Η αγρότισσα της Μαλεσίνας

Η αγρότισσα της Μαλεσίνας

Οταν πριν από 15 χρόνια αποκτούσε εξοχικό στα πρότυπα των σπιτιών στην Τοσκάνη, ούτε που μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε θα διατηρούσε εκεί ένα μποστάνι βιολογικών προϊόντων από το οποίο θα έβγαζε μελιτζάνες, κολοκυθάκια και κρεμμύδια δικής της σοδειάς. Η Μιμή Ντενίση μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ θεατρικών υποχρεώσεων και κήπου, και... το χαίρεται πολύ!

Με ... δισκέτες η  μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Η αγρότισσα  της Μαλεσίνας
ΗΜαλεσίνα βρίσκεται περίπου μιάμιση ώρα έξω από την Αθήνα.  Η Μιμή Ντενίση διαθέτει εκεί, ως γνωστόν, ένα καλόγουστο σπίτι, από αυτά που φιλοξενούνται κατά καιρούς στα περιοδικά διακόσμησης, και ένα κτήμα δέκα στρεμμάτων, το οποίο χαίρεται και αξιοποιεί. Οταν θα πάμε να τη συναντήσουμε, θα τη βρούμε να φοράει ένα ζευγάρι πράσινες γαλότσες και να ποτίζει τα δένδρα. «Ξέρω, σας φαίνεται περίεργο», μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Η Ντενίση αγρότισσα σας κάνει λίγο κόντρα ρόλος. Κι όμως είναι ένας ρόλος που με συναρπάζει και με συγκινεί. Και να φανταστεί κανείς, ήμουν πάντοτε άνθρωπος της πόλης. Οταν πριν από πολλά χρόνια αποκτήσαμε αυτό το σπίτι στην περιοχή των στρατιωτικών, ο πατέρας μου, όπως όλοι οι άνθρωποι της γενιάς του οι οποίοι είχαν μεγαλώσει στη φύση, μου έλεγε “πρέπει να φυτέψουμε δένδρα. Κτήμα χωρίς δένδρα που δεν σου προσφέρει φρούτα, δεν είναι κτήμα”». Κάπως έτσι οι κηπουροί θα πιάσουν δουλειά στο καλοκαιρινό σπίτι της Ντενίση και η φαμίλια δύο καλοκαίρια αργότερα θα χαίρεται μαρμελάδες βερίκοκο και θα τρώει αχλάδια δικής της σοδειάς.

Τότε είναι που η γνωστή ηθοποιός έρχεται σε πρώτη επαφή με τη γη. Ασχολείται ως επί το πλείστον με τον κήπο, φτιάχνοντάς τον κατά τα αγγλικά πρότυπα. Δημιουργεί γωνιές με ανάμικτα φυτά, δένει τις μυρτιές με τους φοίνικες και ανάμεσα στα πεύκα τονίζει το ελληνικό στοιχείο φυτεύοντας ελιές. «Δίνω τη μεγαλύτερη έμφαση στα λουλούδια», παραδέχεται και συνεχίζει: «Ηθελα το σπίτι να είναι συνεχώς ανθισμένο και επέλεξα λουλούδια που ανθίζουν διαφορετικές εποχές ώστε να υπάρχει πρασινάδα αλλά και χρώμα όλο τον χρόνο. Μιμόζες αλλά και βουκαμβίλιες έχουν κυρίαρχο ρόλο».

Κλείσιμο


Η ενασχόλησή της με το κτήμα λειτουργεί ως αγχολυτικό από το στρες της δουλειάς και πριν από τρία χρόνια σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εύφορη γη της περιοχής. «Με ενοχλούσε το γεγονός ότι πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ και αγοράζαμε λεμόνια Αργεντινής και σκόρδα Αιγύπτου ενώ εμείς οι Ελληνες είμαστε κατά βάση γεωργικός λαός. Θεωρώ ντροπή ολόκληρη η επαρχία να είναι ακαλλιέργητη και ο κόσμος να υποφέρει από την οικονομική δυσπραγία όταν η γη μπορεί να μας εξασφαλίσει απίστευτης νοστιμιάς θησαυρούς. Τηλεφώνησα στον κηπουρό μας και του είπα να ετοιμάσει τις διαδικασίες γιατί μέσα στην εβδομάδα φυτεύουμε». Εκτοτε η οικογένεια Ντενίση δεν έχει ξαναεπισκεφθεί τον μανάβη. Πέρσι έβγαλε 20 βάζα με ελιές, ενώ τα καλάθια της ήταν γεμάτα από κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκύθες -τις οποίες η μαμά Ντενίση, η κυρία Μαρία, αξιοποιεί κάνοντας σούπα αλλά και πίτες-, λάχανα, ντομάτες, κρεμμύδια αλλά και πεπόνια. Οι γεύσεις ξετρέλαναν τους ίδιους αλλά και φίλους τους που τα δοκίμασαν. «Υπάρχει έντονη διαφορά στην ποιότητα. Με αυτά που αγοράζαμε επί χρόνια από τα σούπερ μάρκετ είχαμε χάσει την αυθεντική γεύση. Η δική μας ντομάτα έχει χοντρή φλούδα και γεμάτη γεύση. Πού να δείτε τι γίνεται με τις κολοκύθες. Είναι τόσο μεγάλες… Σαν αυτές που θεωρεί φαινόμενο και παρουσιάζει κατά καιρούς το STAR», συμπληρώνει. Η Μιμή Ντενίση αγρότισσα; «Γιατί όχι;», απαντά. «Τόσα χρόνια μας έφαγαν τα φρου φρου και τα αρώματα. Και σας το λέω εγώ που και φρου φρου φόρεσα και αρώματα. Οι εποχές άλλαξαν κι αφού χορτάσαμε νεοπλουτισμό και έλλειψη μέτρου ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε πιο απλές αξίες».

Από την τσουγκράνα στις βραδινές εμπνεύσεις
Το φετινό καλοκαιρινό 24ωρο της γνωστής ηθοποιού κύλησε με μπάνια στη Μαλεσίνα, αγροτικές εργασίες και πολύ γράψιμο τις βραδινές ώρες. «Εμεινα περίπου δύο μήνες στο σπίτι μου και πραγματικά το απόλαυσα», παραδέχεται. «Η μέρα ξεκινούσε με πολύωρο μπάνιο και κατέληγε με την περιποίηση του κτήματος. Ποτίζω, μαζεύω τους καρπούς και μαζί με τον κηπουρό φυτεύουμε. Δεν εμπλέκομαι μόνο σε πιο βαριές δουλειές όπως είναι το κλάδεμα. Απλώς τις παρακολουθώ».  Διαβάζει βιβλία για να ενημερώνεται για τις καλλιέργειες και αποφεύγει τους ψεκασμούς και τα βλαβερά φυτοφάρμακα προκειμένου τα προϊόντα που μπαίνουν στο τραπέζι της να είναι 100% βιολογικά. Το βράδυ που υπάρχει ησυχία το σκηνικό αλλάζει. Απομονωμένη στον ξενώνα της, ώστε να μην ενοχλείται από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και τους κατά καιρούς φιλοξενούμενους, στήνει την παράσταση «Πηνελόπη Δέλτα», που θα ανέβει φέτος τον χειμώνα στο Θέατρο Μείζονος Ελληνισμού, και  το έργο «Σμύρνη» που αρχικά θα έχει τη μορφή θεατρικού που θα ανέβει στην Ελλάδα και κατόπιν θα γίνει σειρά ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό. «Θέλω ένα τόσο σοβαρό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας να μην ξεχαστεί», τονίζει. «Το σενάριο έχει προκύψει από μελέτη της Ιστορίας που διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια», καταλήγει.



Η Μαλεσίνα συνδύασε την καλλιτεχνική της υπόσταση με τη δουλειά στη γη και η ίδια δηλώνει απερίφραστα αγρότισσα και καλλιτέχνις. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό ακούγεται περίεργο», αναρωτιέται και συνεχίζει: «Στον υπόλοιπο κόσμο καλλιτέχνες το κάνουν εδώ και χρόνια. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ έχει το μποστάνι του, ο Κόπολα τρώει μόνο ντομάτες από τον κήπο του, ενώ ο Αρμάνι διαθέτει αμπελώνες και δικά του κρασιά. Δυστυχώς στην Ελλάδα χρειάστηκε η οικονομική κρίση για να εκτιμήσουμε την αξία της γης...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης