«Δίκη, Κριστίνα, Μπαρτσελόνα»(με τον απατεώνα)...

«Δίκη, Κριστίνα, Μπαρτσελόνα»(με τον απατεώνα)...

...θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός περίεργου έργου που διαδραματίζεται στην αυλή του Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος. Η πριγκίπισσα Κριστίνα, κόρη της Σοφίας και ανιψιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικά εγκλήματα για τα οποία έχει ήδη κατηγορηθεί ο σύζυγός της. Καταρρέει το ισπανικό παλάτι;

«Δίκη, Κριστίνα, Μπαρτσελόνα»(με τον απατεώνα)...
Στις 8 Φεβρουαρίου στην Ισπανία θα γράφεται ένα καινούριο κεφάλαιο Ιστορίας:  η πριγκίπισσα Κριστίνα, η μικρότερη κόρη των βασιλέων Χουάν Κάρλος και Σοφίας, θα εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα ως ύποπτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη, υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας και λοιπά παρεμφερή αδικήματα.

Η Κριστίνα είναι η πρώτη αυθεντική γαλαζοαίματη, το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας εναντίον του οποίου στρέφεται η Δικαιοσύνη των «κοινών θνητών». Προς το παρόν η ίδια δηλώνει αθώα -και τυπικά τουλάχιστον αυτό δεν αποκλείεται να ισχύει-, καθώς επίσημες κατηγορίες δεν έχουν απαγγελθεί εις βάρος της.

Κλείσιμο


Ωστόσο, τα ισπανικά ΜΜΕ καθημερινά πλέον ξηλώνουν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια από τη βασιλική λάμψη, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες μιας μεγαλοπρεπούς -και την ίδια στιγμή αφόρητα μικροπρεπούς- ρεμούλας: σύμφωνα με παραστατικά που βρέθηκαν στην αλληλογραφία της, προκύπτει ότι η Κριστίνα έκανε μαθήματα σάλσα και λάτιν χορών, ενημέρωνε το κελάρι της κατοικίας της με εκλεκτούς οίνους, χάιδευε τον ουρανίσκο της με σούσι ντελίβερι και γενικώς απολάμβανε τον πριγκιπικό της βίο χρεώνοντας το ισπανικό κράτος. Θεωρούσε, προφανώς, ότι κανείς από τους παρακατιανούς υπηκόους της δεν θα είχε αντίρρηση να αναλάβει τα σχετικά έξοδα των πολυτελών της απολαύσεων, παρόλο που η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα: οι άνεργοι υπολογίζονται σε 4,7 εκατομμύρια, ενώ περί τις 350.000 οικογένειες πετιούνται στον δρόμο λόγω της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.



Βέβαια, οι προαναφερθείσες δαπάνες αφορούν στα πολύ «ψιλά» της πριγκιπικής σπατάλης εις υγείαν του στενάζοντος λαού, καθώς κατ’ ουσίαν η δικαστική εξουσία ελέγχει την Κριστίνα για το πραγματικά μεγάλο φαγοπότι, για ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, μέσω της ίδιας και του πατέρα της, κατάφερε να υπεξαιρέσει ο σύζυγός της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν.
Από την άλλη, το παράδοξο στην περίπτωσή της είναι ότι η Κριστίνα, εκτός από την πρώτη πριγκίπισσα στην ιστορία της Ισπανίας που φέρεται εμπλεκόμενη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο απάτης, είναι επίσης το πρώτο και μέχρι στιγμής το μόνο μέλος της δυναστείας που κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο. Η 48χρονη σήμερα δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κριστίνα Φεντερίκα Βικτόρια Αντόνια ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ των Βουρβώνων και της Ελλάδος, η Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας, μέχρι πρόσφατα είχε καταφέρει να πείσει τους πάντες ότι διαφέρει από το παραδοσιακό μοντέλο της κόρης βασιλέων.



Η ίδια έκανε τα πάντα για να αποδείξει ότι είχε στόχους στη ζωή της, ότι δεν ήταν διατεθειμένη να αναπαύεται εσαεί στα πούπουλα των ανακτόρων απαιτώντας από τους αυλικούς και τους υποτακτικούς της να κρατούν μακριά της οποιαδήποτε υπόνοια κόπωσης ή έστω απλής προσπάθειας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Μαδρίτη και έκανε μεταπτυχιακά στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μιλά αγγλικά, γαλλικά και ολίγα ελληνικά και, το κυριότερο, έχει εργαστεί πραγματικά - έστω και σε θέσεις υψηλού κύρους. Επίσης έγινε μητέρα τεσσάρων παιδιών, ενώ δεν παραμέλησε ποτέ το ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό, τη μουσική, τον πολιτισμό και τη φιλανθρωπία. Η Κριστίνα είναι φτιαγμένη από τα καλύτερα υλικά και με την ιδανική συνταγή, σχεδόν υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή - κάτι που επιβεβαιώθηκε προς απογοήτευση κάθε Ισπανού, και ιδιαίτερα των ευγενών, όταν μαθεύτηκε ότι η πριγκίπισσα καταδεχόταν να πληρώνει «μαύρα» διάφορους μετανάστες που είχε στη δούλεψή της έτσι ώστε να αποφύγει την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών τους.



Ο Χουάν Κάρλος καταρρέει

Αν η συμμετοχή της στο σκάνδαλο επιβεβαιωθεί, η κόρη της Σοφίας και ανιψιά του «Ντε λα Γκρέτσια», του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο πολυετούς φυλάκισης. Ο επίμονος εισαγγελέας που την έχει μετατρέψει, όπως ίσως θα έλεγε η ίδια η Κριστίνα, σε «πριγκίπισσα-Γιάννη Αγιάννη», ονομάζεται Χοσέ Κάστρο και χρειάστηκε να επιχειρήσει δύο φορές προκειμένου να επιτύχει τον χαρακτηρισμό της τουλάχιστον ως ύποπτης. Από το 2010 που διερευνώνται οι αμφισβητούμενης εντιμότητας μπίζνες του συζύγου της, το όνομα της Κριστίνα δεν έχει σταματήσει να ακούγεται σε συνάφεια με διάφορες υποθέσεις εξαπάτησης του Ισπανικού Δημοσίου. Ωστόσο, οι δικαστές είχαν καταρχήν κάνει δεκτό τον ισχυρισμό της ότι δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε με τις επιχειρήσεις του Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, έστω και αν η ίδια ήταν επισήμως συνέταιρος σε κάποιες από αυτές. Ακόμη και οι συνήγοροί της παραδέχονται ότι αυτή τη φορά ο εισαγγελέας Κάστρο ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος, καθώς η κλήση που απηύθυνε στην πριγκίπισσα βασίζεται σε έναν φάκελο 227 σελίδων, γεμάτων με αναλυτικές αναφορές σε πλαστά τιμολόγια, πράξεις φοροδιαφυγής και μυστηριωδών μεταφορών χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό και από εταιρεία σε εταιρεία.



Η είδηση ότι η Ινφάντα Κριστίνα κατηγορείται, πιθανόν, ως συνεργός στα οικονομικά εγκλήματα του συζύγου της επέτεινε το κλίμα δυσαρέσκειας που εσχάτως επικρατεί στην Ισπανία εις βάρος της βασιλικής οικογένειας. Η Σοφία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσει τις επιπτώσεις του σκανδάλου, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι δεν τα έχει καταφέρει. Μόνο το 41% των Ισπανών δηλώνουν ότι επιθυμούν τη διαιώνιση της μοναρχίας, ποσοστό που θεωρείται ανήκουστο για έναν εξαιρετικά δημοφιλή και λαοπρόβλητο μονάρχη όπως υπήρξε στο μεγαλύτερο μέρος της 38ετούς θητείας του ο Χουάν Κάρλος. Ελάχιστοι Ισπανοί φαίνεται να πιστεύουν πια ότι ο πάλαι ποτέ καλός τους βασιλιάς, ο υπέρμαχος της δημοκρατίας κ.λπ., είχε άγνοια των παρανομιών που σκάρωνε ο γαμπρός του. Ερευνητικά ρεπορτάζ διάφορων ισπανικών ΜΜΕ προσπαθούν να ανιχνεύσουν την επιρροή που άσκησε ο Χουάν Κάρλος στους πανίσχυρους φίλους του, όπως τους ηγέτες του αραβικού κόσμου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις μυστηριώδεις επιχειρήσεις-φάντασμα του Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, σε κάποια από τις οποίες είχε φτάσει να χρησιμοποιεί ως βιτρίνα και κράχτη ακόμη και τη Χολιγουντιανή σταρ Γκουίνεθ Πάλτροου.



Εκτός αυτού, όμως, οι Ισπανοί έχουν εξοργιστεί και νιώθουν, δικαίως ως έναν βαθμό, προδομένοι από τον Χουάν Κάρλος, ιδιαίτερα μετά το διαβόητο σαφάρι στην Μποτσουάνα τον Απρίλιο του 2012. Ενώ στο καθιερωμένο του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο βασιλιάς καλούσε τον λαό να σφίξει τα δόντια και το ζωνάρι, να μην αντιδράσει στις περικοπές και τις οικονομικές θυσίες, ο ίδιος ετοίμαζε ένα πολυδάπανο ταξίδι στην Αφρική, το οποίο και θα περνούσε απαρατήρητο αν ο 74χρονος τότε Χουάν Κάρλος δεν είχε την ατυχία να πέσει και να επιστρέψει στην Ισπανία με σπασμένη λεκάνη.



Εκτοτε έχει υποβληθεί σε επτά εγχειρήσεις και η υγεία του και, κυρίως, το κάποτε αγέρωχο και γοητευτικό του παράστημα έχουν καταρρακωθεί. Από την άλλη, και οι αποκαλύψεις για τις εξωσυζυγικές του περιπέτειες δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την ήδη τρωθείσα υπόληψή του. Επί χρόνια ήταν κάτι σαν κοινό μυστικό ότι η Σοφία είχε αναγκαστεί να υφίσταται την απιστία του Χουάν Κάρλος, ο οποίος ζούσε τον έρωτα στο κρεβάτι τής κατά τρεις δεκαετίες νεότερής του Κορίνα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν, μιας εντυπωσιακής Γερμανίδας πριγκίπισσας.

Ο Ιππότης-Ολυμπιονίκης

Η πέτρα του σκανδάλου, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι ο Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ο άντρας που γοήτευσε την Κριστίνα τη δεκαετία του ’90 και από το 1997 έγινε επίσημα μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, αποκτώντας τον τίτλο του δούκα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Σήμερα, λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για οικονομικές ατασθαλίες, ο Ουρντανγκαρίν έχει αποβληθεί από τον κύκλο του θρόνου, δεν υπάρχουν πλέον κοινές εμφανίσεις και αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ ακόμη και το κέρινο ομοίωμά του έχει αποσυρθεί από το σχετικό μουσείο της Μαδρίτης. Η «μόλυνση» που μπορεί να προκαλέσει στη βασιλική αυλή η παράνομη δράση του δούκα τον έχει καταστήσει αυτομάτως επικίνδυνο και εντελώς ανεπιθύμητο.

Ο Ουρντανγκαρίν είναι βασκικής καταγωγής και νεότερος κατά τρία χρόνια από τη σύζυγό του Κριστίνα, με την οποία ζούσε στη Βαρκελώνη σε μια κατοικία, που φυσικά ήταν και αυτή ένα σκάνδαλο από μόνη της: τοποθετημένη σε μία από τις καλύτερες συνοικίες της πόλης, την Πεντράλμπες, η έπαυλη της πριγκίπισσας και του ιππότη της είχε κοστίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ όταν αγοράστηκε το 2004, ενώ πρόσφατα απαιτήθηκε άλλο 1 εκατ. ευρώ περίπου για να ανακαινιστεί. Οπως είναι ευνόητο, κάποιοι θεωρούν ότι το «παλάτι» της Κριστίνα και του Ινιάκι διακοσμήθηκε εξόδοις του Ισπανικού Δημοσίου.




Ο Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ως αρχηγός της ισπανικής εθνικής ομάδας χάντμπολ, υπήρξε Ολυμπιονίκης και ήταν ακριβώς μέσω της αθλητικής του ιδιότητας που βρέθηκε στον κύκλο της Κριστίνα. Εκείνη ήταν πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Ιστιοπλοΐας για άτομα με ειδικές ανάγκες, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση ενασχόλησης με τα θαλάσσια σπορ - τόσο ως αθλήτρια όσο και ως παράγοντας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, γνώρισε τον Ουρντανγκαρίν και το ειδύλλιο που πλέχτηκε ανάμεσά τους οδήγησε στον γάμο και τη γέννηση τριών γιων και μιας κόρης, την περίοδο 1999-2005. Ο γόης Ουρντανγκαρίν θεωρήθηκε αμέσως «χρυσό παιδί» και έτυχε της αντίστοιχης αντιμετώπισης από τα εστεμμένα πεθερικά - έως ότου, βέβαια, αποδείχτηκε ότι παροχέτευε προς τη δική του τσέπη τα κεφάλαια που επενδύονταν στην οργάνωση Noos, μέσω της οποίας ο ίδιος παρείχε την πολύτιμη βοήθειά του ως σύμβουλος επιχειρήσεων, διαχείρισης κρατικών προγραμμάτων κ.λπ.

Σε ό,τι την αφορούσε, η Κριστίνα εξακολουθούσε να εργάζεται για την τράπεζα La Caixa, να εκτελεί χρέη πρέσβειρας επί τιμή στην UNESCO εκπροσωπώντας την Ισπανία και παράλληλα να επιδίδεται στα αγαπημένα της σπορ, το σκουός, το σκι, την ποδηλασία και, οπωσδήποτε, την ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει κατά καιρούς διακριθεί αγωνιζόμενη.


Η Κριστίνα, που, για την ιστορία, απεχθάνεται τη μαγειρική και λατρεύει τους ελέφαντες, τόσο σε φυσικό μέγεθος όσο και σε μικρογραφία, συγκαταλέγει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία στα πολιτιστικά της πάθη - αν και το μεγάλο της απωθημένο ανέκαθεν παρέμεινε η μουσική. Η Κριστίνα ως παιδί έλαβε συστηματική μουσική εκπαίδευση, παίζει φλάουτο και πιάνο, δεν είχε όμως το απαραίτητο χάρισμα ώστε να γίνει πιανίστα όπως η θεία της Ειρήνη, «πριγκίπισσα της Ελλάδος και της Δανιμαρκίας». Εως τις 8 Μαρτίου, εκτός από τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της, η Ινφάντα Κριστίνα θα προβληματίζεται επίσης για το μέλλον της. Αν τελικά παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί, ο τίτλος της πριγκίπισσας θα ακούγεται ολοένα και περισσότερο ως χλεύη - τόσο για την ίδια προσωπικά όσο και για ό,τι έχει απομείνει σήμερα ως θεσμός της μοναρχίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης