Βαλέρι Γκέργκιεφ: O κορυφαίος μαέστρος έρχεται στην Αθήνα

Βαλέρι Γκέργκιεφ: O κορυφαίος μαέστρος έρχεται στην Αθήνα

Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ είναι από τους λίγους που μπορούν να μιλάνε απευθείας στο τηλέφωνο με τον Πούτιν κι ένας από τους κορυφαίους μαέστρους στον κόσμο - εξίσου περίοπτη και διάσημη είναι και η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, γεγονός που κάνει τη συνύπαρξή τους στο Μέγαρο Μουσικής το απόλυτο γεγονός του φθινοπώρου για τους λάτρεις του είδους

Βαλέρι Γκέργκιεφ: O κορυφαίος μαέστρος έρχεται στην Αθήνα
Από τις πιο όμορφες στιγμές που έχουμε δει στο Μέγαρο Μουσικής τα τελευταία χρόνια είναι εκείνη η αξεπέραστη συνύπαρξη του Βαλέρι Γκέργκιεφ πριν από τρία χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον εξαιρετικό Λεωνίδα Καβάκο στην υπέροχη Πέμπτη Συμφωνία του Μάλερ. Αυτή τη φορά ο Γκέργκιεφ επισκέπτεται το Μέγαρο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ως μουσικός διευθυντής και έρχεται με ένα πρόγραμμα πρώτης επιλογής: την Κλασική του Προκόφιεφ, το Κοντσέρτο για πιάνο Νο 2, έργο 44 του Τσαϊκόφσκι και την Πέμπτη Συμφωνία του Προκόφιεφ.

Ο Γκέργκιεφ διατελεί βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Λονδίνου από το 2007, ενώ σε δύο χρόνια αναμένεται να λάβει την ίδια θέση στην περίφημη Φιλαρμονική του Μονάχου. Πρόκειται για έναν αγαπημένο μαέστρο, γνωστό για τη δαιμόνια διεύθυνσή του, το λυσσαλέο πάθος και τη ζωντάνια του. Τα χαρίσματά του διακρίνονταν από όταν ήταν μικρός, όταν έφτανε σε σημείο να διορθώνει τους δασκάλους του στη μουσική, ενώ στα 23 νίκησε στον διαγωνισμό αρχιμουσικών Χέρμπερτ φον Κάραγιαν στο Βερολίνο και στα 35 του χρόνια ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θιάσου όπερας του «Μαρίνσκι».

Γενικότερα δεν υπάρχουν και πολλά βραβεία που να μην έχει αποκτήσει ο δαιμόνιος Οσέτιος μαέστρος: μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει τον τίτλο του Καλλιτέχνη του Λαού στη Ρωσία, το βραβείο Νμίτρι Σοστακόβιτς κ.ά. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ο αγαπημένος μαέστρος του Πούτιν και ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου που μπορούν να μιλάνε απευθείας μαζί του. Οι ηχογραφήσεις του πάντως με την εταιρεία Μαρίνσκι είναι περίοπτες - όπως κι αυτές με τη Συμφωνική του Λονδίνου.

Κλείσιμο
Αδιαμφισβήτητα η Συμφωνική του Λονδίνου είναι, σύμφωνα με την επίσημη λίστα του Gramophone, μία από τις καλύτερες του κόσμου αφού, εκτός των άλλων, διαθέτει στα πέριξ της ονόματα που δεν θέλουν συστάσεις: ο δικός μας Λεωνίδας Καβάκος, η Αν-Σοφί Μούτερ, η Μιτσούκο Ουτσίντα, η Μαρία Πίρες είναι μερικοί από τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται στενά και επανειλημμένα. Να θυμίσουμε ότι ήταν η επίσημη ορχήστρα στις τελετές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή από την Τελετή Εναρξης με τον Μίστερ Μπιν (Ρόουαν Ατκινσον) να συνοδεύει υποτίθεται την ορχήστρα στους «Δρόμους της Φωτιάς» του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου, με μαέστρο τον επίσης ανυπέρβλητο Σάιμον Ρατλ, απόδειξη ότι αυτό που ξέρει πάνω απ’ όλα μια μεγάλη ορχήστρα είναι να αυτοσαρκάζεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης