Η μυστική σχέση του Τσόρτσιλ και το πορτρέτο γυναίκας που θα μπορούσε να τον έχει καταστρέψει

Η μυστική σχέση του Τσόρτσιλ και το πορτρέτο γυναίκας που θα μπορούσε να τον έχει καταστρέψει

Για πρώτη φορά βγαίνει στο φως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου είχε παράνομη σχέση με τη θεία του διάσημου σήμερα μοντέλου Κάρα Ντελεβίν

Η μυστική σχέση του Τσόρτσιλ και το πορτρέτο γυναίκας που θα μπορούσε να τον έχει καταστρέψει
Το 1942 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ προκειμένου οι δυο τους να συζητήσουν την πρόοδο του πολέμου κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Το Τομπρούκ (ιστορική πόλη και φυσικός λιμένας στα ανατολικά παράλια της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο) μόλις είχε πέσει στα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα και ο Τσόρτσιλ απογοητευμένος προσπαθούσε να διατηρήσει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού.

Εκτός όμως από τον πόλεμο, τον Τσόρτσιλ τον «βασάνιζε» και ένα πολύ προσωπικό θέμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήθελε πάση θυσία να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασιλείο η όμορφη και υπέρλαμπρη Ντόρις Καστλρόουζ με την οποία είχε παλαιότερα συνάψει σχέση. 

Κλείσιμο


H Ντόρις Καστλρόουζ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε μια παραλία κοντά στο Chateau de la Horizon στα μέσα της δεκαετίας του 1930


Λεπτομέρειες για αυτό το σύντομο αλλά παθιασμένο ειδύλλιο που είχε συμβεί πριν από οχτώ χρόνια (1934-1936) έρχονται στο φως τώρα. 

Τις φήμες επιβεβαίωσε μία συνέντευξη με τον γραμματέα του πρωθυπουργού, Τζοκ Κόλβιλ, που ανακάλυψε στα αρχεία του Τσόρτσιλ ο δρ. Ουόρεν Ντόκτερ, λέκτορας διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερίστγουιθ στην Ουαλία.


Το πανέμορφο μοντέλο Κάρα Ντελεβίν

Η σχέση μεταξύ του Τσόρτσιλ και της Καστλρόουζ -που τυγχάνει να είναι θεία της Κάρα Ντελεβίν, της Αγγλίδας μοντέλου, ηθοποιού και τραγουδίστριας- έλαβε χώρα όταν έμειναν μαζί τέσσερις φορές μεταξύ του 1934 και του 1936 σε ένα κάστρο που ανήκε σε Αμερικανίδα ηθοποιό στα νότια Γαλλία.


Ένα από τα πορτρέτα της Ντόρις Καστλρόουζ που ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ 

Μάλιστα τότε ο Τσόρτσιλ, όντας ερασιτέχνης ζωγράφος, φιλοτέχνησε το πορτρέτο της παράνομης αγαπημένης του Καστλρόουζ.

Ο γάμος του Τσόρτσιλ με τη σύζυγό του Κλιμεντίνη περνούσε κρίση, η πολιτική του καριέρα δεν ήταν στα καλύτερα της και οι φίλοι του έλεγαν ότι αναζητούσε καταφύγιο στην αγκαλιά της. Μια επιστολή που δεν είχε δει ποτέ το φως και ανακάλυψε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τόι, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δείχνει πόσο κοντά ήταν το ζευγάρι. Το 1934 ο Τσόρτσιλ έγραψε στη Ντόρις: «Πόσο διασκεδάσαμε στο Maxine. Ήταν ωραίο που ήμασταν εκεί ... Αναρωτιέμαι αν θα συναντηθούμε πάλι το επόμενο καλοκαίρι». Το έκαναν, αλλά μέχρι το 1937 η σχέση τους είχε κάνει τον κύκλο της. Ο Τσόρτσιλ «εγκατέλειψε» τους έρωτες και κύριο μέλημά του ήταν πώς θα αντιμετωπίσει τον Χίλτερ.


Η Ντόρις στα νότια της Γαλλίας κατά την περίοδο που είχε σχέση με τον Τσόρτσιλ

Η Ντόρις Καστλρόουζ ζούσε στη Νέα Υόρκη και ήθελε να επιστρέψει στη Βρετανία. Όμως, με όλα τα διαθέσιμα πλοία να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των στρατευμάτων και των προμηθειών στη Βρετανία η επιστροφή της στο Λονδίνο ήταν δύσκολη υπόθεση. Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Τσόρτσιλ είχε ένα ιδιωτικό δείπνο με την Ντόρις. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ο Τσόρτσιλ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το πορτρέτο που ζωγράφισε γι΄ αυτήν, μπορεί να πέσει στα χέρια των περιοδικών κουτσομπολιού των ΗΠΑ και να υπονομεύσει τη φήμη του -σε μια εποχή που η αγγλοαμερικανική συμμαχία έπρεπε να παραμείνει σταθερή και αλώβητη.

Ο δρ. Ντόκτερ λέει στο ντοκιμαντέρ του Channel 4, που θα προβληθεί στις 4 Μαρτίου: «Ήταν ευάλωτος στο να εκβιάζεται και έπρεπε να σκεφτεί ότι πρέπει να ασχοληθεί με αυτό και να την πάρει πίσω στη Βρετανία το συντομότερο».

Το καλοκαίρι του 1942 η Ντόρις Καστλρόουζ έγραψε στον πρόεδρο Ρούσβελτ και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του για λογαριασμό του Τσόρτσιλ να την στείλει στην Αγγλία με ένα υδροπλάνο.

Το παράνομο ζευγάρι έκτοτε δεν είχε την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί. Η Ντόρις στις 9 Δεκεμβρίου του 1942, πέθανε από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στο ξενοδοχείο Ντόρτσεστερ, στο Παρκ Λέιν του Λονδίνου.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αντίδραση του Τσόρτσιλ, αλλά σύντομα ο φίλος και σύμμαχος του Τσόρτσιλ, ο μεγιστάνας Λόρδος Μπίβερμπρουκ συναντήθηκε με τον αδελφό της Καστλρόουζ και πήρε στην κατοχή του το πορτρέτο, επιστρέφοντάς το στην οικογένεια στο τέλος του πολέμου.

Ο δρ. Ντόκτερ λέει για τη σχέση του Τσόρτσιλ με την Καστλρόουζ και το πορτρέτο της: «Όταν ηγείσαι της χώρας σου σε έναν παγκόσμιο πόλεμο και είσαι υπό τεράστια πίεση, φοβάσαι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιδράσουν άσχημα για τη σχέση που είχες με την Ντόρις. Ο Τσόρτσιλ έχει θεοποιηθεί, αλλά αυτή η ιστορία μας επιτρέπει να τον θεωρούμε ως πολύ πιο πολύπλοκο χαρακτήρα. Είναι ακόμα εθνικός ήρωας, αλλά είναι και αυτός που είχε μια σχέση».



Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ σε μια από τις συναντήσεις τους στο Μαρόκο της Νότιας Αφρικής τον Ιούλιο του 1942


πηγή: telegraph
πηγή φωτογραφιών: channel 4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης