Ισημερινός: Ποιος ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος που δολοφονήθηκε από τα καρτέλ ναρκωτικών - Βίντεο από την εκτέλεσή του

Ισημερινός: Ποιος ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος που δολοφονήθηκε από τα καρτέλ ναρκωτικών - Βίντεο από την εκτέλεσή του

Πρώην δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και πατέρας πέντε παιδιών ο 59χρονος Fernando Villavicencio - Η αντίδραση της συζύγου του - Εδώ και χρόνια ήταν πολέμιος της διαφθοράς 

Fernando-Villavicencio-2
Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού Fernando Villavicencio, σφοδρός επικριτής της διαφθοράς, δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Κίτο το βράδυ της Τετάρτης.

Η εν ψυχρώ δολοφονία από πληρωμένους εκτελεστές του οργανωμένου εγκλήματος σημειώθηκε λίγο πριν από τις 20:30 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος του Ισημερινού Guillermo Lasso μέσα από στο X, πρώην Twitter. Όπως είπε ο 59χρονος Villavicencio έπεσε νεκρός ενώ δεσμεύτηκε ότι το «αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Δείτε τη στιγμή που ο Fernando Villavicencio βγαίνει από το προεκλογικό κέντρο και δέχεται καταιγισμό πυρών

Ο άτυχος άνδρας δέχτηκε θανάσιμα πυρά καθώς έβγαινε από μια προεκλογική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης. Αν και μεταφέρθηκε γρήγορα σε κοντινή κλινική δεν μπόρεσε να σωθεί.

Δεν μπορούσε να σωθεί
Κλείσιμο
Ο Villavicencio βρισκόταν σε ένα λύκειο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας όπου είχε απευθυνθεί σε νεαρούς υποστηρικτές του. Τον πυροβόλησαν αρκετές φορές καθώς έφευγε από τη συγκέντρωση.

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τον Villavicencio να φεύγει από την προεκλογική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης και να μπαίνει σε ένα λευκό όχημα και στη συνέχεια ξεσπούν πυροβολισμοί.

Ο Carlos Figueroa, μέλος της εκστρατείας του Villavicencio που βρισκόταν στη συγκέντρωση, που ήταν μάρτυρας των πυροβολισμών δήλωσε στους New York Times: «Όταν βγήκε έξω από την πόρτα, δέχτηκε πυροβολισμούς. Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί τον πυροβόλησαν στο κεφάλι».

Ποιος ήταν ο Fernando Villavicencio
Ο Villavicencio, πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος, ήταν μεταξύ των οκτώ υποψηφίων για την προεδρία στις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Fernando Villavicencio κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 ως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Luisa González (26,6%), την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Rafael Correa.


Ο 59χρονος ήταν υποψήφιος του Κινήματος Οικοδομήστε τον Ισημερινό και φέρεται να είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς υποψηφίους της χώρας όσον αφορά τους δεσμούς μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η πρόσφατη αύξηση της βίας, που τροφοδοτείται από την διαρκή παρουσία των καρτέλ ναρκωτικών στον Ισημερινό, αποτέλεσε κεντρικό θέμα της εκστρατείας του. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν απειληθεί από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ήταν επίσης σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου Rafael Correa.

Η πολιτική του καριέρα
Ο Villavicencio, από την επαρχία Chimborazo, διετέλεσε μέλος της Εθνοσυνέλευσης του Ισημερινού από το 2017 έως τη διάλυσή της νωρίτερα φέτος. Πριν από την είσοδό του στον πολιτικό στίβο, ο Villavicencio ήταν γνωστός για την καταγγελία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroecuador, στην οποία εργαζόταν προηγουμένως ως μέλος του συνδικάτου, καθώς και της κυβέρνησης του Correa, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2017 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά το 2020.



Ο Villavicencio, ήταν τόσο ειλικρινής επικριτής του Correa που κατηγορήθηκε για δυσφήμιση του πρώην προέδρου και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι κατέφυγε στην περιοχή των ιθαγενών του Ισημερινού πριν του δοθεί άσυλο στο Περού. Ήταν παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά.

Fernando

H αντίδραση της συζύγου του
Η σύζυγος του Fernando Villavicencio, Verónica Sarauz, δήλωσε ότι ο σύζυγός της έπρεπε να είχε φύγει από το πάρκινγκ και ότι η ασφάλεια απέτυχε. Αμφισβήτησε επίσης την ασφάλεια του οχήματος, ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν θωρακισμένο.



Μέσα από τις αναρτήσεις του στο Instagram φαίνεται ότι ήταν πολύ κοντά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους. «Θα εργαστούμε για τα δικαιώματα, τις ευκαιρίες και τα όνειρά σας, η πατρίδα μου είναι η οικογένειά μου», έλεγε στους υποστηρικτές του ο Villavicencio.


Σε άλλη του ανάρτηση ο Villavicencio στέλνει μήνυμα κατά της διαφθοράς φτιάχοντας πίτσα. «Στην πιτσαρία "Don Villa's Pizzeria", δεν θα βρείτε ποτέ πίτσες με υλικά όπως δωροδοκίες, υπερτιμολογήσεις και κρατικά εγκλήματα. Εξάλλου, το οργανωμένο έγκλημα δεν περνάει ποτέ από εδώ», γράφει στο μήνυμά του.



Lasso: Οι ευθύνες στο οργανωμένο έγκλημα
Ο Lasso, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος το 2021, έχει επικριθεί έντονα επειδή έκανε ελάχιστα για να περιορίσει την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο ίδιος φάνηκε να ρίχνει την ευθύνη για την άνανδρη δολοφονία του Villavicencio στο οργανωμένο έγκλημα.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός μαστίζεται από την έξαρση της εγκληματικότητας, ιδίως των συμμοριών των καρτέλ ναρκωτικών. Η έξαρση της βίας σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια είχε ήδη προκαλέσει εντάσεις πριν από τις εκλογές.

Ο Lasso προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές αφού διέλυσε την Εθνοσυνέλευση της χώρας τον Μάιο, αποτρέποντας την παραπομπή του σε δίκη. Δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

«Εξοργισμένος και σοκαρισμένος από τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου Villavicencio», έγραψε ο πρόεδρος στο Χ. «Η αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγο και τις κόρες του. Για τη μνήμη του και για τον αγώνα του, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο. Το οργανωμένο έγκλημα έχει διανύσει πολύ δρόμο, αλλά θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος».

Θα γίνουν κανονικά οι εκλογές στις 20 Αυγούστου
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες κηρύχθηκε στον Ισημερινό μετά τη δολοφονία του Villavicencio, ενώ η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί αυτή τη στιγμή σε όλη την εθνική επικράτεια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ηρεμία της χώρας και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές της 20ης Αυγούστου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε κοινή δήλωσή του με την επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Ντιάνα Αταμαΐντ, που μεταδόθηκε από το YouTube.

Η Αταμαΐντ δήλωσε από την πλευρά της πως «η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου, σύμφωνα με τη νόμιμη συνταγματική εντολή».

Ειδήσεις σήμερα:

Tουλάχιστον 10 φορές πυροβόλησε ο δράστης τον 51χρονο στους Παξούς

«Ήταν ημιλιπόθυμη, είχε 40 βαθμούς στο αυτοκίνητο» - Πώς έσωσαν οι αστυνομικοί την 4χρονη στο Μεσολόγγι

Θρίλερ στα Ιωάννινα με τον θάνατο ηλικιωμένης - Κατηγορούν τον αδερφό της ότι την άφησε να πεθάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης