Τζόνι Κας: Η πρώτη σύζυγός του, ο «πόλεμος» από τους ρατσιστές και η «ανατροπή» για τις ρίζες της

Τζόνι Κας: Η πρώτη σύζυγός του, ο «πόλεμος» από τους ρατσιστές και η «ανατροπή» για τις ρίζες της

Ήταν τελικά μαύρη η πρώτη σύζυγος του διάσημου μουσικού, που είχε δεχθεί ανηλεή πόλεμο από τους ρατσιστές του αμερικανικού νότου; - To DNA «μίλησε» πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της

johny_kass_art2
Η πρώτη σύζυγος του Τζόνι Κας, η οποία παντρεύτηκε τον θρύλο της κάντρι και των μπλουζ όταν ήταν μόλις 17, αγνοούσε μέχρι το τέλος της ζωής της κάτι για την καταγωγή της που αποκαλύφθηκε μόλις φέτος, χάρη σε μία εξέταση DNA.

Η Βίβιαν Λιμπέρτο, η οποία δέχτηκε ανηλεή πόλεμο από τους ρατσιστές του αμερικανικού νότου σε μία εποχή που οι μεικτοί γάμοι μεταξύ λευκών και μαύρων ήταν ακόμα παράνομοι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, πέθανε το 2005 σε ηλικία 71 ετών, ξέροντας απλά ότι η καταγωγή της περιλάμβανε προγόνους από τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ωστόσο νωρίτερα φέτος, σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του PBS «Finding Your Roots», ο παρουσιαστής και ιστορικός Χένρι Λούις Γκέιτς Τζούνιορ παρουσίασε στη Ροζάν Κας (τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες που απέκτησαν μαζί η Βίβιαν και ο Τζόνι) το «πόρισμα» για τις αληθινές ρίζες της μητέρας της - και της ίδιας. Η 65χρονη Ροζάν πληροφορήθηκε με έκπληξή της ότι η προπρογιαγιά της μητέρας της ήταν μια μαύρη σκλάβα, ονόματι Σάρα Σιλντς, στην οποία εκχωρήθηκε η ελευθερία και το καθεστώς της «λευκής» από τον λευκό πατέρα της, το 1848. Η Σιλντς παντρεύτηκε κατόπιν παράνομα έναν λευκό άνδρα, και όλα τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους καταχωρήθηκαν ως λευκά. «Αυτός ήταν και ο λόγος που οι μετέπειτα απόγονοι της οικογένειας δεν είχαν την παραμικρή ιδέα μέχρι σήμερα ότι είχαν αφροαμερικανικές ρίζες» είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή.



Η συγκεκριμένη εξέταση DNA και το πόρισμά της αποτελεί την τελευταία ίσως «ανατροπή» σε μια υπόθεση που είχε βασανίσει πολύ την ίδια την Λιμπέρτο και περιλάμβανε μια λυσσαλέα εκστρατεία κατά του Κας και της «νέγρας» συζύγου του, λίγο μετά τον γάμο τους. H Washington Post ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της παλιάς ιστορίας, που ίσως αγνοούν αρκετοί φαν του χαρισματικού Κας, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα με τα κομμάτια του την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Πώς ξεκίνησαν όλα

O Τζόνι Κας και η Βίβιαν Λιμπέρτο γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 1951 στο Σαν Αντόνιο, όταν εκείνος ήταν 19 και εκείνη μόλις 17 ετών. Ο πατέρας της Βίβιαν, Τόμας Λιμπέρτο, ήταν ιδιοκτήτης μιας ασφαλιστικής εταιρείας και καταγόταν από τη Σικελία. Η μητέρα της, Αϊρίν, ήταν νοικοκυρά και είχε ρίζες από Ιρλανδία και Γερμανία. Μαζί παρείχαν στην κόρη τους μια αυστηρή καθολική ανατροφή.

Ο Κας, που προερχόταν από φτωχή οικογένεια του Άρκανσας, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε την όμορφη Βίβιαν. Μερικές εβδομάδες αργότερα έφυγε για τη Γερμανία, και το ζευγάρι άρχισε να αλληλογραφεί με πυρετώδεις ρυθμούς. Το 1954 ο Κας και η Λιμπέρτο παντρεύτηκαν στον καθολικό ναό της Αγίας Άννας στο Σαν Αντόνιο, ένα μήνα αφότου απολύθηκε από την αεροπορία.

liberto_2
Κλείσιμο


Αρχικά ο γάμος τους ήταν πολύ ευτυχισμένος, όμως καθώς άνθιζε η καριέρα του Κας, ο ίδιος άρχισε να κατρακυλά στον κόσμο των ναρκωτικών. Κάποια στιγμή, ξεκίνησε και μια παράνομη σχέση με την Τζουν Κάρτερ, που θα γινόταν η δεύτερη σύζυγός του.

Το 1965, σχεδόν 11 χρόνια μετά τον γάμο τους, ο Κας συνελήφθη για αδικήματα που αφορούσαν τα ναρκωτικά. Η Λιμπέρτο εμφανίστηκε στο δικαστήριο στο Ελ Πάσο για να στηρίξει τον σύζυγο της. Σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη την ημέρα η εμφάνισή της παρέμπεμπε σε μαύρη γυναίκα, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ρατσιστών της εποχής.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι γάμοι μεταξύ λευκών και μαύρων ήταν ακόμα παράνομοι και θα παρέμεναν μέχρι το 1967. Στον αμερικανικό νότο μάλιστα, η ιδέα ενός μεικτού γάμου θα προκαλούσε... αποστροφή σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού για πολλά χρόνια αργότερα.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως. Μια εφημερίδα στην Αλαμπάμα ονόματι The Thunderbolt δημοσίευσε ένα άρθρο με τον εμετικό τίτλο «Μια σύλληψη ξεμπρόστιασε τη νέγρα γυναίκα του Τζίνι Κας», στο οποίο ανέφερε ότι όσοι αγοράζουν τους δίσκους «αποβρασμάτων σαν τον Κας» τους χαρίζουν λεφτά για να τα ξοδεύουν «σε ναρκωτικά και νέγρες».

Ο οργανισμός, που φυσικά συνδεόταν με την Κου Κλουξ Κλαν, καλεσε τους Αμερικανούς σε μποϊκοτάζ της μουσικής του Κας, το οποίο κράτησε περίπου έναν χρόνο.

liberto_3


Ο Κας μήνυσε για δυσφήμηση εφημερίδες που αναφερονταν στη σύζυγο του μουσικού ως «μαύρη», παρέχοντας έγγραφα (όπως το πιστοποιητικό γάμου τους) στα οποία η γυναίκα του αναφερόταν ως λευκή. Ωστόσο ο «πόλεμος» δεν σταμάτησε και ο ψυχολογικός αντίκτυπος ήταν βαρύς στον ήδη επιβαρυμένο γάμο του ζευγαριού.

«Το άγχος ήταν σχεδόν αβάστακτο. Ήθελα να πεθάνω», έγραψε στα απομνημονεύματά της η Λιμπέρτο αρκετά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με την ίδια, για τους διώκτες της δεν είχε καμία σημασία ότι ο Τζόνι είχε εκδώσει μια ανακοίνωση που διαβεβαίωνε την KKK ότι ήταν λευκή. Η ίδια από τη μεριά της πίστευε ότι δεν έπρεπε να τους δώσουν αξία απαντώντας στην εκστρατεία μίσους τους.

Στον ντοκιμαντέρ του the 2020 «My Darling Vivian» οι κόρες του ζευγαριού μίλησαν για την τραυματική περίοδο. «Έτρεμε ότι η ΚΚΚ θα έρχόταν να την σκοτώσει όταν ο μπαμπάς θα έλειπε σε κάποια περιοδεία. Δεν είχε ιδέα τι να κάνει. Όλοι ήξεραν τη διεύθυνσή μας», είπε η Κάθι Κας στο ντοκιμαντέρ.

Η Λιμπέρτο έμενε ξύπνια τα βράδια, καπνίζοντας και πίνοντας καφέδες με ένα όπλο στο πλάι της.

Το ζευγάρι πήρε τελικά διαζύγιο το 1966, μετά από έναν αγχωτικό χρόνο που «έβαλε ταφόπλακα» στον γάμο τους. Δύο χρόνια αργότερα, ο Κας παντρεύτηκε την Κάρτερ και η Βίβιαν έναν αστυνομικό.

Μετά τον θάνατο του Κας στα 71 του το 2003 (λίγους μήνες μετά την Κάρτερ) η Λιμπέρτο είπε στις κόρες της: «Παρόλο που δεν τον έβλεπα και δεν του μιλούσα συχνά, και μόνο που ήξερα ότι ήταν στον πλανήτη ήταν αρκετό. Τώρα που έφυγε δεν ξέρω αν θέλω κι εγώ να είμαι πια εδώ».

Η Λιμπέρτο πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

Με πληροφορίες από Washington Post, Daily Mail



Ειδήσεις σήμερα

Κικίλιας: Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ

Δίχως τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα - Πάνω από 220 οι νεκροί του νέου κύκλου βίας 

Η οπτική ψευδαίσθηση που έγινε viral: Τι συμβαίνει με το «κορίτσι κολλημένο στο τσιμέντο»;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης