Ελένη Ιωσήφ: «Θεά » ίσον Αρχηγός

Ελένη Ιωσήφ: «Θεά » ίσον Αρχηγός

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, αρχηγός αναλαμβάνει μια γυναίκα. Οι δόκιμοι της σχολής συνηθίζουν να αποκαλούν «θεό» τον εκάστοτε αρχηγό

Ελένη Ιωσήφ: «Θεά » ίσον Αρχηγός
Μετά την πρώτη γυναίκα αξιωματικό πλωτάρχη Πηνελόπη Πουλή, η οποία ανέλαβε τη θέση υπασπιστού στην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά, μία ακόμη γυναίκα γκρεμίζει το ανδροκρατούμενο κάστρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.



Η ωραία Ελένη Ιωσήφ από τη Λεμεσό αναδείχτηκε με το σπαθί της πρώτη των πρώτων ανάμεσα στους τριτοετείς δοκίμους, με ειδικότητα «μάχιμου» μάλιστα, και την περασμένη Δευτέρα παρέλαβε συγκινημένη τη Σημαία της Σχολής από τεταρτοετή σημαιοφόρο που ορκίστηκε και παρέλαβε το ξίφος του μαζί με άλλους 65 συναδέλφους του κατά τη διάρκεια τελετής, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.  Οταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα το «Ελένη Ιωσήφ, από την Κύπρο, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την αρχηγία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων», ο κόσμος ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα, με τη μητέρα της να μην μπορεί να κρύψει τα δάκρυά της από χαρά και συγκίνηση. «Αισθάνομαι υπερήφανη που είμαι στο Ναυτικό, υπερήφανη για την Κύπρο, αλλά και που είμαι γυναίκα και τιμώ το γυναικείο φύλο. Με εμπνέει η ένδοξη σημαία μας», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ», μη μπορώντας ακόμη να πιστέψει πώς κατάφερε να είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός σε παραγωγική σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων και μη διστάζοντας να μιλήσει για σύμβολα και αξίες που πολλοί θεωρούν «παρωχημένα».

Κλείσιμο


Ονειρο ζωής τα πελάγη για τη βουνίσια Ελένη
Η 21χρονη Ελένη κατάγεται από τον Αγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, ένα γραφικό χωριό στις πλαγιές του Ομόδους, που φημίζεται για το εξαιρετικό κρασί που παράγουν οι αμπελώνες του. Αν και βουνίσια, μεγάλο της όνειρο από μικρή ηλικία ήταν να ανοιχτεί στα πέλαγα. Η ελληνική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ήταν η πρώτη επιλογή της στο μηχανογραφικό δελτίο που είχε συμπληρώσει πριν από τρία χρόνια. Και αν τότε ήταν βέβαιη πως το όνειρό της θα γίνει πραγματικότητα, με την εισαγωγή της στη Σχολή σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί την κατάκτηση της πρωτιάς και την ανάληψη της αρχηγίας στο κορυφαίο στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. «Από μικρή έλεγε πως θα γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο με τα καράβια και πιστεύω πως θα τα καταφέρει», λέει συγκινημένη η μητέρα της, κυρία Ουρανία Ονησιφόρου, που δεν σταματάει να δέχεται συγχαρητήρια και ευχές από συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς.



Τα παιδικά χρόνια της οικογένειας στο χωριό δεν ήταν εύκολα. Παιδί διαζευγμένων γονιών, η Ελένη μεγάλωσε με τα τέσσερα αδέλφια της, με μοναδικό στήριγμα τη μητέρα τους, που εργάστηκε σκληρά προκειμένου να μην τους λείψει τίποτα. Η ίδια δεν κρύβει την αδυναμία που έχει στη μητέρα της. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μητέρα μου, για τον τρόπο που μας μεγάλωσε, για τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσε», λέει. Ιδιαίτερα υπερήφανοι για την αδελφή τους είναι οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί της, αλλά και οι δύο μικρότερες αδελφές της. Από μικρή η Ελένη ξεχώριζε. Εκτός από αριστούχα μαθήτρια, είχε ενεργό ρόλο στις δράσεις της μαθητικής κοινότητας της Λεμεσού, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της Παιδοβουλής της Κύπρου, κάτι αντίστοιχο με τη Βουλή των Εφήβων. Ηταν η ψυχή της παρέας, με τις φίλες και τους φίλους της μόνο καλά λόγια να έχουν να πουν για την ίδια. Μπορούσε να τα συνδυάσει όλα: διάβασμα με τις ώρες και μετά διασκέδαση με τις φίλες της σε κάποιο παραλιακό κλαμπ της Λεμεσού. Ωστόσο όλα με μέτρο και κάτω από την επίβλεψη της μητέρας της: «Ημουν αυστηρή όσο έπρεπε. Ο Θεός να την έχει γερή για να κατακτήσει και άλλες πρωτιές στο μέλλον. Ολη η Κύπρος χαίρεται για την Ελενα μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης