Δύο Ελληνες χορεύουν το καλύτερο τάνγκο στην Ευρώπη

Δύο Ελληνες χορεύουν το καλύτερο τάνγκο στην Ευρώπη

Εκείνη, όταν τη ρωτούσαν «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», απαντούσε «μπαλαρίνα». Εκείνος γεννήθηκε στο Περιστέρι, έπαιζε ποδόσφαιρο σε τοπική ομάδα και όταν ανακοίνωσε στους φίλους του ότι κάνει μαθήματα τάνγκο, τον φώναζαν «χορεύτρια». Γνωρίστηκαν τυχαία, χορεύοντας έγιναν ζευγάρι και σήμερα ετοιμάζουν βαλίτσες για την ευρωπαϊκή περιοδεία της διάσημης ομάδας αργεντίνικου τάνγκο Tango Seduccion

Δύο Ελληνες χορεύουν το καλύτερο τάνγκο στην Ευρώπη
Αυτό το Tango Seduccion είναι κάτι σαν το Χάρβαρντ του τάνγκο;» ρωτάω και περιμένω να με χλευάσουν οι δυο χορευτές που κατακτούν τους τίτλους με τη σέσουλα -μεταξύ άλλων, έχουν κερδίσει ως ζευγάρι την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό (Tango Acropolis 2012) και την 4η θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό (European Tango Championship 2012) στην κατηγορία Tango Escenario. Παραδόξως, απαντούν με περισσή υπομονή και εξηγούν σε μια ανίδεη τι εστί «milonga», «cabeceo» και «bandoneon». «Η ομάδα Tango Seduccion είναι από τις πιο ξακουστές ομάδες αργεντίνικου τάνγκο παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1999 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. Βασικά, ζούμε το όνειρό μας. Αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στις οντισιόν έναν μήνα πριν. Η ομάδα αποτελείται από πέντε ζευγάρια, οπότε ο ανταγωνισμός για μια θέση είναι μεγάλος. Εμείς συμμετείχαμε σε φεστιβάλ τάνγκο στην Τοσκάνη και απλά σκεφτήκαμε ότι δεν έχουμε να χάσουμε κάτι αν πάμε μια-δυο βραδιές στη Ρώμη, την ευρωπαϊκή βάση του Tango Seduccion. Το προηγούμενο βράδυ, να φανταστείς, κάναμε και ντόλτσε βίτα, ήπιαμε τα κρασάκια μας, κάναμε βόλτες. Την επόμενη μέρα εμφανιστήκαμε χωρίς άγχος και έναν μήνα μετά μας ανακοίνωσαν ότι περάσαμε».


Κλείσιμο
Η Χλόη ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία 8 ετών. Γράφτηκε στο μπαλέτο, όπως πολλά κοριτσάκια της ηλικίας της, αλλά δεν το σταμάτησε ποτέ. Είναι απόφοιτος της περίφημης σχολής London Contemporary Dance School και η σχέση της με τον χορό ήταν ακαδημαϊκή. Αντιθέτως, εντελώς ερασιτεχνικά και τυχαία ξεκίνησε να χορεύει ο Διονύσης. «Εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα του Περιστερίου, δεν είχα καμία σχέση με τον χορό. Το 2003 βρέθηκα τυχαία σε μια βραδιά λάτιν και δεν μπορώ να πω ότι λικνίστηκα με επιτυχία, δεν μου ταίριαζε μάλλον. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, στο “Booze”, σε μια βραδιά τάνγκο, με πλησίασε μια κυρία, με ρώτησε αν ήθελα να χορέψουμε, μου έκανε κεφαλοκλείδωμα την ώρα που χορεύαμε, και εκείνη ακριβώς τη στιγμή αποφάσισα να ασχοληθώ με το τάνγκο». Πήγε στη σχολή ως μαθητής και βγήκε καθηγητής. Και πόσο εύκολο είναι σε κάποιον αρχάριο να μάθει να χορεύει τάνγκο; «Οσοι μπορούν να περπατήσουν, μπορούν και να χορέψουν τάνγκο», μου απαντούν. «Βλέπεις κάτι ηλικιωμένους στο Μπουένος Αϊρες, με το ζόρι να σέρνουν τα πόδια τους, σχεδόν δεν μπορούν να περπατήσουν και μόλις αρχίσει το τάνγκο λες και ζωντανεύουν. Εκεί χορεύουν παντού, από τα καφενεία μέχρι τα εστιατόρια».


Η Χλόη, κόρη του γνωστού δημοσιογράφου Τάκη Θεοδωρόπουλου, είναι ο ορισμός του κοριτσιού με γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο. Εκανε καριέρα στον σύγχρονο χορό και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα: «Η μητέρα μου, ως χόμπι, πήγαινε σε μαθήματα τάνγκο, έτσι ξεκίνησα κι εγώ. Είχε χορέψει με τον Διονύση πολύ πριν χορέψω εγώ μαζί του. Γοητεύτηκα από το τάνγκο, τα βήματα, την επικοινωνία των σωμάτων, μπορείς χωρίς υπερβολές, χωρίς να γνωρίζεις καν τον καβαλιέρο σου, να επικοινωνείς», λέει η Χλόη και συνεχίζει: «Ξέρεις τι γίνεται στις βραδιές milonga -όπου μυημένοι του τάνγκο συναντιούνται για να χορέψουν-, το cabeceo, ο άντρας καβαλιέρος με νεύμα καλεί την ντάμα. Εκείνη είτε δέχεται και γνέφει καταφατικά, είτε αρνείται και στρέφει αλλού το βλέμμα». Φλερτ δηλαδή; «Δεν είναι ακριβώς έτσι, σίγουρα είναι κοινωνικός χορός, σίγουρα δημιουργούνται ζευγάρια και στη ζωή μέσα από το τάνγκο, αλλά κυρίως σου προσφέρει ποιοτική διασκέδαση. Χορεύεις, γνωρίζεις νέο κόσμο μέσω του τάνγκο», απαντά ο Διονύσης. Στο πρώτο μάθημα θα σου μάθουν πώς να περπατάς και πώς να αγκαλιάζεις τον παρτενέρ σου. Οχι, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Η μόδα του τάνγκο έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα στην Ιταλία, ενώ και οι Ιάπωνες θεωρούνται από τους καλύτερους χορευτές. Οι χορευτές πριν από την επίσημη πρεμιέρα σε φεστιβάλ ή σε event νιώθουν τρομερό στρες. Ο λόγος; «Μπορεί να σπάσει το τακούνι, να μπερδέψεις τα μέτωπα, δηλαδή να χορεύεις με πλάτη στο κοινό. Να ξεχάσεις τη χορογραφία. Δεν είναι απλό», απαντούν.

Πόσο άλλαξε τη ζωή τους το τάνγκο; «Για μένα ήταν το εισιτήριο για μια άλλη ζωή. Ταξίδεψα στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Μονακό και τη Σουηδία. Απέδρασα από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μου. Δούλευα ως σερβιτόρος ή πουλούσα κατσαρόλες και έκανα δεκάδες άλλες δουλειές. Ο χορός ήταν το εισιτήριό μου για να γνωρίσω τις τέχνες», λέει ο Διονύσης.  Με αποχαιρετούν καλώντας με σε βραδιά milonga στη σχολή TANGart όπου διδάσκουν. «Μόνο αν χορέψεις τάνγκο μπορείς να καταλάβεις τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του», λένε και ετοιμάζονται να γυρίσουν για τρεις μήνες την Ευρώπη χορεύοντας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης