Ο πόλεμος μαίνεται στη Μύκονο για το «Caprice»

Ο πόλεμος μαίνεται στη Μύκονο για το «Caprice»

Αίτημα αναστολής κατά της απόφασης του Εφετείου που υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να παραδώσει τα κλειδιά στον ιδιοκτήτη του ακινήτου κατέθεσε ο πρώτος στον Αρειο Πάγο. Σε λίγες μέρες θα κριθεί οριστικά πλέον η τύχη του πιο διάσημου και ιστορικού μπαρ της Μυκόνου

Ο πόλεμος μαίνεται στη Μύκονο για το «Caprice»
Η τύχη του «Caprice», ενός από τα δέκα -σύμφωνα με το «Newsweek»- καλύτερα μπαρ του πλανήτη, απασχολεί τώρα και το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της χώρας, τον Αρειο Πάγο. Εκεί κατέφυγε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νίκος Γρυπάρης προκειμένου να αποφύγει την έξωση, τουλάχιστον για μερικά ακόμη χρόνια.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του διάσημου μπαρ έχουν χωρίσει το νησί στα δύο. Οι μισοί Μυκονιάτες ζητούν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και επιχειρηματία, Γιώργο Ζησιμόπουλο, να αφήσει τα κλειδιά του μπαρ στα χέρια του νυν ιδιοκτήτη με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο μπαρ αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για το νησί και πως μονάχα ο ίδιος διαθέτει το know how για να το διατηρήσει στην κορυφή. Οι άλλοι μισοί, όμως, έχουν ταχθεί με το μέρος του Γ. Ζησιμόπουλου, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης -μεταξύ άλλων- και του ξενοδοχείου «Semeli». Υποστηρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί όπως εκείνος επιθυμεί την περιουσία του, προσθέτοντας ότι η πείρα που διαθέτει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και τα δύο ακόμα μπαρ που άνοιξε πρόσφατα του εξασφαλίζουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να συνεχίσει να το λειτουργεί με επιτυχία, έστω και χωρίς την επωνυμία «Caprice».

Κλείσιμο


Οι μπάρμαν του «Caprice» είχαν το προσωπικό τους πελατολόγιο

«Με πιάνει ο κόσμος και με ρωτά τι και πώς», εξομολογείται ο Γ. Ζησιμόπουλος στο «thema people» σχετικά με την έξωση που πέτυχε μέσω της δικαστικής οδού κατά της επιχείρησης «Caprice». «Πρόκειται για μια ιδιοκτησία μου την οποία προσπαθώ να πάρω πίσω μέσω δικαστικών αγώνων τα τελευταία 30 χρόνια. Οταν είναι κάτι δικό σου, το θέλεις πίσω. Αυτό λέει η λογική. Αν έχεις κάτι που είναι ιδιοκτησία σου και ο ενοικιαστής σού υπόσχεται κάθε χρόνο ότι είναι το τελευταίο καλοκαίρι που το δουλεύει και μετά στο παραδίδει, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να στραφείς δικαστικώς για να διεκδικήσεις την περιουσία σου», δηλώνει και συνεχίζει: «Είπα στον Γρυπάρη να το κρατήσει και φέτος με κάποιες προϋποθέσεις. Αφενός να πληρώσει τα ενοίκια που οφείλει, αφετέρου να αφήσει την επωνυμία “Caprice”, κάτι που δεν δέχτηκε. Η δικηγόρος του μου πρότεινε να αφήσω το μπαρ να λειτουργήσει και φέτος μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Το δέχτηκα. Με έναν διακανονισμό για τα οφειλόμενα. Oμως απ’ ό,τι διαπίστωσα ούτε έτσι συμφωνεί ο Γρυπάρης. Πιστεύει ότι πηγαίνοντας σε δικαστήριο μπορεί να κερδίσει κάτι παραπάνω. Στις 5 Ιουνίου θα συνεδριάσει ο Aρειος Πάγος και νομίζω πως θα έχουμε την τελική απόφαση. Ο Ν. Γρυπάρης είναι ένας σεβαστός επιχειρηματίας ο οποίος έχει κάνει πολλά πράγματα και ενδεχομένως να μην έχει ανάγκη πλέον ούτε το “Caprice”, το οποίο είχε εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το μπαρ να μην είναι αυτό που ήταν παλιά. Αλλαξαν και οι καιροί, έφυγαν οι Ελληνες τουρίστες, οπότε έπεσε και η κίνηση», καταλήγει. Το «thema people» επιχείρησε να μιλήσει και με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης «Caprice» Ν. Γρυπάρη, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.



Ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος και αρκετοί επώνυμοι, όπως η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ Τζίνα Ντέιβις

Το κορίτσι του «Caprice»
Ενα φωτογραφικό στιγμιότυπο, χίλιες λέξεις. Μια γυναικεία φιγούρα ξεπροβάλλει από το παράθυρο του «Caprice» κρατώντας ένα από τα πολύχρωμα κοκτέιλ-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Ενας τουρίστας λιβανέζικης καταγωγής καθισμένος στο περβάζι απλώνει ευγενικά το χέρι του για να τη βοηθήσει και χαμογελά. Η φωτογραφία, αν και τραβηγμένη πριν από αρκετά καλοκαίρια, ανέβηκε στο site του «Caprice» πρόσφατα και ξεκίνησε πάραυτα ένα απροσδόκητο ράλι στον χαώδη κόσμο του Διαδικτύου. Μάλιστα έγινε viral και αναδείχτηκε σε σύμβολο του διάσημου μπαρ.



Η φωτογραφία που έγινε viral και παντιέρα-σύμβολο των ανέμελων καλοκαιριών για τους πιστούς θαμώνες του 

Το κορίτσι στη φωτογραφία ονομάζεται Μερίτα Πέτρου. Πολιτικός μηχανικός, εκτιμήτρια ακινήτων και μία από τους πιο πιστούς θαμώνες του «Caprice» τα τελευταία 15 χρόνια, η Μερίτα αποκαλύπτει στο «thema people» ποιο πιστεύει πως είναι το μυστικό της επιτυχίας του μυκονιάτικου μπαρ, το οποίο μάλιστα πρόσφατα μπήκε στη λίστα με τα δέκα καλύτερα του κόσμου. «Στο “Caprice” πήγα πρώτη φορά σε εκδρομή με το Πολυτεχνείο πριν από αρκετά χρόνια και από τότε το τέλειο χρώμα του ηλιοβασιλέματος από το μοναδικό αυτό παράθυρο πάνω στο κύμα με έκανε να πηγαίνω κάθε χρόνο», εξομολογείται και συνεχίζει: «Είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι που κάνουν αυτό το μπαρ ξεχωριστό. Η προνομιακή του θέση ακριβώς επάνω στη Μικρή Βενετία. Η ιδιαίτερη διαρρύθμισή του που σου επιτρέπει να μπορείς να κινηθείς στους χώρους σαν να είσαι σε 3-4 διαφορετικά μαγαζιά. Η αρχιτεκτονική του, αφού πρόκειται για το μοναδικό ίσως μπαρ με τόσο έντονη την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τις καμάρες, τις στρογγυλεμένες άκρες και το πλακόστρωτο. Η εξωτερική και εσωτερική διαμόρφωσή του με τα γεμάτα λουλούδια τεράστια βάζα και τη χαμηλή μπάρα, που σου δίνει πάντα την αίσθηση ότι είσαι μέσα και έξω από αυτή ταυτόχρονα. Το τέλειο φως που διαχέεται από το παράθυρο αλλά και από το καλντερίμι. Πάνω απ’ όλα, όμως, ξεχωρίζω την εξαιρετική διάθεση όλων των μελών του προσωπικού, τα οποία, πάντα με τρελό κέφι και χαρά, δίνουν σε όλους τους θαμώνες την αίσθηση ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός». Οσο για το πώς τραβήχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία αλλά και την απήχηση που είχε στο Διαδίκτυο, εξηγεί: «Δεν προσπαθούσα να βγω από το παράθυρο όπως φαίνεται, απλώς ήμουν έτοιμη να καθίσω στο περβάζι, για να αφήσω το νησί έχοντας την τέλεια ανάμνηση και την απόλυτη αίσθηση καλοκαιριού να με συντροφεύει μέχρι την επόμενη φορά. Ομολογώ ωστόσο ότι δεν περίμενα να γίνει viral».

Οι επώνυμοι θαμώνες και το ένδοξο παρελθόν
Το μπαρ λειτούργησε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον Νίκο και τη Μέλπω, που δεν είναι απλώς τα αφεντικά που δίνουν οδηγίες αλλά και εργαζόμενοι: η Μέλπω παίζει μουσική και ο Νίκος σερβίρει ποτά στο μπαρ. Το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ του προσωπικού μεταδίδεται και στους πελάτες, οι οποίοι νιώθουν σαν να διασκεδάζουν στον δικό τους χώρο και σύντομα το «Caprice» γίνεται σημείο αναφοράς των καλοκαιρινών τους διακοπών. Λίγα χρόνια μετά, ο Νίκος Γρυπάρης επεκτείνει το μπαρ νοικιάζοντας και ένα τμήμα από το διπλανό σπίτι, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Ζησιμόπουλου. Παράλληλα με την επέκταση του μπαρ, ο επιχειρηματίας νοικιάζει και τον παραδίπλα χώρο, όπου ανοίγει μια καντίνα που πουλάει σάντουιτς. Μια κίνηση που αποδείχτηκε σοφή, αφού οι περισσότεροι πελάτες μετά την άφθονη κατανάλωση αλκοόλ κατέφευγαν στην καντίνα για να συνεφέρουν το στομάχι τους. Λέγεται επίσης ότι η οικογένεια Ζησιμόπουλου -και ειδικά η Ευγενία Κουτσουφλάκη, το γένος Καμπάνη (σ.σ.: η γιαγιά του Γ. Ζησιμόπουλου)- έτρεφε μεγάλη αδυναμία στον Ν. Γρυπάρη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η Ευγενία Κουτσουφλάκη, η οποία τύχαινε να είναι και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου που φιλοξενούσε την επιχείρηση «Caprice», συζήτησε με τον εγγονό της το ενδεχόμενο να ζητήσουν αύξηση στο ενοίκιο, δεδομένου ότι το μπαρ όχι μόνο κάλυπτε τα έξοδά του αλλά, όπως λένε οι Μυκονιάτες που το έζησαν, ήταν και πολύ κερδοφόρο. Ο εγγονός της συμφώνησε και αφού ήδη ο Ν. Γρυπάρης είχε φανεί συναινετικός στο ενδεχόμενο μιας αύξησης, στη μεταξύ τους συνάντηση στο σπίτι ο Γ. Ζησιμόπουλος του είπε χαρακτηριστικά: «Από 2.000 δραχμές να το κάνουμε 2.500 δραχμές». Η γιαγιά που κρυφάκουγε πίσω από μια πόρτα παρενέβη στη συζήτηση και καθώς είχε αδυναμία στον Γρυπάρη αντιπρότεινε να γίνει 2.200 δρχ., όπερ και εγένετο.



Διασκέδαση από το απόγευμα μέχρι το ξημέρωμα χωρίς αναστολές. Η κατανάλωση τόνων παγωμένης μαργαρίτας και σέικερ καμικάζι ωθούσε τους θαμώνες σε έξαλλες συμπεριφορές - φυσιολογικές για τα δεδομένα του διάσημου παγκοσμίως μπαρ



To «Caprice» γνώρισε μεγάλες δόξες στα χέρια του Ν. Γρυπάρη - κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Υπήρξαν χρονιές όπου το προσωπικό έβγαζε από το πουρμπουάρ και μόνο μιας καλής βραδιάς το μηνιάτικο ενός υπάλλήλου τραπέζης. Οι περισσότεροι πελάτες του ήταν Αθηναίοι που δεν έφευγαν από τη Μύκονο αν δεν άφηναν στο «Caprice» και την τελευταία δραχμή τους, ενώ κάθε μπάρμαν είχε το προσωπικό του πελατολόγιο. Μεταξύ του πλήθους ξεχώριζαν σχεδόν κάθε καλοκαίρι για κάποια χρόνια ο Κέβιν Κόστνερ και η Τζίνα Ντέιβις, των οποίων μοναδική έγνοια ήταν να διασκεδάσουν πίνοντας παγωμένες μαργαρίτες, αφού το «Caprice» ήταν το μπαρ όπου η διασκέδαση ξεκινούσε «από το μαγικό ηλιοβασίλεμα και έφτανε μέχρι το μαγικό ξημέρωμα».





Η εξωτερική και εσωτερική διαμόρφωση του «Caprice» με τα γεμάτα λουλούδια τεράστια βάζα ήταν ένα ακόμα χαρακτηριστικό του



Μία από τις εμβληματικές μορφές του «Caprice», η Βούλα, που εκτελούσε χρέη dj απογειώνοντας τους θαμώνες του μπαρ



Χαρακτηριστικό του «Caprice» το οικογενειακό κλίμα ανάμεσα στο προσωπικό, το οποίο μεταδιδόταν και στους πελάτες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης