διά μίας τριπτύχου ποιητικής του συλλογής υπό τον μετριόφρονα τίτλον: «Ποιητικό δειγματολόγιο».
Θα ήθελα να παρουσιάσω τον εύελπινποιητήν εις τους αναγνώστας της εφημερίδος με μικράν ανάλυσιν του ποιήματός του, το τιτλοφορούμενον:
«ΆχΚοντέσσα…»
Είνε το πρώτο. Να ειπούμε ο πρόλογος της εισαγωγής του προοιμίου. Το ΄Αχ, εκείνο δεν είνε πλεονασμός. Χρειάζεται και διά τον ποιητήν και διά τους αναγνώστας του, οι οποίοι πρέπει να πληροφορηθούν ότι χάρις εις την σκληρότητα και την λησμοσύνην της Κοντέσσαςαπέκτησεν η ποίησίς μας τον κατωτέρω Σαικσπήρειοναυτοερωταποκριτικόνμονόλογον. Λοιπόν:
«ΆχΚοντέσσα,
Μέσ’ το Ποντικονήσι κάποιο βράδυ
Θερινό, που είχε βαρύ σκοτάδι
Εκεί σε γνώρισα δεν ειν’ αλήθεια;
Και επειδή η επιλήσμων Κοντέσσα δεν σπεύδει και ενώπιον των αναγνωστών του συμπαθεστάτουποιητού να επιβεβαιώση τα ανωτέρω, ο φοιβόληπτος μουσοπόλος συνεχίζει τας δημοσίας πλέον υπομνηστικάς αποκαλύψεις:
Πούρθες και μούπεσες πάνω στα στήθεια
(Καμμιάαπάντησις ακόμη! Καμμιάδιασάφησις!)


Και μου ωρκίσθηκες στην εκκλησία
Κοντέσσα, ότι με κάθε θυσία
Θέ να με κάμης για πάντα δικόν σου
Και ας μη συναινεί ο αδελφός σου.
Εδώ εις το σημείον αυτό της αποκαλύψεως περί τυχόν μη συναινέσεως του αδελφού θα ημπορούσε να υποθέση κανείς ότι ηπειλήθη να προκληθή δράμα τιμής –της τιμής του αδελφού- και ανάλογος ποίησις. Αλλ’ ο αδελφός, ο Κόντες, μένει αδιάφορος και ο ποιητής συνεχίζει όχι μόνον ερωτικώ, αλλά μάλλον ερωτηματικώ τω τρόπω, την υπομνηστικήν του ποίησιν…
Κι έν άλλο βράδυ
Στο Αχίλλειο μέσα εκεί στα δένδρα,
Ωραία Κοντέσσα
(Αλλ’ ούτε εις το συγκεκριμένον αυτό σημείον της υπομνηστικής ερωτήσεως η Κοντέσσα συναινεί να ομολογήση και έτσι ο ποιητής προβαίνει αμέσως εις το σκανδαλωδέστερονσημείον της αποκαλύψεως)
Όπου τ’ αηδόνι άρχισε να λαλή
Εκεί δεν μούδωσες το πρώτο φιλί;
Μπά εκεί του τώδωσε; Και δεν το λέει;
Αλλ’ ο ντιλιτζέντε ποιητής σαν συναισθανόμενος ολίγον την σκληρότητά του για την κοινολόγηση του σκανδάλου καταστρέφει το –αρκετά ήδη κατεστραμμένον- ποίημά του με τους εξής παραπονολογικούς στίχους:
Και στην Παληοκαστρίτσαμια άλλη φορά
Μούπες πως είμαι για σε μια χαρά
(Του το είπε λοιπόν ότι είνε μια χαρά, τι άλλο θέλει;)
Άχ, γιατί πήρες φαρμάκι παρθένα,
Είχες κανά παράπονο από μένα;
Στο τελευταίον αυτό ερώτημα ας μας επιτρέψη ο ειλικρινής ποιητής να μη συμφωνήσωμε μαζί του. Κατόπιν όλων των ανωτέρω πώς να μη έχηπαράπονον η ωραία Κοντέσσα και να μη δηλητηριασθή έστω και με δίσκια κινίνης;
Το μόνον διά το οποίον είνε υπεύθυνος η Κοντέσσαείνε το γεγονός ότι ενέπνευσε εις τον συμπαθή ποιητήν το ωραιότατοναυτό ¨Ποιητικό του δειγματολόγιο». Εις την ευγενή εμπνεύστρια μπορούν και οι αναγνώσται να της απευθύνουν και αυτοί το ίδιο παράπονο:
«Αχ κακούργα Κοντέσσα».
(Από την στήλη «Αθηναϊκοί Περίπατοι» του Δημήτρη Λαμπίκη στην εφημερίδα «Πατρίς», 1935)
Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε κι άλλες ιστορίες για την Παλιά Αθήνα στην ιστοσελίδα www.paliaathina.com

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Θωμα Σιταρα? εισαι γελοιος

@ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Γιατί είναι γελοίος; Για εξήγησέ μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

saronikos_maiin01

«Η θάλασσα του Σαρωνικού που τόσο ήρεμα την ρυτιδώνει αυτή την εποχή ένα γλυκό αεράκι που δροσίζει και μαγεύει, η θάλασσα του ιστορικού κόλπου με όλα της τα μάγια, τις δροσιές και τις χαρές τραβά τώρα το καλοκαίρι τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες κατά μυριάδες!

napa5

Η παραλία Nissi Beach, που αποτιμάται στα 25 εκατομμύρια στερλίνες και θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη στον κόσμο - Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του Αιγύπτιου πολυεκατομμυριούχου Naguib Sawiris - Τα όργια των Βρετανών τουριστών, η άγρια δολοφονία  του Φάνου Καλοψιδιώτη και το όνειρο των Κύπριων να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα στην Αγία Νάπα

88
logothetis

Κατηγορούν τον Νίκο Λογοθέτη για κακομεταχείριση των πειραματόζωων - Στο πλευρό του νευροεπιστήμονες από όλο τον κόσμο  - Η πρωτοποριακή έρευνα του επιστήμονα που κάποτε έπαιζε πλήκτρα στο συγκρότημα Πελόμα Μποκιού με τον Βλάση Μπονάτσο 

5
4390073725422a8c28a1661c20d0a6a1-666x399

Ο Σάββας Παπαεμμανουήλ και οι ατασθαλίες στο Σισμανόγλειο- Η φυγή του στο εξωτερικό, η δίκη του και το τέλος του στη φυλακή- Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος και το σκάνδαλο με τα κρέατα στα χρόνια της δικτατορίας- Η φυλάκισή του και ο θάνατός του.

15
sitaras_for_4_august_2018_photo_1

Αύγουστος, μήνας διακοπών και δεν θα ήταν άσκοπο να ρίξουμε μια ματιά στα πέτρινα χρόνια του Τουρισμού και στις περιπέτειες που μπλεκότανε όποιος ήθελε να «κάμει διακοπές»...