Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Ο ερευνητής που μπήκε στην ελληνική λίστα under 30 του Forbes

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Ο ερευνητής που μπήκε στην ελληνική λίστα under 30 του Forbes

Ο 29χρονος έχει συμβάλλει με την έρευνα του στην επικοινωνία και στη διάχυση της γνώσης σχετικά με τις παγκόσμιες πρακτικές στο πεδίο αυτό

Kyriakopoulos
Ο Έλληνας επιστήμονας, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, βρέθηκε στην λίστα του Forbes «30 under 30». Η ελληνική έκδοση του Αμερικανικού περιοδικού παρουσίασε την ελληνική λίστα με τους 30 πιο επιδραστικούς και πετυχημένους νέους ηλικίας κάτω των 30 σε τομείς όπως το επιχειρείν, η έρευνα, οι επιστήμες, η κοινωνική συνεισφορά, και η καινοτομία για το 2024. Το Forbes αποτελεί μία παγκόσμια εταιρεία μέσων ενημέρωσης, που εστιάζει στις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία.
Andras
Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος βρίσκεται ανάμεσα στους 30 πιο επιδραστικούς και πετυχημένους νέους ηλικίας κάτω των 30 σε τομείς για την έρευνα και τη συμβολή του στην ανάδειξη της σημασίας των τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με την έρευνα του έχει συμβάλλει στην επικοινωνία και στη διάχυση της γνώσης σχετικά με τις παγκόσμιες πρακτικές στο πεδίο αυτό, αλλά και για τα οφέλη που θα έχουν τα τεχνολογικά πάρκα στην τοπική κοινωνία, και την εθνική οικονομία.

Ο Παναγιώτης είναι διδάκτορας διεθνούς επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Enterprise Research Centre του Warwick Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για την έρευνά του για τα τεχνολογικά πάρκα και την επιχειρηματικότητα μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου ερευνητή για δύο συνεχόμενες χρονιές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης 2021 και 2022. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας 2022 από το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.
Forbes_2

Τεχνολογικά πάρκα στο Forbes
Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, η ελληνική πολιτεία προχωράει στη δημιουργία δύο εμβληματικών τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα (την Πολιτεία Καινοτομίας στον Πειραιά, και το ThessIntec στη Θεσσαλονίκη το οποίο είναι ένα τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς), οπότε σίγουρα τα τεχνολογικά πάρκα θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα.
Forbes_1
Κλείσιμο
- Ποια τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μία χώρα και δη, μία περιοχή όπου θα φιλοξενήσει ένα νέο τέτοιο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς;
Τεράστια θα είναι τα οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και την περιφέρεια, αλλά και για τη χώρα γενικότερα με τη δημιουργία των τεχνολογικών πάρκων 4ης γενιάς. Τα οφέλη αυτά έχουν τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τα Τεχνολογικά Πάρκα αποτελούν το “κλειδί” για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επίσης, τα Τεχνολογικά Πάρκα θα συνεισφέρουν στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά και στην προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων (και στη μετατροπή του ελληνικού brain drain σε brain gain). Τα Τεχνολογικά Πάρκα, όμως, θα συμβάλλουν και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας, καθώς ο απλός κόσμος θα είναι εξοικειωμένος με τον όρο αυτό, αλλά και θα γνωρίσει πολλές επιχειρήσεις (άλλες ευρύτερα γνωστές και άλλες λιγότερο) που θα εδρεύσουν (και θα αναπτυχθούν) στα Τεχνολογικά Πάρκα.

- Πιστεύετε στη δημιουργία των τεχνολογικών πάρκων και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (εκτός των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενήσουν τα νέα εμβληματικά τεχνολογικά πάρκα);
Πιστεύω ότι η δημιουργία των δύο νέων εμβληματικών Τεχνολογικών Πάρκων καλώς και γίνεται στην πρωτεύουσα της χώρας και στη συμπρωτεύουσα της χώρας καθώς η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν πολύ καλά πανεπιστήμια και πολλές εταιρίες συνήθως έρχονται να επενδύσουν στις δύο μεγάλες πόλεις κάθε χώρας. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η χώρα έχει λαμπρά μυαλά (και το πιστεύω πάρα πολύ αυτό), η χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά Τεχνολογικών Πάρκων με τη μορφή ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν πολύ καλά ελληνικά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, στην Κρήτη υπάρχει ένα επιστημονικό τεχνολογικό πάρκο στο Ηράκλειο όπου υποστηρίζει τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί απόφοιτοι από αυτές τις σχολές θα μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη στήριξη από τα Τεχνολογικά Πάρκα και με την κατάλληλη χρηματοδότηση να αποτελέσουν μέλη των Τεχνολογικών Πάρκων. Φανταστείτε πόσες εταιρίες ρομποτικής, νανοτεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης, και πληροφορικής θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από τους λαμπρούς απόφοιτους δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη της χώρας. Ιδανικά, δηλαδή, τα Τεχνολογικά Πάρκα στην Ελλάδα πρέπει να αποτελέσουν μηχανισμούς μεταφοράς τεχνολογίας και εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, πρεσβεύουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η δημιουργία Τεχνολογικών Πάρκων σε συγκεκριμένες περιφέρειες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας (η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα, για παράδειγμα, μαστίζονται έντονα από ανεργία), στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και του αντίστοιχου κατά κεφαλήν πλούτου τους, αλλά και στην ενίσχυση τεχνογνωσίας των περιφερειών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης